2011. november 1.

Ősz - az almás sütik évszaka

Vannak tevékenységek, amikbe nehezen vágok bele, mert túl erős az első alkalommal ért kudarc emléke... Sokáig így voltam a kenyerekkel, és - többek között - az almás pitével. Vagyis apple tart-tal... Valahányszor főnököm célzott rá, hogy eljött az apple tart-os időszak, húzódoztam, kerestem a kifogásokat... A hagyományos apple tart tésztája nekem sosem sikerült, szakadt, repedt, kész kínszenvedés volt a darabokat valahogy beleilleszteni a sütőformába, ezért is vittem örömmel az almás fahéjas torta receptjét be még annak idején az Üzembe, s a sikere segítségével megúsztam az apple tart-ozást.

Egyik első itteni szakácskönyvem Darina Allen's Ballimaloe Cookery Course c. kötete volt, abban találtam a Cullohill-i apple tart receptjét, aminek a tésztája géppel is elkészíthető, s némi hűtés után már gyerekjáték vele kibélelni a sütőformát. Mindenféle gyümölcshöz jó. Az eredeti recepten csak annyit változtattam, hogy nem szegfűszeget, hanem fahéjat adtam az almához, s nem felkockázom az almát, hanem szeletelem. Előre összekevertem a vékonyan felszelt almát a fahéjjal és a cukorral, kevés mazsolát raktam bele, és aztán kissé kinyomtam a levét, mielőtt beleraktam a tésztahéjba. Így nem lett a tart alja sületlen ("soggy bottom", az itteni konyhanyelven), ami előfordulhat, ha az ember nem ügyes a töltelékkel.

Hozzávalók a tésztához, egy 23 cm x 3 cm-es kerek sütőformához:

225 g vaj
50 g finom kristálycukor
2 tojás
350 g sima liszt

A vajat a cukorral simára keverem, majd hozzáadom a tojásokat, s géppel pár percig tovább verem. Alacsonyabb sebességre váltok, s hozzáadom a lisztet. A kissé ragadós tésztát lapos lepénnyé formálom, folpackba tekerem, s a hűtőbe rakom. Egy-két óra múlva használható, de jobb, ha egy éjjelt eltölt a hűtőben.

Az almás töltelékhez szükség van:

700 g savanyú almára
150 g kristálycukorra
ízlés szerint fahéjra
egy-két kismaréknyi mazsolára.

Az almát meghámozom, kicsumázom, vékonyra szelem. Összekeverem a cukorral, fahéjjal, mazsolával, és félreteszem. A sütőt előmelegítem 180 fokosra. A hideg tészta kétharmadát liszttel megszórt felületen 3 mm vastagra nyújtom, s a kivajazott, kilisztezett, cakkos szélű sütőformát kibélelem vele. A felesleget levágom a szélén. A maradék tésztát szintén kinyújtom, ebből lesz a tart "fedele". A lecsöpögtetett almás keveréket belerakom a tésztahéjba, majd a tésztahéj szélét tojással vékonyan megkenem, rárakom a "fedelét", a széleiket összecsipegetem, hogy sülés közben ne nyíljon szét. A tart tetejét tojással megkenem, a maradék tésztából díszeket sikerítek rá: leveleket, almát. Ezeket is megkenem tojással. A tart tetejére hat-nyolc nyílást vágok késsel, hogy a gőz kijöhessen. A forró sütőben 45-60 percig sül. Érdemes 45 perc után ellenőrizni, az én Üzembeli sütömben ennyi idő után már készen volt. Kicsit hűtöm, aztán már megy is a pultra, mert melegen-hidegen egyaránt finom.

2 megjegyzés:

Csirli írta...

Huu, ez jol hangzik! Meg is probalom, lehet :)
Ha megse, akkor hol van az a pult, ahova kiteszed a tiedet? :)

kisrumpf írta...

Az üzemi pult lelőhelye: www.thecakecafe.ie

Stilizált térképre kattintva feljön egy rendes térkép.

Ha éppen nincs apple tart, a plum and spelt-et kóstold meg! :-)