2021. december 6.

Vihar Nr. 2.

A biztonság kedvéért most este beszedtem az éppen csak kirakott karácsonyi koszorút az ajtóból, mert holnap reggeltől a Barra vihar fenyegeti a szigetet. Nyugaton nagy szél, hullámok, eső, vörös riasztás, felénk "csak" narancssárga, főleg a széllökések lesznek veszélyesek, és a parti szakaszokat elöntheti a tenger. Egész hétre esőt ígértek, vagyis szürke ég, komor hangulat, igazi melegvizes palackos idő. Ideális dekoráláshoz, karácsonyi zenéhez.

A nagy hír az volt a múlt héten, hogy sikerült V. sármjának köszönhetően megkapnunk a 3. oltást ÉS az influenza ellenit is, egyszerre. Nekem égett a fülem, amikor V. rákérdezett a flu jab-re, mert már a Covid-ellenit is soron kívül kaptam, azt hittem, Dr. O'Brien bosszús lesz, hogy még ezt is kérjük tőle, de nem, azonnal rábólintott. Így mindkét karunkba kaptunk egyet-egyet a jóból. Előtte való este véradni voltam (már van donor kártyám, bezony!), úgyhogy három helyen voltam betapaszozva.  

Most azért jobban megéreztem az oltást, fájtak a mirigyeim a hónaljamban, párszor oda-vissza sziszegtünk egymásnak egy-egy rosszul pozícionált öleléskor, de más bajunk nem lett. Dr. O'Brien csevegős volt, elmesélte, hogy aznap este csak oltani fog, s míg megkaptuk az oltásokat, a vendéglői élményeiről mesélt. Nagyot nőtt a szememben, mert a falán megjelent egy dedikált Carrie Fisher-fotó. Korábban a Tiananmen-téri híres fotó volt fent a falon, azóta ezt dedikált focista mezekre és rögbi plókra cserélte. 

A parkolóban jutott eszembe, hogy ezt az embert én már több mint 20 éve ismerem, amikor még kezdő orvosként járt hozzánk a boltba szendvicsért, most már pedig teljesen ősz hajú, és a gyerekei is nagyok már. Kit ismerek itt olyan régóta? Trish-t, kedves barátunkat, és Susan-t, egykori kollégámat a boltból... s persze, a piacosokat! Jövőre lesz húsz éve, hogy piaci tag vagyok!

***

Más történés nincs. Munkahegyek. Ó, és végre nyilvánosak a tervek a telep melletti lakótömbök építéséről. Akinek kedve van, mazsolázhat a Visuals szekció alatt: https://putlandroadshd.ie/. A kerti falon túl is lesz egy tömb, majd benézegethetnek a hálónk ajtaján a lakók. Bár... talán hozzánk majd nem annyira látnak be, ha megmaradnak a fák, de a felettünk lévő erkélyekre igen. Kiváncsi vagyok, mennyi ideig tart majd az építkezés. S egyáltalán, engedélyezik-e a 6- és 5 emeletes tömböket, ami mellett eltörpül a konvent régi épülete, amit - mivel védett épület -, meg kell tartaniuk, s lakásokat fognak benne kialakítani.

***

Hétfőn megkaptam a fogszabályzót... Nem egy álom. Nyafogás következik. Jobbára pépes/pépesített kajákon élek. A fogaim érzékenyek, egyelőre az óvatos rágás is nehézkes. A lehúzandó fogamról - alig értem haza - itthon lepattant a kis bigyusz, aminél fogva le akarták húzni a helyére. Szuper. Irány vissza a rendelő. Egyelőre nem húznak semmit, csak helycsinálás folyik, hátha kedvet kap, s megindul húzogatás nélkül. 6 hét reménykedés következik. Aztán meglátjuk.