2021. január 30.

Level 5 lockdown

V. szerinte nem ártana, ha ismertetném az 5-ös szintű lezárásokat, mert ma mesélt róluk egy magyar barátjának, aki meglepődött azok szigorúságán. Tehát:

Nem fogadhatunk a lakásban látogatókat, s nem ülhetünk le velük a kertben sem, csevegni. Családon belüli összejövetelek is tiltva vannak. Esküvőre max. 6 vendég jöhet el, az ifjú páron és az esketőn kívül. 

Semmilyen beltéri rendezvény nem engedélyezett (pl. ezért sem tarthattuk meg a piac éves gyűlését, ami egyébként ma lett volna). Sportesemények lefújva, csak szabadtéri edzés engedélyezett, egyénileg. Gym-ek, uszodák bezárva. 

Misék online tarthatók, csak a pap és aministránsok résztvételével, temetéseken max. 10 fő vehet részt, a ceremóniát levezetőn és a sírásókon kívül. (Ez különösen sújtja az íreket, hiszen általában nagyok a családok, s a temetésekre sokan elmennek, különösen faluhelyen, vidéken. Így nagyon sok temetést online is közvetítenek).

Kávézók, kocsmák, vendéglők csak elvitelre vannak nyitva. A "Click and collect" módszerrel élő boltok (pl. virágboltok) most már csak kiszállítással működhetnek, hiszen csak a legszükségesebb boltok vannak nyitva. 

A Dél-Afrikából és Dél-Amerikából turistaként való beutazás március 5-ig megtiltva. 

A Braziliából és Dél-Afrikából más okból érkezőket kötelező karantén alá vetik erre kijelölt hotelekben. A bárhonnan máshonnan érkezőket, ha negatív teszt nélkül akarnak belépni, akkor pénz- vagy börtönbüntetésre ítélik, s szintén erre kijelölt hotelekben kell karanténba menniük.

Aki negatív teszttel érkezik, saját otthonában, vagy szállásán kell karanténban lennie 14 napig, amit 5 nap után kiválthatnak egy már itt elkészült negatív teszttel.

Ha a "közlekedési lámpa" besorolási módszert használó európai országok közül bármelyik a zöld vagy sárga besorolásba kerül, az onnan érkezőknek utazás előtt készült negatív teszt birtokában nem kell karanténba vonulniuk. 

Hotelek, vendégszállások csak muszájból utazókat fogadhatnak, pl. vidékről feljáró nővéreket, orvosokat, orvosi kezelésre érkezőket. 

Múzeumok, kiálítások zárva, online bemutatóval élhetnek. Elég sok online lehetőség lett nagyhirtelen filmeket nézni, a mi klubmozink is "vetít" filmeket Youtube-on, szerény belépőért cserébe.

Aki teheti, otthonról dolgozik. A lakhelytől sétálni, testedzeni max. 5 km-re mehetünk, most már a Gardai jobban odafigyel, ellenőrzi a népszerűbb kirándulóhelyeket, s büntethetnek is. 

A buszok, villamosok, vonatok etc. 25 %-os kapacitással működnek. Iskolák zárva, egyelőre megy a vita, hogy kinyithatnának-e, vállalják-e a tanárok a gyerekek közé menetelt. Egyetemi oktatást most hirtelen nem tudom, de valószínűleg online folyik. 

Az öregek otthonait nem lehet látogatni. A betegek és a 70 éven felülieknek pedig saját belátásukra van bízva, hogy elzárkóznak-e, vagy találkoznak-e családtagjaikkal. Ismét külön idősáv áll rendelkezésükre a legtöbb élelmiszerboltban.

Nagyon reménykednek, hogy a számok majd egyre lejjebb mennek, s február közepén vagy végén kinyithatják az iskolákat. Erre ma is több, mint ezer új beteg volt s 79 haláleset. Sajnos, csak januárban 100 000 új megbetegedést regisztráltak, s több mint 1000 halálesetet. 

Nyílt egy új weboldal, amelyen a kiszállítást vállaló ír cégek sorolják fel magukat. Nemcsak étel, hanem bármilyen más ír termék is megtalálható rajta, az ékszerektől a használati tárgyakon át sok minden: https://justbuyirish.com/ 

***

Az előző poszt elkészülte után elmentünk sétálni, s megdöbbenve láttuk, hogy az éjszakai és még most is vadul fújó szél milyen nagy mennyiségű, vízhabbal kevert homokot nyomott fel a promenádra. Hatalmas hullámok csapódtak ki, s nagyon tépte a szél az arcunkat, így a sétát rövidre fogtuk. Még több esővel fenyegetőznek, rossz idő lesz holnap is. Manci, a kis házi időjárásjelző, már megint nyomult volna be a nappaliba, amikor este etettem, s kelletlenül ment csak ki a bejárati ajtón. Amikor kocsit mostunk, s ki-be jártunk a lakásban, sikerült észrevétlenül besurrannia, s csak később vettem észre, hogy az egyik puha széken szunyál. Ezt a mutatványt még párszort megismételte a délután során, nagyon sajnáltam, de nem maradhat az esetleges bolhái miatt.

Nincsenek megjegyzések: