2021. július 11.

Csendes vasárnap

Odakint valami aprószemű izé szemereg az égből, borús az ég, igazi elcsendesedett vasárnap délután van. Itt nyoma sincs kánikulának. Apám mesélte tegnap, hogyan próbál kereszthuzatot csinálni a lakásban, mert nem akar bespalettázott sötétben villanyfénynél létezni napközben is. Itt örvendezés van, s tele lesz a part, amint a hőmérő eléri a 16 fokot. Sőt, tegnap a 18-at. Futólag eszembe jutott apám jókora ablakos konyhája, s irigykedtem. Ebben az ablaktalan konyhában a friss levegőt a szagelszívó akarja biztosítani (csekély sikerrel), ha be kell csuknom az ajtót, mert "büdöset" (gyömbéreset) sütök. Ha álmodozom, s lakás/házhirdetéseket nézek, az ablakos konyha és fürdőszoba alapkövetelmény. 

Az imént kiraktam az asztalra a lassan időszerűvé váló papírmunkát, de annyira elrémültem az előttem álló halomtól, hogy inkább blogolásba menekültem. Könyvelésben jártas barátném már mondta többször, hogy az ilyet célszerű hetente megejteni, de ugye, amilyen fegyelmezetlen, lusta kisvállalkozó vagyok, a papírmunka mindig hónapokat várat magára. De este meccs lesz, s míg az olaszok remélhetőleg elkalapálják az angolokat, az alatt rendszerezhetem a számlákat, összeadhatom az összegeket, s ráérek bepötyögni egy-két hónapot az Excel táblázatba. 

A piacon tegnap érezhetően kevesebb kuncsaft jött, nagyon sokan nyaralnak valahol nyugaton, vagy délkeleten, a Sunny Southeast tengerpartjain, így aztán a legnépszerűbb sütimből maradt meg meglepően sok. Tegnap a nyitáshoz sorba álló csoport vásárlása után alig-alig jöttek, tea/kávé is alig fogyott, jobbára csak néztem ki a fejemből. Az egyik kollégával együtt szomorkodtunk a lakáshelyzeten, mert felnőtt gyerekei nem tudnak lakáshoz jutni, hiába keresnek jól, a másik kollégával pedig a magyar teniszező sikere felett örvendeztünk. 

Most, hogy lefutott a Pride, az Üzem nyári témájú mézes embereket rendelt. Ahogy korában írtam, kapóra jöttek azok az apró gyümölcskiszúrók, amiket a hattyú forma mellé küldött ajándékba holland készítője. A pár éve leadott rendelésem mellé aprócska, több darabból összerakható sütifagyit küldött, ami évekig lógott a munkaasztalom felett a kis zacskójában. S még egy picike répa alakú kiszúrót is kaptam a nyusziforma mellé, később Halloween-i megrendelésem mellé pici boszorkánysapka formát kaptam. Mindig küld valami kis extrát ajándékba. Családi vállalkozás, egy kétgyerekes holland anya csinálja, nyomtatja a kiszúrókat. 

Szóval az embereim most dinnyeszeletet, banánt tartanak a kezükben, s készültek fürdőruhás, bikinis és fürdőnadrágos (de nem fecskében feszítő!) emberek is. Hosszan agonizáltam afelett, hogy legyen-e köldökük és mellbimbójuk is a férfiaknak, de aztán praktikus okokból (hamar leperegnek a kis cukormázpöttyök) erről letettem, s különben is, manapság a fene tudja, mi számít sértőnek, mi nem. Már várom, mikor fogja valaki felhánytorgatni, hogy a cimkéimen "gingerbread man" szerepel, s nem gingerbread person, ahogy azt egy másik bolt termékén láttam. 


Ami azonban biztos siker mostanság, az a cseresznyés ricottás olívaolajos süti. Letitia Clark olasz sütős könyvében találtam a receptet, s mivel nagy rajongója vagyok a lengyel bolt fagyasztott cseresznyéjének, meggyeinek, megpróbáltam a sütit elsütni (hahaha) a piacon. Legyen végre valami igazi nyári ajánlat. Míg a korábbi új süteményem, a kókuszos joghurtos szelet nem volt akkora siker, ezt ellenben mindenki szereti, s mindig elfogy, V. nagy bánatára. A kókuszos süti is finom, de inkább a cseresznyés receptet mellékelem, tekintettel az otthon kapható cseresznyére, meggyre. S mert olyan egyszerű, egy konyhai robotgépbe vagy turmixgépbe kell beledönteni a hozzavalókat, s kész. A recept friss cseresznyét javasol, de fagyasztottal is kiválóan működik.

A hozzávalók:

kevés olvasztott vaj, és egy 23 cm-es kerek vagy négyszögletes sütőforma
 
280 g kimagozott cseresznye
1 nagy citrom lereszelt héja és leve
250 g ricotta
200 g olivaolaj (sima mezei, nem kell a legfinomabb hidegen préselt kincset elővenni a szekrényből)
4 tojás
100 g darált mandula
150 g 00-ás vagy sima liszt
2 teáskanál sütőpor
200 g kristálycukor
egy csipet só
40 g szeletelt mandula
porcukor, beszórni a kész terméket

A cseresznyéket először egy tálban össze kell keverni a citromhéjjal és a citromlével, s hagyni állni pár percig. Ez alatt vajjal kenjük kis a sütőformát, s béleljük ki sütőpapírral.

A szeletelt mandula és a porcukor kivételével mehet minden a turmixgépbe, s szép simára kell keverni a belevalókat. Ha nincs gépünk, először az olajat keverjük össze a ricottával, lehetőleg egy habverő segítségével, hogy ne maradjon darabos a ricotta, majd jöhetnek a tojások, és végül a száraz hozzávalók. Végül a levétől kissé lecsöpögtetett cseresznye felét is keverjük bele. Öntsük a sütőformába, terítsük el tetején a maradék cseresznyét, szórjuk rá a szeletelt mandulát, s 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt süssük meg. Sütés után kihűlés közben kissé magába rogy. Amolyan átmenet a sajttorta és a sütemény között. Meggyel is megcsináltam, s nagyon finom!

Nincsenek megjegyzések: