2009. augusztus 19.

Előre főztem

Valami nagyon tartalmasat akartam főzni hétfőn, ami kitart két napig kettőnknek. Keddre ugyanis beesett egy nagy adag extra rendelés. S ha sütés van, akkor igyekszem olyan estére kaját készíteni, amit nem túl megterhelő elkészíteni még a sokórás sütés-dekorálás után sem, hamar megvan, és főleg kiadós. Vagy előre főzök. (Bár néha a sok sütés után szinte felüdülés a konyhában a mi vacsoránkkal pepecselni, mondhatnám azt is, hogy pihentet.)

Bevásárlás közben, egy dobozos, fűszeres gombóckeverékről jutott eszembe (Atora herby dumpling mix), hogy chicken casserole-t, vagyis csirke "gulyást" fogok csinálni. A casserole az tulajdonképpen olyan egytálétel, amiben van valamilyen hús, és sok zöldség (persze, lehet csak zöldség is), és egy nagy, a sütőbe is berakható edényben készül, jelen esetben szeretett cserépedényemet, Emile-t használtam e célra. A húst megkapatja az ember kicsit, mellérakja a zöldeket és fűszeres lében addig főzi, míg minden puha lesz. Még boldogult bolti eladó koromban csinálta párszor azt Rose, az egyik managerem, hogy a magával hozott jénaiba belerakta a boltban vett, és ott, a delinél felkockázott csirkemellet, mellé a szintén ott vett zöldeket, nyakon öntötte egy vízben feloldott öntettel, amit zacskóban lehetett kapni, és amikor mi mr befejeztük aznapra a kenyérsütést, újra bekapcsolta a sütőt, és megsütötte magának a vacsorát. Mire zárt a bolt, a casserole is kész lett, s gondolom, mire hazaért a dobozba rakott jénaival, a kaja ehetőre hűlt.

A húsokkal, zöldségekkel ízlés szerint lehet variálni, én az alábbi "mindent bele" összeállítással dolgoztam, aminek csak az uram ízlése szabott határt: gombát és póráhagymát nem tehettem bele, mert azokat nem szereti. Pedig...

Hozzávalók:

1 kisebb csirke 10 darabra bontva (a hátából főzhetünk levest)
3 kaliforniai paprika, különbözó színűek, kimagozva, nagy darabokra vágva
5-6 fokhagymagerezd, hámozva, egészben
1 db 400 grammos paradicsomkonzerv
2 nagy vöröshagyma, felkockázva
1 jó marék újkrumpli, hámozatlanul, a nagyobbak félbevágva
rozmaringos só, bors, oregano
jóféle leveskockából kettő (a Knorr új, zselés leveskockáját használtam)

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A csirkedarabokat kevés olajon megkapatom, hogy mindenhol megbarnuljanak. Közben a leveskockákat feloldom fél liternyi forró vízben. Majd a csirkedarabok közé öntöm a zöldségeket, a konzervdoboznyi paradicsomot, aztán az egészet nyaköntöm a levessel. Elkeverem, sózom, borsozom, ízlés szerint oreganót is rakok bele. Fedél alatt felforralom, s amikor már forrni kezd, berakom a sütőbe, és másfél óra alatt megsütöm-párolom. Akkor jó, ha a hús szinte leesik a csontról. Mivel az uram nem szereti a "babrás" kaját, le szoktam szedni neki a csontokról a húst, s a tálakba kanalazott zöldséges lé tetejére rakom. Lehet enni finom házikenyérrel, vagy galuskával - kinek mi tetszik.

Ugyanezt marhából is el lehet készíteni, olyan zöldségekkel, amit szeretünk. A marha mellé kíválóan megy a gomba, az egyik legfinomabb casserole, amit ettem, a burgundi marha "gulyás" (boeuf bourguignon), rengeteg gombát is tartalmaz, a receptjét már korábban le akartam írni, de elfeledtem. Bocsánat. No, az hasonlóan készül, de a sokféle zöld helyett csak gomba van benne, répa és salotta, és leves helyett azzal a jóféle burgundival öntik fel, amiben egy éjszakán át marinálják a húst.

Az ilyen casserole műr csak azért is jó kaja, mert úgy variálhatunk a zöldségekkel, húsokkal, ahogy nekünk tetszik, vagy azt dobálunk vele, ami éppen kezdene kifonyadni a zöldségtartóból. S a fenti adag kettőnknek két este elég volt vacsorára, kár, hogy nem volt éppen kéznél kenyér, mert a finom szaftot azzal kellett volna kitunkolni Emile-ből!

2 megjegyzés:

Erika írta...

Nálunk mindig marad a húslevesből egy csomó lé (húslé), évek óta tervezem, hogy kisebb adagokban elteszem a mélyhűtőbe (persze sose csinálom meg :( ). Nem gondoltál még rá, hogy a Knorr húsleves alapot kiváltsd igazi húslével ilyen módon? Akkor aztán maga lenne a természetesség ez a kaja. Mellesleg azt hiszem pénteken meg is csinálom rögvest, pont ilyen "egyedül" készülő kajára volt szükségem.

kisrumpf írta...

De, gondoltam :-) Csirkeleves levét szoktam nagy néha félrerakni, mert húslevest nem főzök, de mivel elég kicsi a mélyhűtő, inkább megeszem apránként :-) vagy főzök belőle zöldséglevest.