Ilyenek virágoznak errefelé mostanság. Nem éppen lóhere, de azt látni máshol eleget.
2012. március 17.
2012. március 11.
Az a bizonyos gingerbread
A múltkor Paco mondta, hogy legyek szíves gondoskodni róla, hogy gingerbread (gyömbéres süti) mindig legyen az Üzemben, mert ez az egyetlen süti, amit elfogyasztás után mindig mindenki megdícsér. A csokitorta, a citromos szelet már megszokottak, de ez az intenzíven gyömbéres, puha, citromos cukormázzal bevont szelet egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Úgyhogy következzék a recept!
Eredetileg egy szögletes kenyérsütő formában kellene sütni (23 x 11 x 6 cm), de szerintem egy 23 x 23 centis négyszögletes sütőforma (az ún. brownie tin) szerintem sokkal jobban megfelel hozzá, vekni formájában eléggé kényes, könnyen szétesik. A receptet elsősorban angolszász országokban élőknek ajánlom, ha valami sejtésem szerint nincs Magyarországon (ha van, világosítsatok fel), akkor megpróbálom mögéje írni a lehetséges alternatívát.
Hozzávalók:
230 g sütőporos liszt (sütőporos liszt híján adjunk sima liszthez egy kiskanál sütőport, s helyben vagyunk)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál gyömbérpor
1 teáskanál fahéjpor
1 teáskanál mixed spice (mézeskalácsfűszer lehetne a legjobb ehelyett)
110 g sótlan vaj, lehűtve, felkockázva
110 g melasz
110 g cukorszirup (méz)
110 g muscovado cukor (a legbarnább, finomra őrölt nádcukor, ami kapható)
280 ml zsíros tej
45 g konzerv gyömbér, leszűrve, lereszelve
1 tojás, kissé felverve
A sütőformát kissé vajazzuk ki, s béleljük ki sütőpapírral. A lisztet, a fűszereket szitáljuk egy keverőedénybe. A felkockázott vajat adjuk hozzá, s ujjainkkal morzsoljuk bele a lisztbe. (Keverőgéppel is elvégezhető a művelet, közepes sebességen, de csak addig keverjük a tésztát, míg a vaj elmorzsolódik, ne várjuk meg, míg összeáll!)
Egy fazékban melegítsük fel a tejet, a cukrot, a melaszt és a cukorszirupot addig, amíg a cukor feloldódik. A gyömbérreszeléket adjuk a liszthez. Megjegyzem, én inkább mazsolát, cukrozott gyömbérkockákat, vagy szárított datolyát szoktam hozzáadni, mégpedig elég bőkezűen, úgy 10 dekányit. Hiába keverem a liszthez, sülés közben lesüllyed a süti aljára, így amikor felszeleteljük, majd figyeljünk, hogy kellően éles kést használjunk hozzá, hogy ne tépjük szét a sütit, hanem vágjuk át a gyümölcsdarabokat.
A langyos tejes keveréket keverjük hozzá a liszteshez, majd adjuk hozzá a tojást is.Alaposan keverjük el. Igen folyós masszát kapunk. Öntsük bele a sütőformába, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig. Ellenőrizzük, s ha még folyós a közepe, süssük további 15-20 percen át.
Egy napi állás után a legfinomabb. Magában is jó, vagy fagylalttal, de az Üzemben a citromos cukorbevonattal kedvelt: Porcukrot citromlével kenhetőre keverek, kicsi olvasztott vajat adok hozzá (hogy ne legyen később túl repedős, merev a máz), s elkenem a gingerbread-en, amíg az még meleg. Másnap 3 x 3 kockára szeljük, tálaljuk. Az Üzemben kétszeres adagot készítek, egy kis, magasfalú tepsiben sül jó vastagra a tészta. Biztos siker!
A recept eredetileg Nigella Lawson How to Eat c. könyvéből való, ő pedig Linda Collister és Anthony Blake How to Bake c. könyvéből vette.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)