Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: január 25, 2009

A piacról

Kép
Először is, keresgélés közben ezt a (nem túl jó, tudom) képet találtam a tree fernünk gyerekkorából. Ekkora volt a megvétel idején, 2007 novemberében. Ahhoz képest elég nagyocska lett már, nem? *** Most, hogy titkárként éves beszámolót kellene írnom a piacnak, s közben jönnek a telefonok, hogy ki nem fog majd tudni eljönni az éves meetingre, eszembe jut sok minden. 6 éve vagyok a piac tagja, ez lesz az ötödik év, hogy titkár leszek. Az elmúlt hetekben - amikor nem a fogorvosnál ültem - szombatonként a kis kávézójukat vezettem. Mivel korán (9-kor) érkezem oda, látni, ki az a pár lelkes ember, aki már 8-tól ott van, nyit, és korán hozza az áruit. Egyre kevesebben vannak. Egyre többen lesznek 70-80-90 évesek, s hiába jönnek, csodásan sütött sütikkel, kötött babákkal, eladandó zöldséggel, sok dologra már nem képesek. Takarítani például. Elvileg mindenkinek évente kétszer nagytakarítást kellene végeznie a piac épületében, de erre már csak alig 15-20 embert lehet rávenni az 50-ből. Nem is vá...

Hugh receptje csirkéhez

No, akkor jöjjön a recept: zöldséggel sült-főtt csirke Kell hozzá egy jókora cserépedény, fedővel, olyan legyen, amit bele lehet rakni a sütőbe. További hozzávalók: egy 2-3 kilós csirke, lehet tyúk is, legfeljebb azt tovább kell majd sütni 2 vöröshagyma 3 nagyobbacska sárgarépa 3 szál póréhagyma 3 burgonya 2 babérlevél 2-3 szál kakukkfű egy darabka vaj egy pohár fehérbor egy pohár víz 1 kk só frissen őrült fekete bors A csirkét belerakjuk az edénybe (le szoktam vágni róla a fölös bőrt a hasánál). A hagymát felszeleteljük, a többi zöldeket feldaraboljuk. A fűszerekkel együtt elrendezzük a csirke körül. (Rendszeresen elkövetem azt a hibát, hogy több zöldet rakok a csirke köré, ilyenkor a sütés második részében kiemelem alóluk a csirkét, elrázogatom a zöldeket az edényben, s a sütés úgy folytatom tovább, hogy a csirke a zöldek tetején pirul, míg a zöldek a dús lében főnek.) A puha vajat elkenjük a csirke mellén, aláöntjük a bort és a vizet, s alaposan megsózzuk, borsozzuk. Lefedve a 190 f...

Esős hétvége

Olvasgattam ma a késői kelés és a második kávé után Dzsuszti blogját , s muszáj volt mosolyognom. Először azért, mert a posztjában említett Darina Allen-féle szakácskönyv nekem is alapműként itt van a polcon - az első ír szakácskönyvem volt. Olyan érdekességeket tanultam meg belőle, mint hogy hogyan kell rákot pucolni, csirkét bontani és kenyeret dagasztani. Botond felesége tagja volt az itteni könyvklubnak, és - ha jól emlékszem - ez volt az egyik kötelezően megvásárolandó kötet, de nem tetszett neki, én pedig átvettem... Hasznos könyv, csak bosszantó módon sok az elütés benne. Az újabb kiadástól az ára tart vissza, ellenben mikor Myles, a kávézó szakácsa megnősült, megvettem nekik nászajándékba. Pechemre, nylonba volt csomagolva a könyv, nem tudtam kinyitni, de azt láthattam, hogy az új kiadás Allen-ék cookery school-jában végzettek mindegy 1000 receptjével bővült. A második mosoly tárgya Dzsuszti beszámolója volt, miszerint citromkrémes szeletet sütött párja, Attila születésnapjára....