2013. január 17.

Rendezkedünk

Az év eleje óta enyhének nem nevezhető türelmetlenség gyötör. Mindenhez van kedvem, s semmihez sincs.  Attention span-em, mint egy aranyhalé. Komolyan. Belekapok kötésbe, rendezkedésbe, filmekbe, nem köt le semmi. Fejben blogolok, s mire leülnék a gép elé, valami más foglalkoztat. Örökbecsű mondatok szállnak el a semmibe. S amikor leülök, a bejegyzés túl hosszúra sikerül... végtelen locsifecsi, a felét kihúzom, nagy nulla a semmiről.

***

Tovább kísérletezem új dolgokkal. Már amennyire van időm kísérletezni, mert akármennyire is igyekszem, az Üzemben a rutin mellett alig marad idő olyan hívságokra, mint kísérletezés. (Talán ha full time dolgoznék...?) A Vízkeresztkor készített glutén- és tejtermék mentes citromtorta itthon V.-nek ízlett, a bevitt fél torta is ízlett mindenkinek, de amikor már az Üzemben készítettem el ugyanazt, merev elutasításra talált a vevők részéről. Hiába, a benti eszközökkel nem nagyon lehet elég finomra darálni a főtt citromot/narancsot, ami a tortához kell. Másmilyen lett. Ezért - némileg lehervadva a torta kudarca miatt - úgy döntöttem, hogy majd a piacra fogom megsütni csütörtökönként. Az itthoni eszközökkel. Bár a hozzávaló narancsok két órán át való főzése nem éppen pénztárcabarát megoldás... Pedig ez nem száradna ki a szombatra, sőt, még jót is tesz neki, ha áll egy kicsit. A recept egyébként eredetileg Claudia Rodené, én Nigella Lawson egyik könyvéből vettem. Aki elkészítené, íme, itt van angolul. Nálam citrommal készült el. Biztos finom lime-ból is, elsőre azonban most már inkább a narancsot választanám. Ha a citromunk egy kicsit keserűbb a szokottnál, az agyoncsaphatja a tortánk ízét.

Tovább nézelődtem, mi az, ami a népeknek tetszene. Elmesélem, mennyire nem könnyű a dolog. A sütinek számos kitételnek meg kell felelnie: 

A) legyen viszonylag gyorsan elkészíthető. 
B) Legyen az évszakhoz passzoló, mert ha gyümölcs kell hozzá, akkor az éppen érő friss gyümölcsökből készülhet csak (így tehát meggy, cseresznye szóba sem jöhet errefelé, a lengyel befőtt még megváltóm lehet). 
C) Nem árt, ha  gluténmentesként is elkészíthető. 
D) Ne kerüljön sokba a hozzávaló. 
E) Elfogadható legyen az ír ízlésnek.
F) El lehessen érte kérni jó sok pénzt, tehát legyen a szelet/adag elég nagy. Pl. nem lehet mini "tart", mert azt babrás elkészíteni, és darabonként csak másfél eurót lehet érte felszámolni - magyarázta Ray.

A felsorolása végére már erősen rángatózott az arcom. Akárki profival beszéltem fennállásom során, akárkihez fordultam tanácsért, mind ugyanazt mondta: a hozzávalók minősége számít. De nagyon. "Szarból" - ugye -  "nem lehet kötelet fonni". Hogyan csináljunk az "ócsóból" drágán mérhetőt?

Végiglapoztam a Váncza süteményeskönyvet oda, és vissza (támaszkodjunk a  klasszikusokra!), és értekeztem Ray-jel, feldobtam ötleteket, amire mind "nem", "nem", és" nem" volt a válasz. Talán csak az almáspite ejtette gondolkodóba. Végül csak találtam egy sütit, igaz, már nem Vánczánál, hanem az eddigi legmegbízhatóbb és segítőkészebb forrásomnál, vagyis megint csak Nigella Lawson-nál. Fahéjas csiga, apróra vágott mogyoróval töltve, sűrű sziruppal. Amolyan "majdnem skandináv" fahéjas csiga, a hozzávalók mind rendelkezésre álltak az Üzem konyhájában, hajrá. Molly, félig svéd, félig ír kollégám mondta, hogy amint mogyoró, vagy egyéb olajos mag kerül a fahéjas csigába, már nem skandináv, hanem valami elszármazott fajzat, de a végeredmény neki is ízlett.

