2014. szeptember 15.

Vénasszonyok nyara

Szép idő van és munka, így tehát most csak egy recept következik és két idézet:

Paco lencselevese

1.5 pohárnyi lencse (2.5 decis pohárra gondolt)
1.5 l víz
só ízlés szerint
2 teáskanálnyi édes őrölt paprika
1-2 evőkanálnyi olívaolaj
3 nagy gerezd fokhagyma, felszeletelve
1 nagy vöröshagyma, apróra kockázva
1/2 zöld kaliforniai paprika
1/2 piros kaliforniai paprika
1 nagy sárgarépa, apróra kockázva

A lencsét a vízzzel félig puhára főzzük, közepes lángon. Közben egy serpenyőben az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát a fokhagymával. Utána kiszedjük az olajból, s géppel pépesre őröljük, esetleg egy kanálnyi vizet öntünk hozzá, hogy a gép könnyebben megbírkózzon vele.

Ezt hozzáadjuk a félig megfőtt lencséhez. A megmaradt olajon a kétféle paprikát és az apróra vágott sárgarépát puhára főzzük, majd ezt is - olajostól - hozzáadjuk a leveshez, s nagy lángon 5 perc alatt - vagy a lencse puhulásáig - készre főzzük.

Ez a Paco-féle változat, ugyanis a spanyolok - mesélte - az olaj helyett felkockázott chorizo paprikás olaját olvasztják ki, s azon az olajon főzik meg a paprika-sárgarépa keveréket. Ez nagyon szép színt és ízt ad a levesnek, de Paco mostanában kevesebb húst eszik, mint máskor. De ez minket ne tartson vissza attól, hogy egy jó arasznyi chorizo-t felkockázzunk! Olvasszuk ki az olaját, a chorizo darabokat szedjük ki, a maradék olajon főzzük meg a paprikát-sárgarépát, majd mindent - a chorizo darabokat is - tegyük a levesbe a végső forralás előtt. 

Kész!

***

Évekkel ezelőtt olvastam Esther Woolfson Corvus c. könyvét, amelyet az életében előforduló madarakról írt, s s nagyon tetszett. A kötetet további felhasználásra elküldtem Immának, de az írónő neve megmaradt bennem. A minap találtam rá a hírre, hogy puhafedelű kiadásban is megjelent új könyve, amelyet Aberdeen-ben lévő háza kertjében és a városban előforduló állatokról és a hozzájuk fűződő kapcsolatáról írt. Ebben találtam két érdekes részletet, amit muszáj itt megosztanom:

"The weather here is a big topic; sometimes, the only topic. Even mentioning it marks me off from the vast majority of humanity that does not live in the United Kingdom, or doesn't think weather worth talking about, the portion that may still regard weather with equanimity. (Once, on an astonishingly, blastingly cold February day in Budapest, I discovered the follies and humiliations of attempting to discuss the weather when anywhere other than Britain. The mild and affable comment I made about the cold to the person selling tickets in a museum was met with silence and a gaze as glacial as the temperature outside. Of course it's cold, the look said, it's February. Idióta."

""In wild creatures, violence is not purposeless. (We don't behave like 'wild animals'. If we behave badly, we behave as badly behaved humans.) There is always an explanation, even if we don't appreciate or understand it. What we find it difficult is to be witness without judgement."