2008. augusztus 1.

Kedves Emese és Laci!

Mostanában errefelé mindenki a recessziót emlegeti. Van, aki természetes megtorpanásnak véli, van, aki világvégét jósolt, a szakszervezet pedig fizetésemelésekért harcol, hivatkozva az áraemelésekre. Eredménytelenül, megjegyzem, a rádió már huhogott, hogy nem bírtak a felek megegyezésre jutni. A benzináraemelést tegnap első kézből tapasztaltam, tankoltam a szokott helyen, a szokott mennyiséget, a megemelt árért, és a számláló kacagva túlment a megszokott 45 eurón. Hm. Várom, milyen meglepetések érnek majd az első áramszámla megérkezésekor, szeptember végén. A mostani 20 euróval volt több a szokottnál, igaz, sokat sütöttem.

Ma dőzsöltem Paddy farmján, vettem egy hatalmas fej karfiolt, jókora céklákat, zukkiniket, finom (külföldi) lilahagymákat - a kedvenceim, kissé ellapultak, szélesek, mintha megunták volna magukat feszesen, és kerekdeden tartani. Aztán kaptam még frissen vágott rebarbarát is, ez utóbbit V. miatt vettem. A múltkor csináltam neki egy igazi angolszász édességet, ő, és az éppen látogatóban nálunk lévő Laca (Új-Zélandról!) lazán megették az egész adagot, nekem csak egy kicsi jutott. A receptje igen egyszerű, lusta háziasszonyoknak ideális:

Nyári gyümölcsös morzsa


Kell hozzá egy doboz konzervcseresznye, vagy fél kiló kimagozott friss cseresznye, valamint 6-7 szál rebarbara kockákra vágva. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A cseresznyét megfosztjuk a levétől, és egy kb. 23x23 cm-es cserép- vagy üvegedényben elkeverjük a rebarbarával. Ha nagyon aggódunk a rebarbara savanykás íze miatt, egy marék barnacukrot hinthetünk rá. Egy külön tálban összekeverünk 100 g lisztet egy kávéskanál sütőporral, és beledörzsölünk 75 g hideg, kis kockákra vágott vajat. Ha van egy keverőgépünk, arra is rábízhatjuk a vaj liszttel való keverését, amíg olyan nem lesz, mint a durva homok. De a két kezünket is bevethetjük a vaj eldörzsölésébe. Utána a keverékhez hozzáadunk 25 deka darált mandulát, 75 g krisztálycukrot, és 50 g apróra vágott mandulát. Mivel volt otthon, a cseresznyés keverékre még rászórtam egy marék teljes mandulát is. A lisztes morzsát rászórjuk a cseresznyére-rebarbarára, hogy mindenhol fedje, és sütőbe vele. 30 percig sütjük, amíg szépen meg nem barnul a teteje, és meg nem sül a gyümölcs alatta. Melegen is tálalható, de hidegen is ízlett a fiúknak. A recept azt írja, adjunk mellé egy kanálka tejfölt tálalásnál, de szerintem felesleges. Ez az adag két úriembernek volt elég.


A recept alapját pedig Nigella "Summer crumble" nevű receptje adta. A crumble durva fordításban apró törmeléket, morzsát jelent, utalva a gyümölcsre szórt lisztes keverék kinézetére. Gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel elkészíthető, aminek éppen szezonja van.

Nincsenek megjegyzések: