Mostanában ez a kedvenc sütireceptem. Ez bejött, nem hagyom kitúrni a többi közül. Ugyanis főnököm előszeretettel lövi le az ötleteimet, mondván, új tortáim túlságosan "elvágólagosak", "nettek", s ott ugye, a kissé rusztikus, házi a menő. Így kissé csalódottan haza is hoztam néhány tortaformát az Üzemből, mert csak feleslegesen hányódnak a többi között. Elég sűrűn úgy nézek ki reggelente, mint aki a fél konyhát költözteti, mert viszem be a saját cukormázaimat, kiszúróimat, néha magát az egész dekort is, mert van, amit képtelenség ott bent megcsinálni, a sűrű forgalmú konyhapultnál. Nincs bosszantóbb, mint amikor végzek egy szépen kinyújtott fehér mázzal, ráterítem a tortára, simára lapogatom, s akkor a vállam fölött átnyúl egy kéz egy még nedves bögrével, hogy a helyére akassza, patty, és ott a torta közepén egy csepp víz... amit nem olyan könnyű eltüntetni, még a rászórt, szétsimogatott porcukorral sem. Szólok elég sűrűn, hogy kedveseim, ne nyúlkáljatok felettem, de elég sűrűn elfelejtődik a kérés. Így inkább itthon csinálom meg a dekort külön réteg mázra, s egy fémlapon beautóztatom reggel az Üzembe.
Szóval, a recept. A pocsék, esős idő ellenére azért elkezdtek érni itt is a gyümölcsök, eper, málna, s sokadszori kérésre a beszállító hajlandó végre ír málnát szállítani a holland helyett. Ahhoz tökéletes ez a tészta. 23 x 32 cm-es tepsi kell hozzá, akkor lesz szép magas. Nagyobban nem nagyon érdemes elkészíteni, mert akkor lapos lesz, nem érvényesül annyira a tészta puhasága.
Hozzávalók:
350 g sütőporos liszt
1 kávéskanál sütőpor
250 g finom krisztálycukor
2 (de inkább 3) citrom reszelt héja
250 ml sima joghurt
5 nagy tojás
250 ml napraforgó olaj
20-25 deka málna
Ha nincs sütőporos (self-raising) lisztünk, akkor adjunk hozzá még egy teáskanál sütőport.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Szitáljuk össze egy edénybe a lisztet a sütőporral. A cukrot, az olajat, a citromhéjat (amiből én inkább többet szoktam beletenni), a joghurtot és a tojásokat kedvenc keverőgépünkkel kevertessük jó habosra. Utána forgassuk bele a lisztet, keverjük simára. A sütőedényt vajazzuk, béleljük ki sütőpapírral, öntsük bele a tésztát. A tetején igazságosan terítsük el a málnaszemeket, hogy majd később mindegyik szelethez jusson. 35 percig süssük, az eredeti recept 50 percet mond, de az üzemi sütővel 35 perc alatt mindig kész volt a tészta. A teteje szép világosbarna lesz, benne a pirosló, kissé besüllyed málnákkal. A recept állítja, hogy a tetejére 200 g porcukorból és 2 citrom levéből készült bevonat illik, de a kollégáim egybehangzó véleménye szerint kár lenne elrontani a süti ízét cukros bevonattal!
Próbáltam, ribizlivel is finom! A recept Eunice Power-től származik (www.eunicepower.com)