2008. december 19.

Jelenés

Ma reggel korán, hazafelé autózva szállításból (csekknek semmi nyoma), egy Mikulás biciklizett velünk szemben, az út másik oldalán. Némelyik autós rádudált, azoknak kedvesen integetett. Mi is hamar dudáltunk, és vadul visszaintegettünk neki. Miközben röhögtünk.

Még hogy érett, 42 éves felnőtt - me arse.

2008. december 18.

Egy évvel öregebben

Ma reggel vállon veregettem magam, hát ezt is megértük, mától 42 éves vagyok. Gondolkoztam, kellene-e ünnepelni, érezzek-e valamiféle emelkedettséget, mert igazából az nem érdem, hogy az ember megint egy évvel öregebb, és arra jutottam, hogy inkább befejezem ezt a sok tennivalót, ami hátra van még, s majd aztán örömködünk.

V. Letterkenny felé autózik, nem szórakozásból, egy kollégája édesanyjának temetésére megy. Szerencsére nincs hideg, határozottan enyhe az idő, nem lesz gond az úton jéggel, esővel. A tavaszi virágaim egy centire kidugták az orrukat a földből, és ott leselkednek, várva, mi lesz ebből a télből.

Reggel leszállítottam két házikót Ottalie-nak, aki kifizette az eddigi szállításaimat és boldog karácsonyt kívánt. Kaptam egy hatalmas karácsonyi koszorút, illatos fenyőágakból, még nem tudom, hová teszem, de alighanem a kandalló elé lesz támasztva fa helyett. Köré rakjuk a lapokat, és gyönyörködünk majd a színeiben.

Nagyjából be van osztva az előttem lévő 6 nap. A megfázásnak vége, szerencsére. A lakás minden vízszintes felülete házakkal és dekorációs anyagokkal van tele. Mézeskalács - és a tegnapi fasírt - illata lengi be a nappalit.

A cinkék kicsit neheztelnek rám, mert nem volt földimogyoró a boltban, így apró magvakból álló keveréket kaptak az etetőbe, amit nem szeretnek. Kiválogatják a földimogyorót és a napraforgómagot, a többit szétszórnák ezerfelé, de szerencsére a vörösbegy és a szürkebegy gondoskodnak róla, hogy ne legyen kupleráj. Bertie és tsai-nak nyoma sincs, a komposzt érintetlen.

Amúgy pedig boldog vagyok.

2008. december 14.

Csak benézek...

Nem bírom ki, hogy ne írjak valamit, de hát sosem tudtam befogni hosszabb ideig a szám. De rövid leszek.

Nem sikerült megúsznom, pedig küzdöttem hősiesen, sok citromos, manuka mézes teával, C-vitaminokkal, almával, és mégis megtaknyosodtam. Ez eléggé nehézkessé teszi a sütést, dekorálást. Amennyire csak lehet, igyekszem higiénikus lenni.

A Country Cellar-ban megrendelték - és meg is érkezett - a 25 kilós zsák rozslisztet, alig 12 euróval kevesebbért, mintha a kávézón keresztül rendelném. Alighanem nekik nem kell hozzászámolni az ÁFÁ-t, mint a kávézóban. Úgy örültem! Igaz, teljesőrlésű rozsliszt érkezett a "light rye" helyett, de a belőle ma kísérleti jelleggel sütött kenyér fantasztikusan néz ki. Most ott pöffeszkedik a szép csíkos zsák a kamrában, kicsit maga alá temetve a másik zsákot, amiben már csak 2-3 kiló rozsliszt lapul.

Dolog van, sok, kicsit félek is, hogyan fogom bírni. Nagyon be kell osztani az elkövetkező másfél hetet. De utána ünnep és lazítás jön, ez erőt ad. Szombaton még egy "nagyon kedves, állandó, megbecsült" vevőnek (elhaló tiltakozásom ellenére) megígérték, hogy hát persze, hogy fogok neki csinálni egy mézeskalács házat. Szerda estére. Házhozszállítással. Ő volt az utolsó. A következő két érdeklődőt már elhajtották.

Szombatra kell még habkarika (hurrá, elhasználódik a sok tojásfehérje a hűtőből), extra adag limonádé, gombaleves (2 litert rendelt egy hölgy), egy csomó süti (kisház formájú, egy állandó vevő akarja mellékelni őket a karácsonyi üdvlapjaihoz) két partikenyér - ennek frissen sütését és házhoz szállítását már én ajánlottam fel, a szombaton kora reggel megsütött kenyér nem lenne friss vasárnap délutánra, amikor a parti van. (Olyan jó fej vagyok, készséges, megminden.) No, és megint én leszek a kávés. Sütit most nem kell sütni, hurrá, az utolsó piacon ugyanis ingyen
mince pie-okat kapnak a vevők, ingyen kávé és tea is van. V. eljön, segíteni. Vettem egy szép hóemberes piros kötényt, a piacon Willie csak a szemét forgatta a láttán, pedig szerintem egészen ízléses és visszafogott darab.

No, megyek vissza szipogni. A támogatást mindenkinek köszönöm. Annyi ötletet kaptam, hogy lassan egy külön
irattartó kell az újságból kivágott díszítési ötleteknek, a kapott emaileknek, receptes file-oknak. Nem is rossz ötlet, nyitni külön irattartót az egyes ünnepeknek.