Siker lett, még a kanadai telelésről visszatért főnököm is hagyott egy üzenetet, hogy módfelett ízlett neki. Úgyhogy felvesszük a "must have" listába. Kicsit zavaró, hogy másnapra megszikkad a csiga külseje, s kicsit fel kell melegíteni ahhoz, hogy megint kívül-belül puha legyen.

Most már csak be kell illeszteni a rutinba :-)

***

Mivel a lakásban felhalmozott könyv- és irathalmok földön heverő mennyisége elérte a tűrőképességünk határát, polcnézőbe mentünk az Ikeába két hete. Trish, aki ülőgarnitúrát keresett a házába, jött velünk. Szombat délután nem nevezhető ideális vásárlóidőnek az olyan megrögzött gyereknélkülieknek, mint mi vagyunk. Családok, családok csöppségekkel mindenütt. Egy idő után enyhe klausztrofóbia tört ki rajtam: az Ikea által berendezett minta-lakóhelyiségekben erősen hangsúlyozva van a "'sok dolgot ésszerűen, kis helyen", így a szűk ál-hálószobákban, folyosókon, kislakásokra méretezett fürdőkben sokadmagunkkal nyomakodni, ötleteket gyűjteni, jegyzetelni, szkerényajtógat nyitogatni, fotózni aligha lehet kényelmesen, miközben az ember próbál nem keresztül esni valaki bébijén, aki éppen most teszi meg az első lépéseket apu-anyu örömére. Na jó, erősen túlzok, de azért üvöltés volt elég, s voltak a bútorok között kóborló dedek is :-)

Nyafi ide vagy oda, lényeg, hogy találtunk tetszetős polcokat. Tegnapelőtt vettünk kellő számú iratgyűjtőt, tegnap pedig elmentünk az Ikeába, hogy kifizessük a polcokat, és megbeszéljük a házhoz szállítást. Így semmi sem ment meg attól, hogy a talán már a hétvégén magamat a Rumpf-V. páros iratai és könyvei alá temessem. Legalább a könyvek-papírok ne növeljék a lakás rendezetlen külsejét. 

V. már most örül, hogy végre rend lesz :-) Én pedig örülök, hgy végre a szakácskönyvek egy helyre kerülnek. 

Az Ikeában pedig tesztelhettem az igazi skandináv kanelbullart, vagyis fahájas csigát, s örömmel állapítottam meg, hogy akárcsak az enyém, ez is szárazabb lesz másnapra. Egy csöppet. Micsoda megkönnyebbülés. Majd rakok jó sok szirupot az enyémekre, nemcsak a belsejükbe, hanem a tetejükre is, s akkor talán megmaranak frissnek másnapra is.

***

Az uram ugyan aktívan még nem keres munkát, de a LinkedIn profilja alapján már jött két komolyabbnak tűnő érdeklődés. Meglátjuk, lesz-e belőlük valami. Most esetleges interjúk időpontjaira vár. Kapott képzést is, hogy hogyan rakja rendbe a cv-jét, s nemsokára megpróbálja kideríteni, a biztosítása felhasználható-e még egy-egy alapos orvosi kivizsgálásra. Némelyik kórházak ajánlanak ilyen, pár óra alatt lezajló, tetőtől-talpig való kivizsgálást. Jó volna túlesni rajta, most, hogy én is megkaptam az ingyenes méhnyakrákszűrésre a meghívómat, orvoshozmenős hangulatban vagyok. Talán említettem már annak idején, ha nem, megismétlem: ha nőnemű valaki, 25 és 60 év közötti, PPS száma van, akkor - korának megfelelő időközönként 3 vagy 5 évente - kap egy lehetőséget ingyenes rákszűrésre. Az első meghívót elvileg automatikusan küldik ki, mert a szűrést szervező intézmény a személyes adatainkat birtokló hivataloktól megkapja a nők adatait. 

Jobb élni a lehetőséggel.

***

Az Üzemben komoly kovászoskenyérsütő verseny folyik, magam is indultam a versenyen, félsikerrel, de erről majd a következő bejegyzésben...