2011. május 24.

Is féidir linn

"This little country, that inspires the biggest things - your best days are still ahead. Our greatest triumphs -- in America and Ireland alike - are still to come. And, Ireland, if anyone ever says otherwise, if anybody ever tells you that your problems are too big, or your challenges are too great, that we can’t do something, that we shouldn’t even try - think about all that we’ve done together. Remember that whatever hardships the winter may bring, springtime is always just around the corner. And if they keep on arguing with you, just respond with a simple creed: Is féidir linn. Yes, we can. Yes, we can. Is féidir linn."

Kérdés, de inkább legyen fogadás tárgya: Mikor fog ez megjelenni pólón? Mármint a "Is féidir linn" sor? Obamától. Már most irigylem a pólóárust, aki ebből csinál vagyont :-)

Szépen tudnak beszélni a politikusok, de most már vagyok olyan vén (ha nem is tapasztalt, de kiokosított), hogy nem hiszem el, elsőre sem?

Szép, tényleg szép amit mond, de ... cui bono? Választások lesznek, majd, s jól fog jönni a sok (zöld) szavazat... ugye?


Tényleg, ilyenkor mi van? A tömeg örjöng, tapsol, netán könnyesedik a szeme. A kőszívű edzettek, beszédírók, kampányfőnökök, ötletgyárosok mit értékelnek ilyenkor? Elismerően bólintanak, ez igen, basszus, hogy ez nekünk nem jutott eszünkbe? Mert ha a mondanivalóban nehezen lehet hinni - szép szavak -, de az előadásmód, az ötlet, no... az igen!


Akkor azt értékelem. Mit színésznek, úgy tapsolok. Csillagos ötös.
Megyek pólót venni :-)

2011. május 23.

Ciki

Ettől a bakitól eltekintve a látogatás remekül folyt, a falucska, Moneygall, ahonnan Obama nagyapjának nagyapja származik, éppen fülig érő utcapartival ünnepli a sikeres látogatást. Már megvolt a kötelező csecsemőemelgetés, a lelkes helyiekkel való csevej és kézrázás, a Guinness-iszogatás, találkozás a kuzinokkal. Igazi, olajozottan folyó esemény ez, amit még a folyton megeredő eső sem tudott elrontani. Nagyon profi az elnök és a neje.

Megint egy ír falucska, amely majd felkerül a térképre, mert onnan származik egy amerikai elnök. Remélem, tódulni fognak a turisták.

Aztán nemrég beszéd az emberekkel tömött College Green-en, Dublinban - szem nem maradt szárazon, a lelkek lobogtak. Kis időre mindenki feldobódott, aztán majd oszlik a tömeg, tele lesznek a kocsmák, s holnap megint lehet akadálytalanul buszozni keresztül a városon. S lehet aggódni, hogy eléri-e a légteret az izlandi hamufelhő.

Itt volt a királynő, itt volt a soros amerikai elnök. Csupa izgalom, ami megtörte a hétköznapok unalmát.