Az a bizonyos gingerbread

A múltkor Paco mondta, hogy legyek szíves gondoskodni róla, hogy gingerbread (gyömbéres süti) mindig legyen az Üzemben, mert ez az egyetlen süti, amit elfogyasztás után mindig mindenki megdícsér. A csokitorta, a citromos szelet már megszokottak, de ez az intenzíven gyömbéres, puha, citromos cukormázzal bevont szelet egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Úgyhogy következzék a recept!

Eredetileg egy szögletes kenyérsütő formában kellene sütni (23 x 11 x 6 cm), de szerintem egy 23 x 23 centis négyszögletes sütőforma (az ún. brownie tin) szerintem sokkal jobban megfelel hozzá, vekni formájában eléggé kényes, könnyen szétesik. A receptet elsősorban angolszász országokban élőknek ajánlom, ha valami sejtésem szerint nincs Magyarországon (ha van, világosítsatok fel), akkor megpróbálom mögéje írni a lehetséges alternatívát.

Hozzávalók:

230 g sütőporos liszt (sütőporos liszt híján adjunk sima liszthez egy kiskanál sütőport, s helyben vagyunk)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál gyömbérpor
1 teáskanál fahéjpor
 1 teáskanál mixed spice (mézeskalácsfűszer lehetne a legjobb ehelyett)
110 g sótlan vaj, lehűtve, felkockázva
110 g melasz
110 g cukorszirup (méz)
110 g muscovado cukor (a legbarnább, finomra őrölt nádcukor, ami kapható)
280 ml zsíros tej
45 g konzerv gyömbér, leszűrve, lereszelve
1 tojás, kissé felverve

A sütőformát kissé vajazzuk ki, s béleljük ki sütőpapírral. A lisztet, a fűszereket szitáljuk egy keverőedénybe. A felkockázott vajat adjuk hozzá, s ujjainkkal morzsoljuk bele a lisztbe. (Keverőgéppel is elvégezhető a művelet, közepes sebességen, de csak addig keverjük a tésztát, míg a vaj elmorzsolódik, ne várjuk meg, míg összeáll!)

Egy fazékban melegítsük fel a tejet, a cukrot, a melaszt és a cukorszirupot addig, amíg a cukor feloldódik. A gyömbérreszeléket adjuk a liszthez. Megjegyzem, én inkább mazsolát, cukrozott gyömbérkockákat, vagy szárított datolyát szoktam hozzáadni, mégpedig elég bőkezűen, úgy 10 dekányit. Hiába keverem a liszthez, sülés közben lesüllyed a süti aljára, így amikor felszeleteljük, majd figyeljünk, hogy kellően éles kést használjunk hozzá, hogy ne tépjük szét a sütit, hanem vágjuk át a gyümölcsdarabokat.

A langyos tejes keveréket keverjük hozzá a liszteshez, majd adjuk hozzá a tojást is.Alaposan keverjük el. Igen folyós masszát kapunk. Öntsük bele a sütőformába, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig. Ellenőrizzük, s ha még folyós a közepe, süssük további 15-20 percen át.

Egy napi állás után a legfinomabb. Magában is jó, vagy fagylalttal, de az Üzemben a citromos cukorbevonattal kedvelt: Porcukrot citromlével kenhetőre keverek, kicsi olvasztott vajat adok hozzá (hogy ne legyen később túl repedős, merev a máz), s elkenem a gingerbread-en, amíg az még meleg. Másnap 3 x 3 kockára szeljük, tálaljuk. Az Üzemben kétszeres adagot készítek, egy kis, magasfalú tepsiben sül jó vastagra a tészta. Biztos siker!

A recept eredetileg Nigella Lawson How to Eat c. könyvéből való, ő pedig Linda Collister és Anthony Blake How to Bake c. könyvéből vette.

Megjegyzések

ditte üzenete…
Ez szuper, köszi! Ezt meg tudom csinálni tej és tojás nélkül. Régóta keresek ilyen receptet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tavaszi derpegés

Kovászoskenyér-sütés Moni-módra - recept Zsuzsáéknak

Vidéken