Hugh receptje csirkéhez

No, akkor jöjjön a recept: zöldséggel sült-főtt csirke

Kell hozzá egy jókora cserépedény, fedővel, olyan legyen, amit bele lehet rakni a sütőbe. További hozzávalók:

egy 2-3 kilós csirke, lehet tyúk is, legfeljebb azt tovább kell majd sütni
2 vöröshagyma
3 nagyobbacska sárgarépa
3 szál póréhagyma
3 burgonya
2 babérlevél
2-3 szál kakukkfű
egy darabka vaj
egy pohár fehérbor
egy pohár víz
1 kk só
frissen őrült fekete bors

A csirkét belerakjuk az edénybe (le szoktam vágni róla a fölös bőrt a hasánál). A hagymát felszeleteljük, a többi zöldeket feldaraboljuk. A fűszerekkel együtt elrendezzük a csirke körül. (Rendszeresen elkövetem azt a hibát, hogy több zöldet rakok a csirke köré, ilyenkor a sütés második részében kiemelem alóluk a csirkét, elrázogatom a zöldeket az edényben, s a sütés úgy folytatom tovább, hogy a csirke a zöldek tetején pirul, míg a zöldek a dús lében főnek.) A puha vajat elkenjük a csirke mellén, aláöntjük a bort és a vizet, s alaposan megsózzuk, borsozzuk. Lefedve a 190 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, 50 percre. Ekkor levesszük a fedőt róla, megkavarjuk a zöldségeket, meglocsoljuk a zsíros lével a csirkét, és 25-35 percig sütjük tovább, míg a melle szépen megpirul. Egy hústűvel belebökünk a csirke combjába ott, ahol a testtel érintkezik - ha áttetsző lé folyik ki a húsból, kész a kaja.

Előmelegített tálra szedjük a csirkét, s feldaraboljuk. Mindenki szedhet zöldséget a tálból, s a finom zsíros-vajas léből is bőven locsolhat a zöldekre.

A zöldségeket szezononként variálhatjuk, kedv és ízlés szerint.

Ha vén tyúkot sütünk-főzünk így, akkor az első félóra sütés után vegyük le a sütőt 140 fokra, és süssük tovább a madarat, még további 1.5-2 órán át, de a fedelet ne vegyük le az edényről. Félúton fordítsuk hasára a madarat, így a lében puhára sül-fő a mellehúsa is.

Amiért ez a recept igen jó, az az alábbi ötlet, amivel rendszeresen élek. Hugh javasolja, hogy a két emberre elég zöldséget és levet tegyünk turmixgépbe, és valamilyen friss zöldséggel (csalán, sóska, vizitorma stb.) turmixoljuk fel levessé. Az eredmény remek: előételként finom zöldségleves, főfogásként puhára sült-főtt csirke, durvára darabolt zöldségekkel.

***

Amilyen hideg, nedves volt az idő a hétvégén, olyan szépen süt most a nap. A hóvirágok csodaszépek az erős fényben. Megyek is kertészkedni.

Megjegyzések

Immacolata üzenete…
Sziiiiaaa.

olvaslak ám, csak nem érek rá írni, mert minden második postodhoz annyi mondanivalóm van, hogy inkább nem is állok neki:)

viszont ehhez csak nyúlfarknyi akadt. van egy pont majdnem teljesen ugyanilyen receptem, csak mi úgy hívjuk: "hasrab...szott csirke". a hátánál szét szoktam vágni, és szétnyomom laposra, így fektetem a zöldségek közé. a különbségek:
- kakukkfű helyett rozmaringot szoktam
- beledobálok megpucolt egész fokhagyma gerezdeket, legalább 10et

Már nem tudom, honnan szedtem, de meglepően ugyanilyen recept.

a krémleves nagyon jó ötlet!
kisrumpf üzenete…
Ismerős metódus: annyiban más, hogy ki szoktam vágni a gerincét az állatnak, s grill alá vele. Zöldek nélkül, úgy még sosem próbáltam, de most, hogy mondod... A rozmaringot az uram pfújjolja, de azért néha rácsempészem a húsra :-)

Rick Stein-nél olvastam ilyesmiről először, de felbukkan N. Lawsonnél, spatchcock bird-ként. NZ-n, barbi-n elkészítve nagyon finom lehet ;-)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tavaszi derpegés

Kovászoskenyér-sütés Moni-módra - recept Zsuzsáéknak

Vidéken