A gluténérzékenységgel kapcsolatban
Update: Pappito szólt, ezért javítom a glütént gluténre. Köszönöm. S közben eszembe jutott valami, szintén Bertinet-től: az ócska, felfújt bolti kenyér penészedik, a jó kenyér megszárad. Amikor januárban Bertinet-nél a kenyérsütést tanultam, sokat beszélgettünk a lisztérzékenységről. Ő eleve úgy áll hozzá, hogy az a sok tartósítószer, felesleges puffasztó, penészesedésgátló, mianyavalya, amit az évek során a szupermarketek számára kifejlesztett kenyerekbe (is) tesznek, okozza ma a problémákat. Nem emlékszem, hogy gyerekkoromban lett volna körülöttem lisztérzékeny, vagy hallottam volna ilyesmiről, gyakorlatilag azóta ismerem ezt a betegséget, amióta itt találkoztam a jelenséggel. A kávézóban egyre többen kérik - tehát kell, hogy legyen -, a gluténmentes sütiket, tortákat, egyre több szakácsköny jelenik meg speciális receptekkel, egyre sűrűbben kerül elém az a liszthelyettesítő keverék, amiből a sütijeinket készítem. (Bár senkit nem lehet boldoggá tenni, a minap valaki azért nyafo...