2020. február 10.

Vihar után, sütés


A Ciara vihar dorbézolása után (ami esőkkel, üvöltő széllel, s főleg nyugaton kidőlt fákkal, áramkimaradásokkal, elárasztott partvidékekkel és megduzzadt folyókkal járt, s most havazást hozott a hegyekben) itt most újra csend van, és borult ég. Eső szemereg, de nincs nagyon hideg. A kertet a környező fák letépett levélnyelei borítják, az úton száraz ágak és letépett választási plakátok, de más kár nem esett. 

Azt olvasom, Magyarország felé tart, így üdvözletem küldöm vele minden ottlakónak. Remélem, nem vadul el nagyon a helyzet. Tegnap este, amikor elvonultak a felhők, a teliholdat néztem, ahogy a szemközti ház kéményei fölé emelkedett, olyan volt, mint egy gótikus festmény, a közeledő felhőkkel. Szegény sziget, nyugaton még mindig eléggé útjában van a szélnek, el sem tudom képzelni, milyen lehet most mondjuk Skellig Michael-en állni... vagy a Lahinch-i tengerparton...

***

Régen írtam receptet. A múlt héten olvastam David Lebovitz Párizsban élő amerikai cukrász receptjét, amit maga is úgy alakított át a saját kedvére, egy Patricia Wells nevű hölgy recepteskönyvéből. Az egyetlen érdekes hozzávaló a sötét színű, karakteres méz, de ennek híján sima akácmézzel is készíthető, csak nem lesz a sütinek olyan erőteljes méz íze. A piacon nagy sikere volt, a maradékot meg is vette valaki, akinek különösen ízlett. Szükség lesz hozzá egy 23 x 23 cm-es sütőedényre, amit vékonyan bevajazott alufóliával kell kibélelni, úgy, hogy a fóliát az edény falára is fel kell simítani úgy két centinyit. Íme a recept: 

Ropogós mandulás szelet 

Az alapréteg: 

50 g finomra darált mandula 
120 g sima liszt 
3 evőkanál kristálycukor (kb. 45 g) 
1/2 teáskanál só
90 g sózatlan vaj, legyen jó hideg, apró kockákra vágva 
1 nagy tojássárgája
2 evőkanál víz
1/2 teáskanál vanília kivonat

A mandulás réteghez:

60 g sózatlan vaj, felkockázva
65 g kristálycukor (ha a méz akácméz, akkor lehet barnacukor is)
30 g sötét méz, pl. gesztenye 
1 narancs finomra reszelt héja
1/4 teáskanál só
1/2 teáskanál vanília kivonat
80 g szeletelt mandula, lehetőleg héj nélküli

A sütőt 200 fokra kell előmelegíteni. Az alapréteghez a darált mandulát, a lisztet, a cukrot és a sót a késes robotgép táljába rakom, s párszor röviden megkeverem. Majd hozzáadom a vajat s megint keverem, amíg durvára őrölt kenyérmorzsára nem hasonlít. Aztán hozzáadom a tojássárgáját és a vizet, s megint keverem, amíg kezd összeállni. Ha nagyon száraz lenne, adok neki még egy kanálnyi vizet. Ezt a tésztát egyenletesen szétlapogatom a fóliával kibélelt sütőedényben, s 12 percig sütöm, amíg aranybarna nem lesz. Közben elkészítem az erre kerülő mandulás réteget:

A vajat megolvasztom egy kis fazékban, majd a gázról levéve belerakom a cukrot, a mézet, a narancshéjat, a vaníliát és a sót, s simára keverem. Majd belekeverem a szeletelt mandulát is, amíg a mandulát a vajas-mézes keverék teljesen bevonja.

A sütőből kivett, még forró alaprétegre késsel vagy spatulával egyenletesen ellapogatom a mandulás-mézes keveréket. Aztán tovább sütöm, 12-15 percig, amíg a mézes-vajas keverék bugyogni nem kezd, s aranybarna nem lesz a teteje. De vigyázni kell, ne égjen meg, mert akkor keserű lesz a mandula. Az edényben ki kell hűteni, nem szabad forrón kiemelni, mert eltörik. Kis négyszögekre, vagy ujjnyi szeletekre hidegen felvágva kávé mellé kitűnő. Fémdobozban 3 napig is eláll. 

Nincsenek megjegyzések: