2009. augusztus 12.

Bray-i aprók

Bray-t két hír tartja izgalomban: ki az augusztus 1-i lottónyere-mény valódi nyertese, és hol forgat éppen Jonathan Rhys Meyers?

A helyi lap pár sorban adta hírül, hogy a főutcán lévő Nutmeg nevű boltban adták el azt a nyertes lottószelvényt, amely 7 millió eurót hozott boldog tulajdonosának. Akiről bennfentesek tudni vélik, hogy egy Patrick Hackman nevű, 58 éves, helyi lakos. Az illető tagadott, de csillogó szemekkel, míg a rokonok sűrűn bólogattak az újságírónak, hogy bizony, bizony, a mi Paddy-nk a nyertes.

Boldog ember. Most már nyilván más szemmel néz az ingatlanközvetítők kirakataiban lévő fotókra.

***

A másik hír, hogy június vége óta ismét a környéken forgatják a Tudors c. tévéfilm-sorozat utolsó, negyedik sorozatát. Eddig is sokat forgattak a Kilruddery House, a Powerscourt Demesne és az Ardmore Studios területén. Nem láttam még egyet sem a sorozatból, de hallottam, hogy módfelett sikeres, látványos, bár történelmileg korántsem hiteles, de van benne jóképű(nek tartott) ír főszereplő, pazar kosztümök, némi kardcsörgetés, és mindig kellő gyorsasággal peregnek benne az események.

Ma reggel a Church Road-on, a szokott útvonalon vittem V.-t Trish háza felé, amikor az utcába bekanyarodva a templomnál összeszűkűlt az út, csak lassacskán, egy sávban tudtunk haladni. Még jó, hogy nem jött szembe senki, mert a kirendelt Garda a bámészkodással volt elfoglalva, a forgalom terelése helyett. A hatalmas kamionokból, a szétpakolt kellékekből, és a színen éppen keresztül futó, szakállas-bajszos, korabeli ruhába bújtatott egyénről egyből rájöttem, hogy itt bizony forgatnak. (Talán Susan barátnőm testvére is ott volt valahol, villanyszerelő, vagyis "sparks", ő és társai szokták a világítást biztosítani egyes forgatásokon.)

Gondoltam, hogy a Tudors-t forgatják, már korábban is tele volt vele az újság, hogy legalább fél évig tart majd a forgatás, jobbára itt a környéken, s ez milyen jó, és mennyi pénzt hoz
. A pletykák szerint a főszereplőt, Jonathan Rhys Meyers-t a számára bérelt drága dublini lakásból nemrég átköltöztették Bray-be (hogy hová, arról nem szól a fáma), hogy ne kelljen minden nap olyan korán kelnie a "hosszas" autózáshoz a forgatási helyszínekre. Hadd aluszkálhasson egy kicsit tovább reggelenként, szegény feje.

Bár a főszereplő állítólag nagy népszerűségnek örvend cizellált arcvonásai és fekete szeme miatt, sikítozó tinik mégsem voltak a helyszínen. Az emberek persze, megnézték, mi folyik, de senki sem csüngött vágyakozva a templom kerítésén, hogy hű meg ha... Általában az írek visszafogottan szoktak reagálni a köztük váratlanul megjelenő "celebekre", tudomásul veszik, hogy nahát, valóban XY ballag ott, vagy legfeljebb belebámulnak az illető arcába (bámulni nagyon szoktak), de ez minden.

A szervezett kivonulásoknál, filmbemutatóknál már más a helyzet, ott már valóban van nyüzsgés, és izgatott kiáltozás, oda valóban tömegével mennek a legelszántabb rajongók, de egy forgatási helyszín, vagy a sarki kocsmában iszogató Bono (:-)) már nem okoz felfordulást.

***

A rendkívül könnyen lekenyerezhető madaraim az etető áthelyezése után már öt perccel megjelentek a kertben, s azóta is buzgón látogatják... Tegnap már a szokásos team effort-nak is szemtanúja voltam: két veréb a magos etetőn dolgozott, jó pár magot kiverve belőle, alattuk pedig a gerlepár kapkodta fel buzgón a kiesett magokat. A vörösbegy is jött, a földre lehullott levelek alatt keresgélt. A cinkék pedig a napraforgós etetőre járnak. Még szerencse, hogy sikerült úgy felakasztanom mindkét etetőt, hogy a kiskert egy-egy "kopasz" foltja fölé kerültek, így a gerlék nem taposnak le semmit szapora topogásukkal...

De legalább megint van élet a kertben.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

A Tudoroknak az első kötetét olvastam könyvben. Tetszett, de mostanában nem szívesen adok ki 3-4 ezer ft-ot egy könyvre. Megvárom míg könyvtárban lesz.
Kata

Agi írta...

Hú, ha én ezt tudom! Múlt héten Bray-ben voltunk kocsit nézni! Megnéztem volna azt a pasit közelebbről is :-) Tényleg szépek a szemei ;-)

kisrumpf írta...

Csak a szemei...

Éppen most olvasom az autód történetét...:-)

kisrumpf írta...

Kata, nem is tudtam, hogy könyvben is kijött... igaz, kiadnak nagyon sok sorozatot is könyv formájában.