2011. november 14.

Remembrance Sunday, 2011

A helyi újságban láttam, hogy a tőlünk negyedóra járásra lévő anglikán templomban Flower and Remembrance Festival van... Megzavart a Festival szó, de az újságban mellékelt képekről egyértelműen kiderült, hogy a Remembrance Sunday köré rendeződött az esemény. Idén sem árasztották el pipacsot viselő emberek a várost az angolszásznak nevezhető ünnep közeledtével (egyet-kettőt, ha láttam), ellenben - mint kiderült - ennek a kiállításnak akkora volt a sikere, akkora az iránta való érdeklődés, hogy egy héttel meghosszabbították a nyitvatartást, s nem zártak be Remembrance Sunday estéjén. Hm.


De miről is szól ez a fesztivál/kiállítás? Profi és amatőr virágkötők virágkompozíciói díszítik a templomot, a téma a világháborúkban elhunytakra való emlékezés, különös tekintettel az ír katonákra, áldozatokra. Igen szép és megható kompozíciókat sikerítettek a virágkötők - melléjük pedig képek, háborús tárgyak kerültek, az oltár előtt "temető", fehérlő keresztekkel, amilyeneket a katonai temetőkben látni, s köztük rengeteg, rengeteg pipacs... Szívszorító volt. Körben, az oszlopok között felfűzve 168 bray-i születésű katona adatait lehetett elolvasni. Itt-ott eredeti levelek xeroxmásolatait tették közzé, az egyik sarokban, az ún. Family Room-ot berendezték úgy, mintha egy ír konyha lenne, az 1940-es évek elejéről... a rádióból háborús híradás szólt, a konyhaszekrényen telegram... Háborús dalok, versek rejtőztek a virágok között...

A Glencree-ben található német katonai temető, a "németem" sírja helyett ide mentünk vasárnap. A temető következő hétvégére marad, egy pipacsos kereszttel együtt. (Lassan meg kell majd számolnom, hanyadik Dr. Herbert Rumpf sírja balról, mert nagyon kezd olvashatatlanná válni a kő felirata. Egyre nehezebben találni meg.)

A kiállításról számos képet a Christ Church Bray Facebook-oldalán lehet látni. Most vasárnap este zárják be a kiállítást, de előtte még délután 17:30-kor 300 tagú kórus fogja előadni a Karl Jenkins welsh zeneszersző által írt misét a békéért: The Armed Man címmel. Ha bárkit érdekel, a belépő 8 euró. A kiállításra 10 euró ellenében mehetünk be.