2017. október 16.

Vihar közben, félúton

Valahányszor kimondanám, leírnám, hogy "no, enyhül a szél", jön egy újabb szélroham, s megint meghajolnak a fák, bokrok. Még tart a buli. Az alább már említett térkép szerint most még jön egy adag, Anglia és a sziget között a legerősebb a szél most, de mindenhol vannak még nagyon erős széllökések. Alighanem egész éjjel hallani fogjuk a hol erősődő, hol halkuló zúgást.

A kert túlélte az eddigieket, csak a vödör pördült párat, de ideiglenesen behoztam. Minden növény sértetlen. A madarak ügyet sem vetettek az erős időre, jöttek a földre szórt kajára, s az egyik énekes rigó a legnagyobb vihar idején jött fürdeni. S mivel nem látott engem, aki az esőverte ablak mögött álltam, tájba olvadva, nyugodtan ugrálgatva, szinte a lábaimnál, az üveg túloldalán szedte össze a szél leverte bogyókat a terasz kövéről. 

Néha még az ég kékje is felvillant, s igen-igen ritkán, de lehetett hallani orkán erejű szélre jellemző fenyegető morajokat, ahogy a szél megkerülte a tömböt. Az esővizet persze, most is benyomta az ablakkereten, s törölgetés közben végre sikerült tévedhetetlenül megállapítani, hogy melyik az a nyílás, amelyen a meztelencsigák és pincebogarak bejutnak a nappaliba. Hamarosan végleg betömöm a hézagot, amely egy ügyes építőmesternek köszönhetően van az ablakpárkányon, s amelyen át most úgy süvített be a szél, hogy a törlőpapír meglebbent.

A kis fóliasátor nem szállt fel, ellenben néhány ház, kerti házikó, közösségi épület tetejével, amiről máris posztolták a videókat a Facebookra a szemtanúk. Sajnos, három ember meghalt a vihar alatt, fa dőlt a kocsijukra, illetve egyiküket a saját láncfűrésze sebezte meg, amikor egy kidőlt fát akart eltávolítani.Sok a letépett, megrongált tető, a kidőlt fák, Dublinban is, s itt, egy közeli utcában is földre került egy fa.

Még a java előtt elmentünk ebédelni, kedvenc olasz kávézónk szerencsére nyitva volt. A tengeren jókora hullámok hömpölyögtek, sokan fényképezték őket. Sőt, még egy őrült is akadt, aki fürödni ment, s parafadugóként bukdácsolt fel-le a habok tetején. Hülye. A figyelmeztetések ellenére mindig akadnak olyanok, akiket aztán a Parti Őrségnek kell kimentenie.

Sötétedik. Sajnos, még nincs vége, holnap hajnalig még várhatóak csúnya széllökések, s sok helyen nem tudják helyreállítani az áramszolgáltatást, amíg tart a vihar. A vörös riasztás még tart. De mi megvagyunk, épségben.

4 megjegyzés:

Camassia írta...

Kedves Kisrumpf, nagy elvezettel olvasom a blogodat amit par napja fedeztem fel (most epp 2009-nel tartok). Nem tudom most megtalalni azt a posztot amelyben a gingersnaps receptedet irtad le, ezert ide irom a kommentet. En a Rombauer fele Joy of Cooking alapjan csinalom a gingersnaps-t. Nem kedvencem, de kanadai ferjemnek elmaradhatatlan gyerekkori izemlek. Eszrevettem hogy a recepted kisse mas igy gondoltam erdekes lehet ha leirom ezt. Azt nem allitom hogy mindig sikerul, mert van hogy forma nelkul szetterul, es van hogy kemenyebb, vagy kicsit megeg az alja, de igy is elfogy mindig. Itt sotet melaszt hasznalunk es a gyomber melle jon fahej es szegfuszeg:

3/4 cup butter, 2 cups sugar
2 beaten eggs, 1/2 cup fancy molasses, 2 teaspoon vinegar
3 3/4 cups all purpose flour, 7 ml baking soda
3 teaspoons (15 ml) ginger, 1/2 teasp cinnamon, 1/4 teasp cloves

Nagyon jo fuszeres. (Eljarast nem irom, a felosztasbol ugyis tudod.) Es igen, 12 perc, 325 F. :D

Happy Baking :D

kisrumpf írta...

Köszönöm, hogy olvasol és a receptjavaslatot is. Megvan a könyv (megörököltem egy régi kiadást), valamikor majd kipróbálom a receptet. A jó fűszeres mindig siker a piacon, köszönöm!

Camassia írta...

Pont a komment utan ertem ahhoz a reszhez amikor irtad hogy megvan a konyv. :D

Meg eszembe jutott, hogy ha esetleg meg nem ismerned, a freshloaf.com-on megy forum artisan kenyer sutesrol is. Mert olvasom hogy onerobol tovabbkepzed magad es probalod tokeletesiteni a receptet, technikat. Szegyenkezve bevallom hogy en gepi kenyersutes okan olvasok onnan tanacsokat, az artisankodastol messze vagyok, kronikus idohiany es veleszuletett turelmetlenseg miatt. De lattam ezen az oldalon hogy sokan valaszolgatnak akiknek artisan pekseguk van.

En koszonom hogy belekukkanthatok a sztoridba. Nagyon sok a parhuzam (mint ahogy ujdonsag, erdekesseg is) - en nem tudnam ezt kiirnii magambol, de valahogy megis olyan mintha mas mondta volna ki helyettem.



kisrumpf írta...

Igazán kedves tőled, köszönöm.

(Most nézem ezt a freshloaf oldalt, remek! Az a sok recept...!)