2011. augusztus 2.

Recept Medvéék citromlevéhez

Mivel felgyűlt sok pontunk a sok kérdőív nyomán, ezért könyveket vettünk nemrég, tankönyveket unokatestvérnek, főleg szakácskönyveket nekem. Ennek a finom sütinek a receptje Signe Johansen Scandilicious c. könyvéből való, és a "Mor Monsen" névre hallgat. Vagyis Monsen anyónak hívják - senki nem tudja, ki volt ez a Monsen anyó, de a sütit - a könyv szerint - minden valamirevaló norvég ismeri. Itt csak röviden norvég citromos, szárított ribizlis, mandulás süti néven fog futni. (Elnevezése angolul is ilyen hosszú...). Ami feltűnő egyébként a szakácskönyvben, hogy majdnem minden süti tönkölylisztből készül!

Norvég citromos, szárított ribizlis, manduás süti

Kell hozzá:

250 g puha vaj
250 g kristálycukor (ittenieknek: golden caster sugar)
1 kk vanília kivonat
3 tojás, fehérje-sárgája szétválasztva
200 g finomra őrölt tönköly liszt (ha nincs, jó a simaliszt is)
1 citrom reszelt héja és a leve
75 g őrölt mandula
2 kk sütőpor
1/8 kk szódabikarbóna
1/4 kk tengeri só
75 g szárított ribizli, 10 percre vízbe áztatva
csipetnyi só
40 g kissé megpirított, szeletelt mandula
4-5 ek nagyszemű kristálycukor

A sütőt 180 fokra melegítsük elő. Egy 20 x 30 cm-es sütőedényt vékonyan olajozzunk ki. (Én egy 23 x 23 cm-es brownie-sütőedényt találtam, azt béleltem ki sütőpapírral.)

A cukrot a vajjal és a vanília kivonattal keverjük ki habosra. Egyenként keverjük hozzá a tojássárgákat, egy-egy kanálka liszttel együtt, hogy ki ne csapjon a keverék. Adjuk hozzá a citromhéjat, a citromlevet és a maradék lisztet, majd az őrölt mandulát, a sütőport, a szódabikarbónát és a tengeri sót, és egy fakanállal óvatosan keverjük össze. Öntsük le a vizet a magukat dagadtra szívott szárított ribizlikről, és adjuk azokat is hozzá a keverékhez. (Ha nincs szárított ribizli, töppedt szőlőszemek is jöhetnek :-))

Egy másik edényben verjük keményre a csipet sóval a tojásfehérjét. Egyharmadát adjuk a lisztes keverékhez és óvatosan keverjük össze, hogy fellazítsuk. Majd adjuk hozzá a maradék tojáshabot. Nagyon óvatosan kevergessük, hogy minél habosabb maradjon a tojásfehérje, mert így érhetjük el, hogy ne legyen lapos és nehéz a kész süti.

Kanalazzuk át a sütőedénybe a tojáshabos keveréket, szórjuk rá a kissé megpirított szeletelt mandulát, majd szórjuk meg a durva szemű kristálycukorral. A sütő középső polcán süssük 20-25 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Fogpiszkálóval teszteljük, hogy átsült-e. Teljesen hűtsük ki, majd vágjuk rombusz alakú szeletekre. Fémdobozva zárva 3-4 napig friss marad.

4 megjegyzés:

Medve, úgy is mint Björn írta...

Köszi a receptet, vasárnap lesz a napja - egyébként mé' ne vóna tönkölyliszt meg aszalt ribizli :) ? Minden van, bár az aszalt gyümölcs csak addig, amíg a bocsok rá nem jönnek, hogy hol...

Medve, úgy is mint Björn írta...

Az IKEA-ban ettem citromtortát, hazajövet már csak egy NDK túrótortára tudtam gondolni, így most az sül. Javíthatatlan vagyok :)
Azért a Mor Monsent megkóstolom a héten valahol Oslo és Tromsö között útközben, és ha tetszik, akkor utána itthon is megsütöm.

kisrumpf írta...

Majd mesélj! No, és fotókat is, pls...

Bjørn írta...

Attól tartok, tegnapelőttől norvégul tanulunk :). Fél órája értünk haza, de csak hogy elkezdjünk készülni a visszaútra... Bővebben a következő napokban.

Ja, a süti nem rossz, de "there is room for improvement"