Pappito blogjáról tudtam meg, hogy ma van az ANZAC day Új-Zélandon és Ausztráliában. A részletekről, s hogy miről is emlékeznek meg ezen a napon, nála lehet olvasni.
Én az Anzac-süti receptjével járulok hozzá a megemlékezéshez. Már csak azért is, mert boldogult ifjúkoromban kb. egyidőben láttam a Gallipoli című filmet, s valaki adott nekem egy angolból fordított német nyelvű szakácskönyvet (füzetecske inkább), amiben megtaláltam az Anzac-süti receptjét. Később az Anzac-süti volt életem első saját magam sütött sütije, nem volt valami frenetikus siker, de rágcsálnivalónak kiváló.
Az Anzac-sütit a tengerentúl harcoló ausztrál és új-zélandi katonáknak küldték az otthoniak, írja a Wikipédia, eredete vitatott, de az biztos, hogy a skót zabpelyhes süti leszármazottja. A sütemény azért volt népszerű katonaeledel, mert nincs benne tojás, sokáig eláll, tehát megromlás nélkül túlélte a sokhetes hajóutat a katonák állomáshelyéig. A süti elődje az új-zélandi Dunedin városából származik, amely a skót Dunedin-ről kapta a nevét, s ahol először sütöttek Új-Zélandon zabpehelyből sütiket a skót zabpehelysütik mintájára. Ezek az elég száraz, hol kör alakú, hol négyszögletes sütik itt is kaphatók a boltokban oat cakes néven, sajttal, esetleg valami lekvárral megkenve fogyaszthatók, sajnos, nem sikerült megkedvelnem őket, az én ízlésemnek túl szárazak, íztelenek. A cukros, később már kókuszreszelékkel is édesített Anzac-süti azonban jobban ízlett. Eleinte katonasütinek hívták, csak később, 1921-ben talált egymásra az Anzac név és a süti. Manapság kirándulásokra, többnapos túrákra viszik magukkal az emberek.
Biztos van korhűbb recept, de én is egy kókuszreszelékest adok meg, abból a bizonyos német-angol füzetkéből, amely velem tartott Írországba is.
Anzac-süti (kb. 50 darabhoz - Anne Wilson receptje)
100 g zabpehely (angolszász országokban lévőknek: rolled oats v. porridge oats)
125 g sima liszt
250 g kristálycukor
75 g kókuszreszelék
150 g vaj
Én az Anzac-süti receptjével járulok hozzá a megemlékezéshez. Már csak azért is, mert boldogult ifjúkoromban kb. egyidőben láttam a Gallipoli című filmet, s valaki adott nekem egy angolból fordított német nyelvű szakácskönyvet (füzetecske inkább), amiben megtaláltam az Anzac-süti receptjét. Később az Anzac-süti volt életem első saját magam sütött sütije, nem volt valami frenetikus siker, de rágcsálnivalónak kiváló.
Az Anzac-sütit a tengerentúl harcoló ausztrál és új-zélandi katonáknak küldték az otthoniak, írja a Wikipédia, eredete vitatott, de az biztos, hogy a skót zabpelyhes süti leszármazottja. A sütemény azért volt népszerű katonaeledel, mert nincs benne tojás, sokáig eláll, tehát megromlás nélkül túlélte a sokhetes hajóutat a katonák állomáshelyéig. A süti elődje az új-zélandi Dunedin városából származik, amely a skót Dunedin-ről kapta a nevét, s ahol először sütöttek Új-Zélandon zabpehelyből sütiket a skót zabpehelysütik mintájára. Ezek az elég száraz, hol kör alakú, hol négyszögletes sütik itt is kaphatók a boltokban oat cakes néven, sajttal, esetleg valami lekvárral megkenve fogyaszthatók, sajnos, nem sikerült megkedvelnem őket, az én ízlésemnek túl szárazak, íztelenek. A cukros, később már kókuszreszelékkel is édesített Anzac-süti azonban jobban ízlett. Eleinte katonasütinek hívták, csak később, 1921-ben talált egymásra az Anzac név és a süti. Manapság kirándulásokra, többnapos túrákra viszik magukkal az emberek.
Biztos van korhűbb recept, de én is egy kókuszreszelékest adok meg, abból a bizonyos német-angol füzetkéből, amely velem tartott Írországba is.
Anzac-süti (kb. 50 darabhoz - Anne Wilson receptje)
100 g zabpehely (angolszász országokban lévőknek: rolled oats v. porridge oats)
125 g sima liszt
250 g kristálycukor
75 g kókuszreszelék
150 g vaj
20 ml / 1 evőkanál cukorszirup (golden syrup), talán mézzel helyettesíthető
20 ml / 1 evőkanál frissen forralt víz
1 teáskanál szódabikarbóna
A sütőt melegítsük elő 150 fokra.
A zabpelyhet a liszttel, a cukorral és a kókuszreszelékkel alaposan keverjük el. A cukorszirupot/mézet a vajjal kis lángon olvasszuk meg. A frissen forralt vízben keverjük el a szódabikarbónát, adjuk a vajhoz, majd dolgozzuk bele a lisztes keverékbe - alaposan keverjük el.
A tésztából púpos teáskanálnyi adagokat tegyünk a sütőlapra, és hagyjunk köztük 3-4 centi helyet, mert sülés közben szét fognak lapulni. 150 fokon kb. 15-20 percig süssük a sütiket aranybarnára. Rácson hagyjuk kihűlni, és tároljuk légmentesen, fémedényben. Jó sokáig eláll.
S végül egy kis hallgatnivaló, Anzac-day tiszteletére, a Dubliners-től, a néhai Ronnie Drew előadásában: http://www.youtube.com/watch?v=R2wK-5RxGG4
20 ml / 1 evőkanál frissen forralt víz
1 teáskanál szódabikarbóna
A sütőt melegítsük elő 150 fokra.
A zabpelyhet a liszttel, a cukorral és a kókuszreszelékkel alaposan keverjük el. A cukorszirupot/mézet a vajjal kis lángon olvasszuk meg. A frissen forralt vízben keverjük el a szódabikarbónát, adjuk a vajhoz, majd dolgozzuk bele a lisztes keverékbe - alaposan keverjük el.
A tésztából púpos teáskanálnyi adagokat tegyünk a sütőlapra, és hagyjunk köztük 3-4 centi helyet, mert sülés közben szét fognak lapulni. 150 fokon kb. 15-20 percig süssük a sütiket aranybarnára. Rácson hagyjuk kihűlni, és tároljuk légmentesen, fémedényben. Jó sokáig eláll.
S végül egy kis hallgatnivaló, Anzac-day tiszteletére, a Dubliners-től, a néhai Ronnie Drew előadásában: http://www.youtube.com/watch?v=R2wK-5RxGG4