2010. március 27.

Szöszök

Esténként működő vulkánt nézegetek Izlandon.

Másik nézet.

Ó és nahát. A legjobb volt a sötétben az autók fényszórója, amint lassan araszolt át a képen, az úton. Ami nagyon közel megy a vulkánhoz. Biztos izlandi fiatalok mennek kitörés-nézőbe. Unalmas lehet az élet arrafelé, el kell ütni valamivel az időt :-)

V. egy volt osztálytársa, aki katonaorvosként időnként Afganisztánban operál 6-8 hetet, most megy Izlandra, vulkántúrázni. Vezetőként. Hja, neki sem elég izgalmas az élete.

***

Amikor kipakolom a tojásokat a dobozukból a kosarukba, mindig megőrzöm a néha-néha rájuk tapadt tyúktollakat. Esténként az udvaromon szaladgáló tyúkokról ábrándozom. S kiskertről. Amit becsülettel művelek.

***

A jövő "egyenletében" túl sok az ismeretlen. Hogy a a fenébe lehet így tervezni?!

***

A kávékuckóba mézeseket fogok csinálni. Birkákat, szézámmag gyapjúval. Nem saját ötlet, könyvből vettem.

***

Hétfőn sütés. Kedden bevásárlás. Ajándékok, készlet a kávékuckóba (négy hétre elég neszkávé, bolti limonádé, kéztörlő). Előtte kávézás Fionával. Pletyi. Hazafelé jövet megveszem magamnak az út alatt kötendő sálhoz a fonalat, támogatva a helyi fonalas boltot.

Most a Padraig lányának készülő születésnapi tortát kellene dekorálnom, csak a csokoládébevonat még elég puha. A marcipánvirágok már készen, a dermedésre várok. Nagyon vissza kell fognom magam, hogy sűrű röfögések közepette ne nyaljam le a tálcáról a vastagon ráfolyt csokoládét. Nem menne a fél órája elfogyasztott fél fej sült fokhagymához, és a pohár sörhöz.

Ideje "visszaszokni" a fehér borra.

***

Bernadette-tel - p.k., akinek majd az egyik "garden cake" készül Húsvétra -, ma egy kertészkedős
könyvről beszélgettünk. Később odajött, hogy megveszi nekem ajándékba. Tiltakoztam, mondván, csak álmodozáshoz kellene a könyv, nálam halomba pusztulnak a (haszon)növények, kár belém. Abban maradtunk, ad nekem könyv helyett két paradicsomtövet. Olyat, amit hanging basket-be lehet ültetni. A fajtájuk: Tumbling Tom. Remek, remélem, nálam is vadul fognak "tumbling"-olni kifelé a "basket"-ből.

***

A dög virágok most kezdtek virágozni, amikor egy hét múlva utazunk. Juszt sem nekem fognak virágozni. Szerencsére az amarillisz már nyílik a nappaliban, abban még gyönyörködhetek. S ma megkaptam az egyik megmaradt virágcsokrot a piacról, így most nárciszok sárgállnak a kandalló előtt.

***

Felfedeztük, hol laknak a fácánok. A kertünk mögött lévő elhanyagolt, fallal körülvett kertben, illetve annak meghosszabbításában, egy még gazosabb, még szűkebb részen.

***

Néha vannak érdekes látogatóim:

Második felbukkanásakor leültünk, ő oda, én az ágyra, szemben az üveges ajtóval, néztük egymást, s - lazaságunkat jelzendő a másiknak - nyalogattuk a szánk szélét, és ásítoztunk. Talán lesz belőle valamiféle haverság.

(S most hirtelen eszembe jutott, hogy vénséges-vén Possum macskám majd szóba áll-e velem, ha találkozunk?)

***

Volt egy igen jó barátom - aki sok év kihagyás után most egysoros mailekkel akarja tartani a kapcsolatot. Kérdéseimre nem válaszol. Ideges leszek tőle. Csak ír, egy sort odaböfög nekem, de minek?

Letöröltem. Kitöröltem. Ezúttal végleg. Nyoma se maradjon.

Valaha a legjobb barátom volt.

9 megjegyzés:

Cat(harine) írta...

Mostanában születnek kiscicák a házban. Az anyjuk hasonló. Vihetsz belőle, ingyen adják. :)

Erika írta...

Moni!!! Lehet így befejezni egy ilyen jóhangulatú írást??? :(((. Itt ülök a laptopnál, jobbról a monitoron a szakdoga, balról a laptop és nyihogok az írásodon, így majd csak túlélem :)).
Vulkán nézegetés közben ránéztél az izlandi nyelvre? Komolyan mondom inkább életem végéig néma maradnék, ha ebből kéne nyelvvizsgáznom. Viszont őrzik is a nyelvüket, tudtad, hogy majd minden idegenszónak kitalálják az izlandi megfelelőjét?

Emőke írta...

Helyes ez a macs, jól sikerült a kép is :-) A madáritatóból iszik?...

zebrina írta...

Mijazhogy "az út alatt kötendő sálhoz a fonalat"? Csak nem kötni akarsz végig?

kisrumpf írta...

Erika, ne is mondd, bár arra már rájöttem, hogy a "felől" az melyik szó lehet... De kiejteni?!

Azt hiszem, van külön izlandi Windows...

Emőke, igen, beleivott, akkor leptem meg.

Zebrina, igen, ha vlgig nem is, mert bámészkodom majd, vagy V.-t szórakoztatom, de lesz 2x3 órás kompút, a Csalagútban sem lehet nézelődni, s egy idő után már megy a minta anélkül (háta pl.), hogy nézni kelljen. Volt, hogy keresztszemeztem, de ahhoz már egy kicsit vaksi vagyok. S hidd el, némelyik (nem mindegyik!) német autópálya nem kínál semmi látnivalót, ha csak az elsuhanó Merciket nem számítom :-)

kisrumpf írta...

Cat, majd ha már nem dolgozom itthonról, fontolóra lészen véve a dolog :-)

Medve írta...

@Erika: Én is pont ezt mondtam Frau Björn-nek, hogy azért a 3 legnagyobb északi germán nyelvből érzékelhető mennyiséget megértek, de az izlandi durván archaikus! Minden 50. szót tudom hova tenni, mindezt úgy, hogy 2 (igaz, dél-) germán nyelvet beszélek folyékonyan - hát nem egyszerű. De még a norvégok is csak részben és nehezen értik, annyit változott a jelenlegi norvég nyelv a norröst óta. A kiejtés viszont szerintem nem egyáltalán nem gáz - olvasni tudom, csak tudnám, mit olvasok...
A földrajzi nevek még csak-csak.

kisrumpf írta...

Minden ötvenedik szót?! Te most dicsekszel, ugye? :-)

Medve írta...

Ég? Nei:)