2020. március 28.

Amikor a lockdown tényleg lockdown

Tegnap este beszélt a Taoiseach, kivételesen végigültem két kenyér formázása között. Lockdown van, kijárási tilalom. Amit lehet: kajáért bolt előtt sorban állni, lehetőleg nem az öregeknek fenntartott időben. A boltba csak meghatározott számú vásárlót engednek be egyszerre. Távolságtatás szigorú ellenőrzése, kimozdulás, esetleges csoportosulás oszlatása, tiltása, Garda ellenőriz, szól, ha kell, büntetést még nem szabnak ki, egyelőre csak szóbeli figyelmeztetés hangozik el. Reménykedjünk, hogy törvénytisztelők lesznek az emberek. (Yeah, right, mondatja velem az egyre növekvő cinizmusom.). A hétvégén talán aláírnak valami új törvényt, ami után a Gardai-nak nagyobb hatásköre lesz, pl. fertőzöttet, aki magától nem zárkózik be otthonába, begyűjtsön, vagy megadott helyre szállítson.

Addig is, akad Garda station, ahol bevásárolnak az öregeknek...

Az Aer Lingus repülője útban van Kína felé, meghozni a védőfelszereléseket a kórházaknak, orvosoknak. Nem az egyetlen gép lesz, azt hiszem, 60 útra számítanak. Közben a barátnőm küldte a fotót magától, négy napja egyetlen pár szemüvegben, s egy nyagda maszkban dolgozik a kórházban,napi 16 órákat. Az USA-ban. 

No f*****g comment.

Tegnap este örömmel fedeztem fel, hogy az egyik malom most már magánembereknek is szállít, így alapos rendelést ejtettem meg, szuper kovászos kenyérnek való lisztből és tönkölyből. Rozsból van elég. Még a hússzállítást kellene elintéznem valahogy s akkor tényleg csak annyit kellene kimozdulnunk, amennyit a kenyerek elvitele jelent.

Kórházba, orvoshoz, gyógyszertárba is lehet menni. Nyitvatartása tilos minden, nem létszükségletet biztosító boltnak. Sétálni, kutyát sétáltatni lehet, de csak 2 km körzetben az itthontól. Trish barátnőnk búsong, mert pont nem mehet le a tengerparti sétányra. Időseknek szigorúan otthon kell maradni. Buszok, villamosok ritkábban járnak. Boltok előtti parkolásért nem kell fizetni (már ahol eddig fizetős volt.) Most aki tud, szállíttatja a kaját. Hála az egyik szomszédomnak, még én is belefértem az egyik közeli biofarm vevőkörébe. De van zöldséges, aki Bray-ben is szállít, csak be kell sms-ezni a listát. A legtöbb szállítás vállaló bolt/farm amúgy már nem bír több vevőt fogadni, úgyhogy minden új ajánlat külön öröm.

A beszéd után üzentem a születésnapi tortát rendelő hölgynek, hogy akkor a torta és a szállítás storno, sajnálom, de majd ha sor kerül rá, számíthat rám. Szinte egyszerre üzentünk egymásnak. Ők sem tartanak partit, mert családoknak sem ajánlott, hogy egymáshoz átjárjanak. Majd, valamikor, később tartanak egy Nagyon Speciális Első Születésnapot a dednek. 

Ez is rendezve akkor.

Hogy mennyire nyíltan mennek a dolgok, itt az egészségügyi miniszternek küldött javaslat a lockdown-ról. Nagyra értékelem. Nem meglepő, hogy megugrott a követői száma. Nem titkos, kirakja Twitterre. Most kaptam. Lehet szemezgetni, ha valakit érdekel. 




Emellett ugye, ott a napi tájékoztatás esténként, hogy hány beteg van (jelenleg 2121, sajnos, gyorsan emelkedő a szám), hány halott (22), ebből aggasztó módon egy egészségügyi dolgozó. Hol van a legtöbb eset góc (öregek otthona, bentlakásos otthonok), hányan vannak intenzíven. Északon 275 eset van, s 11 halott.

Persze, ha az ember jót akar magának, akkor inkább bámul ki az ablakon a napos kertbe, vagy kimegy, s növényekkel babrál, videót készít az apjának, s macskázik, vagy süt, vagy köt, vagy sorozatot néz, vagy jógázik és próbál nem stresszelni.

Meg lehet oldani mindent. Ahogy régen szoktam megkapni az arcomba: nincs lehetetlen, csak tehetetlen. 

***

A sűrű kenyérsütésnek hála, a Kis Rohadék igen aktív, mondhatnám, ragyod a szeme, klassz kenyerek születnek, még a régóta vágyott fülek is kinyílnak egyre-másra. Alighanem hosszabban kell érlelni a vekniket a hűtőben ehhez. Sűrű levelezést is folytatok érdeklődőkkel, a sütésről, megy a tanács Olaszországba, Magyarországra, Cork-ba... Kovász, sima fehérkenyér, buci, milyen lisztből, milyen krumpli, hogyan, élesztővel vagy másképpen. Még a híres/hírhedt ír szódakenyér is terítékre kerül, ami aznap, megfelelően durva őrlésű lisztből igen finom tud lenni, de másnapra már "nemazigazi".

Egy pék mesélte, hogy egy "jóakarója" ráküldte a helyi ÁNTSZ-t, mondván, "'még mindig nyitva vannak". Az nem érdekelte a kedves "jóakarót" (ebből az állatfajtából ezek szerint itt is van), hogy elvitelre és kiszállítással sütnek csak, s mint food business, nyitva tarthatnak. Természetesen semmi kifogást nem tudtak találni az FSAI-sok, minden rendben volt náluk, s természetesen nem tudhatta meg, ki hozta rá az ellenőrzést. Alighanem egy környékbeli rivális lehetett, mert mindenki más bezárt, csak emberünk van nyitva. S dőlnek hozzá a rendelések. Mert ügyes volt, s gyorsan csinált webshopot, s intézte a szállítást... Így kell talpon maradni, nem nyafogással.



Közben a sakura sztori is folytatódik. Tegnap nagy büszkén leöntöttem a szép sötétrózsaszínre sötétedett szilvabort/likőrt a virágokról, s szétterítettem őket a tepsin, száradás céljából. A leszűrt folyadékban sókristályok úszkáltak. Hm. Ma reggel mentek a képek Hiroko-nak az eredményről, s jött is rá válasz, mégpedig a mamájától, hogy ez bizony (akár a másnapos szódakenyér) "nemazigazi". Sok hibát követtem el: túl kevés virágot használtam s túl kinyíltakat. S a ráöntött folyadéknak sokkal kevesebbnek kellett volna lennie. A sókristályok nem olvadtak el, mert kevés volt a virág, s nem nehezékeltem le eléggé. S valóban, a súlyként fantáziátlanul rájuk nyomott kerek, buci szilikonlap folyton felugrott róluk. Kaptam egy eredeti japán receptet a használt amerikai helyett, s utasítást, miszerint próbálkozzak újra, a virágok még nedvesek, essek neki a folyamatnak megint, de jóval kevesebb szilvaborral. Szerencsére a recetphez képes útmutató is jár, így már pontosan tudom, hogyan megy a lenehezékelés. Ugyan a gugli fordítás néhol mulatságos ("Ha dupla virágokat használ, azoknak ne legyen kipufogógáza"), de azért érteni.

Úgyhogy nekiesem. Az an-panra még várni kell. De lehet, addig is sütök egy vagon mini donutot a népeknek (is).

Mai macskafotó, az örökbecsű dalt (félre)idézve: Everybody needs an arse for pillow...


Nincsenek megjegyzések: