Isten látja lelkemet, én nekiláttam a barna cukormáz elkészítésének. Negyedóra gyúrás, és több adagnyi gesztenyebarnának titulált festék hozzáadása után egy szép, egyenletesen világosbarna ("nagymama bugyiszín") bevonatot sikerült produkálnom. Többször fejemmel érintettem a gránit pultot (persze, csak óvatosan, nehogy maradandó károsodást szenvedjek, elvégre a tortát valakinek be is kell fejeznie). Rájöttem, hogy ez nem fog menni. A kis tubus festék nem elegendő 3.5 kiló cukormáz megfestéséhez.
Ment a mail Daphne-nak, nagyon bánná-e, ha fehér lenne a tortája? A válasz hamar megjött, csak csöppet néztem tőle az égre: mindegy, milyen színű, ő amúgy is úgy emlékezett, hogy kék vagy zöld a bevonat...?
Lenyugvásként a piacra és a vasárnapi Alfa-meet-re sütöttem, aztán lefedtem az alsó tortakartont fehér cukormázzal, majd a tortákat is egyenként... Meglepően könnyen ment, ez az adag cukormáz (sugarpaste) remekül formázható volt, semmi ránc, repedés, torzulás, minden flottul ment. A legalsó tortába beleszúrtam azokat a műanyag rudakat, amelyek a középső szintet tartják. Ez már nem ment olyan flottul: a csőszerű rúd szakította, nyomta maga alatt a tésztát... ezért kettőt vágtam csak méretre, a többit elraktam későbbre. Szépen simára simogattam a tortákon a beveonatokat, egymásra raktam őket (műszaki rajzolói szemmértékem nagyon jól jött a torták középre passzításához). A rétegeket folyékony cukormázzal ragasztottam össze. Méretre vágtam a barna szalagokat, körbeöleltem velük a tortákat, és kevés cukormázzal összeragasztottam a végüket.
Igen, a cukormáz átüt a szalagon... De mivel a könyv ezt írta, ezt csináltam. Legközelebb mással próbálkozom.
Ment a mail Daphne-nak, nagyon bánná-e, ha fehér lenne a tortája? A válasz hamar megjött, csak csöppet néztem tőle az égre: mindegy, milyen színű, ő amúgy is úgy emlékezett, hogy kék vagy zöld a bevonat...?
Lenyugvásként a piacra és a vasárnapi Alfa-meet-re sütöttem, aztán lefedtem az alsó tortakartont fehér cukormázzal, majd a tortákat is egyenként... Meglepően könnyen ment, ez az adag cukormáz (sugarpaste) remekül formázható volt, semmi ránc, repedés, torzulás, minden flottul ment. A legalsó tortába beleszúrtam azokat a műanyag rudakat, amelyek a középső szintet tartják. Ez már nem ment olyan flottul: a csőszerű rúd szakította, nyomta maga alatt a tésztát... ezért kettőt vágtam csak méretre, a többit elraktam későbbre. Szépen simára simogattam a tortákon a beveonatokat, egymásra raktam őket (műszaki rajzolói szemmértékem nagyon jól jött a torták középre passzításához). A rétegeket folyékony cukormázzal ragasztottam össze. Méretre vágtam a barna szalagokat, körbeöleltem velük a tortákat, és kevés cukormázzal összeragasztottam a végüket.
Igen, a cukormáz átüt a szalagon... De mivel a könyv ezt írta, ezt csináltam. Legközelebb mással próbálkozom.
Utána jöttek a cukorlepkék. Sütőpapírra átrajzoltam a könyvben található minta-körvonalakat. Utána megfordítottam a lapot, és vékonyan átkentem napraforgóolajjal. Majd kihúztam a széleket sötétbarna cukormázzal - igen, ez ugyanaz a gesztenyebarna szín, de most egy csöppecske is elég volt a zacskónyi máz megkenéséhez. Egy órát száradtak, majd kitöltöttem őket folyékonyra higított kék mázzal.
Most száradnak. Holnap kellene középre kövérkés testet nyomnom barna cukormázból, s abba (szögben!) beleragasztanom a szárnyakat, hogy úgy nézzen ki, mint a képen. Kartonból kell majd támaszt hajtogatnom nekik... Az egész majd szárad még egy napot, s aztán szombaton, a "party" helyszínén fogom őket a tortákra ragasztani, mert az biztos, hogy nem élnék túl a szállítást.
Csak tudnám, hol van a lakásban vatta, amivel ki tudnék nekik bélelni egy dobozt...
11 megjegyzés:
De jó, nálatok is pillangók készülnek :D
Hááát, gratulálok a kitartásodhoz! Én lehet, hogy a conservatory építésének hamarabb nekiállnék, mint egy ilyennek....
Medvés sütit senki nem rendel? Én leszek kénytelen?
Ajjaj, ez a komment csöppet sem lett mulatságos... Grácia szegény busa fejemnek!
Ismét tisztelettel adózom a türelmed és ügyességed előtt. Ugye beteszel a végén képet?! Nekem jövő hétvégére foci témában kellene valami egyszerűt alkotnom, de még csak az erő gyűjtésnél tartok.
Pukke, biztosítalak, ezek nem zabálják fel a kertet :-)
Medve, te engem hergelsz, tudod, hogy a sütijeim Nálatok nem fogyaszthatók.
Hullámlovas, feltúrom a fotóimat, valahol van egy focis torta...
Kép feltétlenül lesz, csak érjenek oda egyben a helyszínre...
Ezeket a kék lepkéket tényleg te csináltad?...csodaszépek!! Nagyon ügyes vagy!
Én még csak a sajtos pogácsáig és a csokis muffinig jutottam el, azok elég problémamentesek az én türelmetlen karakteremnek :-)
Viszont nem irigylem, azt, aki kapja őket. Megenni ezeket a műalkotásokat majdnem olyan mint megölni egy lepkét. Ilyenek nem szoktak a fejedben járni?...nagyon múlandó művészeti ágat választottál, hmmm?
Lassan ideje lenne már egy saját süteményes albumnak: csodaszép képekkel - és talán nem is annyira a receptekkel, hanem inkább a sütik "születése" körüli sztorikkal körítve. Nagy siker lenne!! "Monica and her passion for special cookies and cakes"
Amúgy pár hete ígértél nekem egy mailt, úgy emlékszem...tudod, cicák :-)
Válasz megy! :-)
De nagyon nagy a türelmed :-) Irígykedek. (Én a múlt hétvégén sütöttem meg életem első english apple pie -ját. :-) )
Én valszeg igazából lefejeltem volna a pultot... :))
És a lepkék színét azért választottad ilyen kékeszöldnek, mert az megy a legjobban a blogod színéhez?? :D)
Nem mernék ilyesmit tenni...
Megjegyzés küldése