2011. június 27.

Bárcsak...

...minden ilyen flottul menne. Most ment el a higiénikus néni. Szerintem úgy tíz percet töltött a lakásban. Átöltözött, hajhálót vett fel, kezet mosott, bejött a konyhába, körülnézett, megnézte a sütik hűlését, a gingerbread men-ek dekorálásának folyamatát, én pedig kérdeztem okosakat.

Nagy örömömre lehet használni a viaszosvászon terítőt tésztanyújtáshoz. Így legalább a sütőpapíron is megtakarítok valamicskét. Lényeg a rendszeresen fertőtlenítés. Most valami új baciról beszélt, és kérte, mossak sűrűn kezet sütés közben is, ha a hajamhoz, szememhez nyúlok, orrot fújok. Kaptam továbbá egy igen hasznos kiadványt ételallergiákat illetően, amit majd beviszek a kávézóba, mert elég sűrűn megy a vita, hogy a tönkölyliszt az most glüténmentes-e vagy sem. (Nem az.) Már kiharcoltam, hogy érdeklődő telefonokra mondhassam, hogy glüténmentes tortát nem, de lisztmenteset készítünk.

Hajnalban arra ébredtem, hogy a vizitje jár a fejemben, ehhez képest nem volt semmi gond.

***

... vagyis azért volt. Ebben a percben hívott, hogy aggódik a cukormáz miatt, merthogy nyers tojásfehérjével készül. S az szalmonellafertőzést okozhat. S hogy esetleg használjak inkább pasztörizált tojásfehérjét (Dunnes-ban kapható elvileg), vagy már előre kikevert cukormázat, vízzel higítva. Vagy albument, porított tojásfehérjét, amit egyébként a kávézóban is használunk.

Ó.

Nem volt egyébként kioktató vagy ilyesmi, teljesen normálisan elcsevegtünk a tojásfehérjékről, hogyan marad meg kettő egy adag gingerbread men kisütése után... Azonkívül, hogy tudom, terhes nőre veszélyes lehet a nyers tojásfehérjéből készült kaja, a cukormáz miatt sosem aggódtam. 30 grammnyit keverek ki tetemes mennyiségű (150 gr) porcukorral, nem gondoltam volna, hogy gond lehet belőle.

Mit csináljak akkor a megmaradó tojásfehérjéimmel? Szokjak rá a rántotta "lite"-ra?

Olvas engem mézeskalácsozó mester hazulról? Ott mit ír elő az ÁNTSZ? Just wondering...

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gratula! A fehérjét habcsókgyártáshoz nem lehet felhasználni? Netán Rákóczi-túrós felső részéhez? Bár a túró beszerzése kissé zűrös felétek...;-)

B.

Medve írta...

Szerintem a túró beszerzése még csak menne, na de Rákóczi-túrós??? Hát az meg miféle dolog? Se rettenet mennyiségű vaj, se brutális mennyiségű tejszín, de még csak egy vacak 2 centi vastag cukormáz sem. Hát ki hinné itt el, hogy az sütemény? :)

Bár attól legalább talán nem rémülnének halálra, mint az én mákos-túrós tortámtól: "ENNYI mák??? Nem VESZÉLYES az?". De. Majdnem annyira, mint a poitín...

Medve írta...

Egyébként én a Rákóczi-túrósról mindig ledobom a tojáshabot - nélküle egész jó süti (Streusel-Quarkkuchen á la DDR :) ), de azzal együtt már Medve-inkompatibilis

kisrumpf írta...

Elhinnék azért, hidd el. Egy sima szilvás süti most a legkelendőbb a kávézóban, szóval nem minden a vastag máz :-)

S találtam pár éve egy curd cheese tart-ot, valami ősi recept Yorkshire-ból, nagyon meglepett!

Medve írta...

Hát azt én is megnézném, sőt, meg is kóstolnám. Angol túrótorta, huh! Recept van?

kisrumpf írta...

Van, lesz kis időm, begépelem. Úgy kezdődik, hogy készítsd el saját túródat :-) Szerintem tetszeni fog, Te be tudsz szerezni hozzá való extrákat, mint pl. rennet.