2011. július 1.

2011. június 27.

Bárcsak...

...minden ilyen flottul menne. Most ment el a higiénikus néni. Szerintem úgy tíz percet töltött a lakásban. Átöltözött, hajhálót vett fel, kezet mosott, bejött a konyhába, körülnézett, megnézte a sütik hűlését, a gingerbread men-ek dekorálásának folyamatát, én pedig kérdeztem okosakat.

Nagy örömömre lehet használni a viaszosvászon terítőt tésztanyújtáshoz. Így legalább a sütőpapíron is megtakarítok valamicskét. Lényeg a rendszeresen fertőtlenítés. Most valami új baciról beszélt, és kérte, mossak sűrűn kezet sütés közben is, ha a hajamhoz, szememhez nyúlok, orrot fújok. Kaptam továbbá egy igen hasznos kiadványt ételallergiákat illetően, amit majd beviszek a kávézóba, mert elég sűrűn megy a vita, hogy a tönkölyliszt az most glüténmentes-e vagy sem. (Nem az.) Már kiharcoltam, hogy érdeklődő telefonokra mondhassam, hogy glüténmentes tortát nem, de lisztmenteset készítünk.

Hajnalban arra ébredtem, hogy a vizitje jár a fejemben, ehhez képest nem volt semmi gond.

***

... vagyis azért volt. Ebben a percben hívott, hogy aggódik a cukormáz miatt, merthogy nyers tojásfehérjével készül. S az szalmonellafertőzést okozhat. S hogy esetleg használjak inkább pasztörizált tojásfehérjét (Dunnes-ban kapható elvileg), vagy már előre kikevert cukormázat, vízzel higítva. Vagy albument, porított tojásfehérjét, amit egyébként a kávézóban is használunk.

Ó.

Nem volt egyébként kioktató vagy ilyesmi, teljesen normálisan elcsevegtünk a tojásfehérjékről, hogyan marad meg kettő egy adag gingerbread men kisütése után... Azonkívül, hogy tudom, terhes nőre veszélyes lehet a nyers tojásfehérjéből készült kaja, a cukormáz miatt sosem aggódtam. 30 grammnyit keverek ki tetemes mennyiségű (150 gr) porcukorral, nem gondoltam volna, hogy gond lehet belőle.

Mit csináljak akkor a megmaradó tojásfehérjéimmel? Szokjak rá a rántotta "lite"-ra?

Olvas engem mézeskalácsozó mester hazulról? Ott mit ír elő az ÁNTSZ? Just wondering...