2010. január 19.

Fokhagymakaland


Ugye, milyen szép?

Vasárnap délután Daphne-val Dun Laoghaire-ben jártunk, a People's Park-ban lévő piacon. A kapun belépve az első, amit megláttam, a Real Olive Company standja volt. (Tőlük pár hónapja, a ranelagh-i Schooldyard Foodyard-ban tett látogatás során vettem olivaolajos szappant. Azóta az a piac megszűnt.) A cég francia, spanyol olajbogyókra, olivaolajakra, és egyéb, ezekből az országokból érkező finomságokra specializálta magát, pl. a kávézóba ők szállították a főzéshez az olivaolajat.)

De most más ragadott meg, amit a múltkor nem láttam náluk (biztos nem figyeltem eléggé): egy már-már üres kosár alján néhány csomag fokhagyma üldögélt. Köztük ez. "Ó, de szép!" - lelkendeztem, nem utolsósorban azért, mert nagyon hasonlított arra a fokhagymára, amit még Bogival vettünk, a baszkföldi nyaralás során, a francia részen. Azonnal magamhoz ragadtam egy csomaggal, és szagolgattam, mint egy megszállott.

Amikor hazajöttünk, mutatom a cimkéjét V.-nek, nohát, nézd, hiszen ugyanolyan a címke, mint a baszkföldi fokhagymáé, sőt (nézem a cimkét közelebbről), ugyanaz a fokhagyma fajta: Ail Rose du Tarn. Vagyis sejtésem szerint Tarn megyéből való rózsaszín fokhagyma. (Franciatudásom 0, nem tudom, említettem-e, így csak sejteni tudtam, mit mond a cédulka.)


Nézzük, honnan jött a Baszkföldön vett fokhagyma: Vielmur-sur-Agout. S a mostani? Lautrec. Tarn megyei település mind a kettő, az már nyilvánvaló volt elsőre is. V. rákeresett a két helyre a Google Earth-ön, s aztán csak néztünk egymásra, elámulva: alig 15 km-re vannak egymástól!

E
tény bearanyozta az amúgy is jól sikerült napomat. Gyerekesen ugráltam örömömben. (Igen, fokhagymával így meg lehet örvendeztetni. I am easy to please :-))

Mégis, mennyi annak az esélye, hogy itt, Írországban, Dublinban, ugyanolyan fokhagymát kapok, mint egy baszkföldi kis faluban, egy vásáron?! Már elfogyóban volt a baszkföldi szerzemény, és fontolgattam, hogy körbeudvarolom Bogit, vegyen nekem megint... De nem lesz rá szükség, hogy barátnőmet nyaggassam a kívánságaimmal, hiszen csak Dun Laoghaire-ig kell menni, ha kifogy a jelenlegi készlet :-)

1 megjegyzés:

Anazar írta...

Magyar mézet is árulnak ;-) csütörtökönként a Coppinger Row-n, szombatonként meg a Meeting House Square-en