2024. április 18.

Hideg

Hétvégén megbolondult az idő, odakint laza 3 fok lett, eső jött hideg széllel, verte az észak felé néző hátsó ablakokat. Lehet aggódni a gyümölcsfákért és a virágokért. Időnként elvonultak a felhők, s kisütött a nap, de nem volt ereje. Igazi áprilisi időjárás.

Vittem Mancit másodszor orvoshoz, örültem, hogy a kellő időben itthon volt, s be tudtam rakni a vadonatúj hordozójába. Első alkalommal ez csak sokadszorra sikerült, kétemberes volt a meló, macskát berakni, csatokat lezárni... kiugró macskát visszagyömöszkölni... Hét közben felfedeztem, hogy magától is bemegy, ha berakok egy macskamentás zacskót, haha. Utána kiszedni nem lehet onnan, sőt, amit soha nem csinál amúgy, simán megkarmol, ha el akarom tőle kobozni a mentás párnáját.

Kisebb problémája volt, ami megoldódni látszik, lekopogom. Lelkesen dobáltam a szájába reggel-este az antibiotikumot, adagolom a puha kaját, és babusgatom, amit evés közben/után igényel - nagyon bújós lett. Elaine-ékhez most nem tud bejárni, mert Elaine egy kiskutyára felügyel, s ilyenkor Manci távol tartja magát a lakásuktól.

Az állatorvosnál remekül viselkedett, igaz, olyan hangon nyervákolt, amilyet még nem hallottam tőle, most már tudom, milyen a most-félek hangja. Másodszor már némán tűrte az autózást is.

Szombaton nagyon későn fejeztem be a filmnézést és még utoljára kimentem megnézni, megette-e a kajáját, amit a legyeket elkerülendő, sötétedés után raktam ki. Soha többet. Kileskeltem az ajtó rolójának résein, hát egy róka közeledett Manci edényéhez. Sietve felrántottam az ajtót, s mielőtt ki tudtam volna mondani a nemmészinnen-t, Manci már rá is vetette magát a behatolóra, de a sötétben nem láttam, hogy megmancsolta-e egyáltalán... de találtam puha szörnycsomót, így fel merem tételezni, hogy sikeresen kapott oda. A róka mindenesetre elhúzott, felmarkoltam Mancit, s mentem utána, hogy hova megy. Már a másik háztömbnél járt, remélem, nem is jön vissza, legalábbis nem akkor, amikor Manci az ajtó előtt éjszakázik, s nem az eldugott házikójában.

Máskor is járt már róka a telepen, nem újdonság, volt már, hogy az ajtócsengő felvételén láttuk, hogy szaglászódik a közelben.

Ha minden jól megy, Manci két adagban megkap minden elmaradt oltást, kötöttem rá betegbiztosítást, hivatalos lesz őnagysága, de mivel nem barangol el a háztól, csipet nem kap.

***

Bekéretőztem egy itteni pici kávézóba, a gingerbread men-jeimmel. Hosszú szünet után válaszolt a tulaj srác, mint kiderült, szabadságon volt. Addigra már fel is adtam az ötletet, hogy ott fogják árulni a sütijeimet. De kért tizet, megcsináltam, még kis feliratos poharat is raktam a gyömbéres emberek kezébe. Meglátjuk, mennyire lesznek népszerűek. Amikor tegnap az esőben felvittem őket, leültem egy kávé erejéig (remek csokis kávéjuk van), jött egy nő egy kamaszlánnyal, s ők egyből vettek egyet a még a pulton halomban, elpakolásra váró emberekből. 

Nincsenek megjegyzések: