2010. július 16.

Ott fúj!

Évekkel ezelőtt tagja voltam a Seal Sanctuary-nak, később pedig sütikkel támogattam a pénzgyűjtési akcióikat. Idén tavasszal új helyre költöztek, Wexford megyébe, egy nagyobb és kényelmesebb helyet ajánlott fel nekik egy helyi business, így már sokkal humánusabb körülmények között gondoskodhatnak a megsérült, vagy elárvult kis fókákról.

Már nem vagyok tag, de még mindig kapok tőlük sms-t, vagy emailt, ami egy-egy fóka-szabadoneresztésről értesít. De tegnap este jóval érdekesebb sms jött:

"IWDG have reported to us that a Humpback whale has been spotted clearly between Howth harbour and Ireland's Eye. Any boats attempting to get close are requested to keep distance and respect the animal."

Vagyis tegnap az Ír Bálna és Delfin Csoport jelentette, hogy Howth kikötője (és a meglehetősen közeli) Ireland's Eye nevű szigetecske között hosszúszárnyú bálnát láttak. Mint később kiderült, egy kajakozó vette észre. Szerencsére tegnap este alapos vihar vonult át az ország felett, így a viharos tengeren nem zaklatta senki az állatot, amelyből már 20 éve nem láttak egy példányt sem Írország keleti vizein. A felbukkanása mondhatni, szenzációszámba megy.

Az
IWDG folyamatosan frissíti a weboldalát, hátha sikerül még tagjainak megpillantaniuk az óriást. Hosszúszárnyú bálnából eddig 11-et tartanak nyilván errefelé, de azok a sziget déli, délnyugati partjait szokták rendszeresen látogatni, ez az új látogató valószínűleg nem tartozik közéjük, legalábbis a rossz idő miatt nem tudták beazonosítani.

Több hajós jelentette, hogy a bálna megközelítette csónakjaikat, és egyes esetekben még meg is bökdöste azokat, vagy a csónakokhoz dörgölődzött. Vagyis emberi közelséghez szokott állat, nem fél a hajóktól, de azért 100 méternél közelebb nem szabad hozzá menni. Mondanom sem kell, szigorúan védett.


Ezt a remek képet Pádraig Whooley készítette idén, Hook Head közelében. A képet az IWDG oldaláról vettem.

(Ennek a hírnek a kapcsán ajánlom elolvasásra Pappito írását.)

Nincsenek megjegyzések: