2021. december 31.

December 31.

Évvégi értékelés - írja a felugró címke. Fenét. Nem értékelek, csak belegondolok, mi volt jó. Mert jó a jó dolgokba kapaszkodni, amikor a helyzet csak nem akar javulni. A rosszakat most félreteszem, a Covidot, az aggodalmakat, a megosztott társadalmat, ki rábólint az oltásra, ki nem, a marakodást-vitákat efelett, a régi házunk lassú átalakulását mások keze alatt, mások tervei alapján, félreteszem a politikát, a híreket, az adok-kapokat. Nem gondolok előre, mi lesz, mi jöhet, ráérek majd akkor aggódni, ha ott vagyok.

Tehát jöjjön a sok jó. Az év egyik legjobbja volt az online kvíz rokonokkal, haverokkal, ismeretlenekkel, akik szegről-végről ismerősökké váltak a sok nevetős, egymást cukkolós este alatt, ahogy a télből tavasz lett, majd nyár, hol erkélyről, hol karácsonyra feldíszített szobából jelentkeztek be a résztvevők, háttérben madárfütty és repülőzaj, aztán kutyamorgás... s jó volt élőben is találkozni. Jó volt várni mindig a szerdákat, készülni papírral, ceruzával, pohár borral a kvízre. Jó volt társaságban lenni. Ahogy V. szokta emlegetni, valaki más mondását, jó volt beletartozni a "polgári élet kis köreibe". 

Jó volt utazni, jó volt kimozdulni, kicsit félősen, kicsit távolságtartósan, de jó volt menni megint. Azok a tájak...! S érdekes volt látni, hogyan alakul át a járvány miatt a vendéglátás, hogyan lesz sok minden távolságtartós, maszk mögé bújós, rutin lett a Covid passz feltartása az ajtónál, rutin a zsebben, az autóban, a kéznél tartott maszk. A gyűjtemény. 

Jó volt látni barátokat, ismerősöket, rokonokat. Budapest szép részeit. Sopront. Jó volt megint autózni a Grossglockneren. Kirándulni a családdal. Jó volt látni havat, erdőket, a sok harsogó színt az Alpokban. S utána jó volt hazajönni.

Jó volt kötni megint.

Jó volt felpakolni jó könyvekből. Házipálinkázni nyomdaillattól és könyvkötészettől illatos kicsi boltban. Barátokkal. Az a szőlőlugas a falán! A gyümölccsel teli tál az asztalon. 

Jó volt bezsebelni a köszönömöket a kenyerekért, sütikért. Jó volt rájönni, hogy mennyire fontos a piac néhány vevők, tagunk életében. Mennyire fontos nekem.

Jó volt gondtalanul röhögni valami hülye viccen. Egyedül, vagy másokkal.

Jó volt rájönni, hogy a büdzsébe mennyi minden belefér. Mert megdolgoztunk érte.

Jó volt.


"... what is peace but watching
  while
being loved and cared for by
the very clouds and trees
   and grass
nourishing earth and candid 
   sky
breakneck rivers rising tides?

newspapers at seven o'clock
are laying on the day the grey
word of war and world of
   worry
all I want's a weather forecast
promising there'll be more
   weather."

            Oliver Bernard

Nincsenek megjegyzések: