2012. december 24.

Karácsony 2012

Pedig úgy terveztem, bemásolok ide egy igencsak megható karácsonyi részletet az egyik kedvenc olvasmányomból, de most valahogy se kedvem, se időm gépelni hosszasan... A konyhai akciók is félbemaradtak: a hentestől vett két, jókora, a legnagyobb fazékba is csak némi farigcsálás árán beleférő velőscsontról kiderült, hogy hm, bukéjuk van, így a kukában végezték. S ez eléggé megnyirbálta a főzési kedvemet. A menü is rövid, egy fogás, hagyományosnak nevezhető kaja nincs is, de legalább a kenyér jó lett, a (nekem) újfajta módszerrel készült, egyetlen gond, hogy el is fogyott, tehát az esti kaja mellé krumplit kell főznöm. Beigli helyett panettone lesz, és szaloncukor.

Azt hiszem, sikerült egy teljesen lebutított, igen hétköznapi karácsonyt rittyentenem. Feltettem a lakásban pár dekor cuccot, vannak villogó színes fények, és a csokor, amit a piacon vettem, igen szép a kandalló előtt. Ennyi. Az ebédlő (értsd: munkaasztal) még tele a könyvekkel, a sütős cuccokat legalább már eltakarítottam róla. Van még mit rendezkedni. Pénteken legjobb barátaink érkeznek meg Seattle-ből, sok-sok év után végre először tudnak visszajönni Írországba, ahol megismerkedtünk velük, és ahol ők is megismerték egymást. Lesz nagy nosztalgiázás!

Tehát rendnek kell lenni a lakásban.

De most, hogy nagyhirtelen vége a melónak, az utolsó torta és leves is leszállítva, erőt vett rajtam az enerváltság... s ott van az évvégét elkerülhetetlenül jelző listakészítés is, s nem valami vidám dolgok szerepelnek rajta, pl. meghalt az anyám, s ennek a gondolata néha a legváratlanabb helyeken bök belém, annak ellenére, hogy biztos voltam benne, nem fog megviselni annyira, mint - elvileg - kellene, s aztán ott van a Változás, de ez inkább V. változása, én csak figyelem a háttérben, hogy mit kezd vele. 

Mindezt betetőzendő, itt van még ez a szinte tavasziasnak nevezhető időjárás, a nyirkos, nedves, lusta felhőivel, a virágokkal, az aranyszínű napsütéssel - ha legalább hideg lenne, hogy a "Jack Frost" "nippingelhesse" az ember orrát, de még az sincs. 

Maska helyett - mert Maska sincs már - idén a madarak gyűjtik be a húspotyadékokat a kertből, a szarkák rekordidő alatt szúrják ki, hogy az a valami kifejezetten rájuk vár a kövön, s hamar el is tüntetik. Tehát élet azért van a Maskátlan kertben. (Igen, a tavaszi virágok már kibújtak a nedves, sötét, illatos földből.)

No és az utolsó pillanatban azért találtam V.-nek karácsonyi ajándékot, valamit, aminek nincs képernyője, nem kell hozzá wifi, és teljesen haszontalan, s majd remekül fogja gyűjteni a port a vitrinben, a hasonló csacskaságok között. De a vadászata jó mulatság volt.

Szóval, boldog Karácsonyt!