2013. május 19.

Süssünk, süssünk valamit!

Elvileg ma van a World Baking Day. Ebből az alkalomból legújabb kedvencemet veszem elő, s adom közre, lehet, hogy valaki még nem ismeri.

Mágikus sütemény a neve. Eredetileg Stasty oldalán olvastam róla, akit Vicky-nek hívnak, és a férje V. kollégája volt a Gyárban. Amikor már érett az átszervezés/csoportmegszűnés, Nelius Redmond-ban talált új munkát, s múlt nyáron el is költözött, Vicky pedig egy hónappal később ment utána. Ő szegről-végről ismerte a sütijeimet, ugyanis korábban a tévénél dolgozott, s egyszer ő intézte úgy, hogy egy új gyerekműsor ünnepélyes felavatásához (az Üzemen át, persze) tőlem rendeljenek sütiket a műsor logójával. Ezért követem a blogját. 

Elutazása előtt derült ki, hogy lisztérzékeny, s Redmondba való költözésük óta megpróbál lisztmentes életmódot folytatni, s tervei szerint hamarosan ki is ad majd egy e-könyvet, amiben finom rencepteket ajánl a hozzá hasonlóan lisztérzékeny embereknek.

Mint ahogy írja, ő is másnál találta meg a receptet, de én az ő leírását követtem (többféle leírás kering a neten, van csokis változat is). A sütiben az az érdekes, hogy tésztája egy meglehetősen folyós massza, s mindössze két edényre van szükségünk hozzá, erős csuklóra és habverőre. Egy négyszögletes, 23 cm-es tortaformában készítettem el először, de nyugodtan lehet kerek a forma. Ő 20.5 cm-eset ír, abban jó magas lesz a süti, de a mellékelt fotó szerint a 23 centis is szép szeleteket produkál. Abba öntsük, amibe jól esik, csak alaposan vajazzuk ki a forma alját, oldalait. Sütőpapírral kibélelni szükségtelen. 

Jöjjenek a hozzávalók!

  • 110g olvasztott vaj, langyosra hűtve
  • 4 tojásfehérje
  • 4 csepp ecet (én citromlevet használtam)
  • 4 tojássárgája
  • 150g porcukor
  • 1 citrom finomra reszelt héja (mohó vagyok, kettőét raktam bele)
  • 3 evőkanál citromlé
  • 110g gluten-mentes liszt (vagy sima liszt)
  • 480ml tej
  • Extra porcukor a beszóráshoz
A sütőt melegítsük elő 160 fokra. A négy tojássárgáját keverjük simára a porcukorral. Utána a tojásfehérjét verjük keményre a ciktromlével. Mint utánaolvastam, az ecet egy jobban megmaradó habot ad, amitől a tészta (elvileg) magasabb lesz, nekem citromlé-cseppekkel is sikerült szép magas sütit produkálnak. Kinek-kinek ízlés szerint. A vajat, a citromlevet és a héjat adjuk a tojássárgájás keverékhez, és habverővel keverjük jó simára. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük megint jól el. Végül adjuk hozzá a tejet, keverjük csomómentesre. Majd kis adagokban óvatosan forgassuk bele a keményre vert tojásfehérjét, úgy, hogy ne maradjanak nagy csomók. Majd a tésztát - ami, mint említettem, igen folyós -, öntsük az alaposan kivajazott formába.

45-60 percig süssük. Vicky 50 percig sütötte a magáét, az enyém is megszilárdult akkorra, éppen csak egy kicsit remegett a közepén, mint egy kocsonya. Amikor ezt az állapotot elérte, vegyük ki a sütőből, s hűtsük 3 órán át. Ha nagyon türelmetlenek vagyunk, egy óra után rakjuk hűtőbe. Majd késsel lazítsuk meg a tésztát a sütőforma oldalánál. Vicky ezután kifordította a formából a sütit egy alaposan becukrozott sütőlapra, s óvatosan leválasztotta róla a sütőforma alját, aztán újra megfordította a sütit, hogy a cukros fele legyen felfelé, s ekkor vágta fel. Először én is így tettem volna, de sikerült leejtettem a sütit formástól a pultra, egyetlen magába omlott massza lett az egész. Megettük, finom volt, de nem szép. Ezért csináltam egy másikat az Üzemben, s azt már nem forgattam sehová kihűlés után, hanem megszórtam porcukorral a tetejét, s egy széles, lapos kés segítségével választottam le őket a sütőforma kiemelhető aljáról. Vizezett késsel vágtam szeletekre.Vicky azt javasolja, tegyük hűtőbe tálalásig.



Harmadszorra elfelejtettem beletenni a tejet, kicsit sűrűbb lett, de elfogyott úgy is :-) Csak sokkal hamarabb kiszáradt a széle, mint a tejes változatnak.

Kollégáim szerint egy kis cukorral felfőzött málna illene hozzá... Én írós, lime-os változatra is gondoltam, de ennek a kipróbálása még odébb van. Mindenesetre glutén-mentes liszttel is elkészíthető, igen finom, habos sajttortára emlékeztető az íze, állaga. 

S hogy miért mágikus torta a neve? A folyós tészta sütés közben három réteggé alakul: alul egy megfőzött, középkemény pudingra emlékeztető réteg lesz, középen egy habosabb, s a tetején egy vékony, aranybarnára sült réteg forg kialakulni, ha mindent jól csináltunk. 

Jó sütést a World Baking Day-en túl is! Legutóbbi művem alant látható, sajnos, megsérült szállítás közben, s mire elért a megrendelő konyhájába, a cukorkötélről letört pár darab... De tetszett nekik így is, ahogy írták...