2017. november 21.

Vegán citromos torta

Tegnap végre a BBC leadta azt a részét Nigella Lawson új sorozatának, amiben az általa csak lágy citromos tortának titulált (vegán) tortát mutatja be, kékáfonyás kompóttal. A felvezetőben furcsa módon arra hivatkozott, hogy azért szeret vegánokat vendégül látni,mert friss, élénk ízű ételeket készíthet... Ha. Nem igazán értem, mi szükség volt indoklásra, hiszen a mindennapokban is lehet friss és élénk színű, érdekes ételeket készíteni, anélkül, hogy mostanában felkapott címkéket ragasztanánk rájuk. Sebaj, egy mindenevőnek sem árt ha van a tarsolyában egy vegán süti/tortarecept.

Ez az a recept, amit már emlegettem, még az elkészítése előtt. Mostanában a piacra csinálom, de "mentesítettem" mindentől, ami egyesek szerint "árt", ezért se liszt, se cukor, se tejféle nincs benne. A piacon többször kértek már cukormentes süteményt, ezért alakítottam rajta. Finom, ha nem számítjuk az enyhén homokszerű gluténmentes lisztkeveréket, s hajlandóak vagyunk dupla adag citromhéjat és -levet belenyomni. Az eredeti recept csak vegán, azt írom le, s megírom, mit mivel helyettesítettem, hogy "minden mentes" legyen.

Hozzávalók:

225 g sima liszt (vagy ugyanennyi gluténmentes sütőporos lisztkeverék. Azért rakok bele sütőporosat, hogy legyen némi tartása, s ne legyen lapos. Ha gm lisztkeveréket használok, akkor a citromlé mennyiségét megduplázom.)

HA gluténmentes keveréket használunk, rakjunk bele egy kiskanálnyi xantam gumit, hogy ne legyen nagyon morzsalékos. Egyébként pedig kell bele:

1 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
150 ml napraforgó olaj
150 g kristálycukor (vagy ugyanennyi kókuszpálmacukor, ha cukormentesre készítjük)
275 g kókusztej (ne rázzuk fel a konzervdobozt, hanem kanalazzuk le a tetetjén ülő szilárd, vajszerűen összeállt réteget, s ha nem jön ki belőle a 275 g, csak akkor öntsük csak fel a konzerv alján meggyűlt vízszerű kókusztejjel)
2 citrom reszelt héja és 3 evőkanál citromlé (ha gluténmentesre készítjük, ezt a mennyiséget duplázzuk meg)
1 teáskanál vanília kivonat

A kompóthoz:

150 g friss kék áfonya
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál kristálycukor
1 1/2 teáskanál kukoricakeményítő

A tetejére:

250 ml kókusztejből készült joghurt
1 teáskanál vaníliakivonat
2 1/2 teáskanál porcukor

A torta elkészítése igen egyszerű: a száraz hozzávalókat összekeverjük egy nagy tálban, a nedves hozzávalókat is alaposan összekeverjük egy kisebb másikban, hogy a pálmacukor feloldódjon, aztán beleöntjük a lisztes keverékbe. Habverővek simára keverjük, s egy alaposan kiolajozott, az alján sütőpapírral kivélelt 20 cm-es tortaformába beleöntjük. 180 fokon 30-35 percig sütjük. Ne süssük túl, főleg ha gluténmentes lisztből készül, mert akkor túlságosan szilárd lesz, s másnap már nem lesz puha.

Első ránézésre nem valami bizalomgerjesztő a színe, másodikra sem, de ne adjuk fel.

Míg sül, készítsük el a kompótot: az áfonyát a cukorral, a citromlével és fél deci hideg vízzel rakjuk fel főni, s amikor forrni kezd, kis lángon főzzük egy pár percig, amíg az áfonya kezd levet ereszteni. Vegyük le a gázról. A kukoricakeményítőt 1 1/2 kiskanálnyi hideg vízzel keverjük simára, s adjuk hozzá az áfonyához, s jó alaposan keverjük össze. Utána tegyük vissza a gázra egy fél percre, amíg újra forrni nem kezd, s kezd sűrűsödni a kompótunk. Ha túl sűrű lenne, kis vízzel lazítsuk. Utána öntsük egy edénybe. Kihűlés közben szépen összeáll.

A tortát csak felszolgálás előtt állítsuk össze. A kókusztej joghurtot keverjük össze a simára szitált porcukorral, öntsük a tortára, s simítsuk el a tetején. Utána a villával fellazított kompótot is öntsük a közepére, s csak ezután vágjuk fel a tortát. 8-12 szelet jön ki belőle, attól függően, mennyire vagyunk nagylelkűek vendégeinkkel.


Kókuszpálma cukoral készítve a tésztának elég barnás színe lesz, és inkább édes íze lesz, alig jön át a kókusztej vagy a citrom íze, ezért is javaslom megkettőzni ezek mennyiségét.Hamarosan ki fogom próbálni csak vegán módra elkészítve, mert biztos vagyok benne, hogy a gluténmentes liszt használata nélkül sokkal simább, élvezhetőbb a tésztája...

Nincsenek megjegyzések: