2009. május 30.

Választási láz

A kóstoló ismét megtette a magáét, majdnem mindent eladtam, a két banana bread-ből vágott 16 szelet pillanatok alatt eltűnt. Nagyon sikeres hónapot zártam.

***

A piacot ma ellepték a Zöld Párt jelöltjei. Június hatodikán lesznek ugyanis a helyi választások (és az európai választások). Pénteken meg is érkeztek a választási "behívóink" a postaládába. Egy közeli iskolába kell mennünk, illetve megyek, V. nem akar választani. Elég nehezen találtam meg, melyik iskola is az, először is, mert ír nevén emlegetik, másodszor, mert címként csak annyit árult el a telefonkönyv, hogy a Vevay Road-on van. Na de hol?! Házszám nincs megadva, az utca hosszú, ugyan van egy sejtésem arról, melyik iskola lehet, de majd kiderül, jó-e az a sejtés. Elolvasgattam pár helyi jelölt szórólapját, de eddig legszimpatikusabb a két független induló. Főleg azért, mert a megyei újságban elég sokszor cikkeztek az egyik független jelölt buzgólkodásairól a közjóért, s remélhetőleg nem azért akar politikus lenni, hogy tömje a zsebét. Bár, ne legyek naiv.

Tehát,
Zöld Párt. A rengeteg plakátról már ismerős volt a hölgy arca. Négyen jöttek, a jelölt, a segédje és két csicska. S később befutott a jelölt férje is. Első nekifutásra nem jutottak az ajtónál tovább, mert Olive (úgyis, mint PR officer) az útjukat állta, s keresetlen szavakkal közölte a hölggyel, hogy nem érti, miért itt kampányol, amikor ez egy country market, és a Zöld Párt vezetője pedig a Farmers' Market-eket emlegeti lépten-nyomon, mint követendő példát, megfeledkezve a real McCoy-ról, vagyis a country market-ekről. A hölgy erősen vitatkozott, ment az adok-kapok, nagyon komoly gesztikulálásnak lehettem tanúja a kávékuckó pultja mögül. Végül csak bejöttek, osztogattak pár szórólapot, és ingyen szövetszatyrot, rajta a jelölt weboldala címével.

www.whatistandfor.ie

A piac végére aztán befutott Lettie McCarthy is, állandó kuncsaftunk, a Labour párt helyi képviselője. Kedves ember, anno minden kérdésemet megválaszolta, amikor Sandyford-ban laktunk, és voltak kérdéseim a szelektív szemétgyűjtéssel kapcsolatban. Ő eddig is nehezen jutott be az ajtón, mert Willie rendszeresen az útját állta, és előadta egy-egy problémáját, ami azon a héten éppen gyomorfájást okozott neki. Túl sok teherautó haladt el a háza előtt? Majd Lettie tesz róla, hogy ez ne így legyen. Szagot fúj a szél a szeméttelep felől? Lettie majd segít. Elhúzódik az útfelbontás? Lettie tesz róla, hogy megsürgessék. Legalábbis Willie-ben valami ilyen elképzelés élhetett, mert akármilyen bosszúsága volt a héten, Lettie-t szó szoros értelmében megragadta, s addig nem engedte tovább, amíg valamilyen bíztató választ nem kapott. A többiek már tréfálnak is, amint Lettie eljut az első puthoz, kérdezik tőle, hogy na, a héten mit kell elintézned Willie-nek?

Lettie hozzám is odajött, de-szép-időnk-van-ma-remélem-számíthatok-a-szavazatodra, hadarta, mire én sajnálkozó mosollyal mondtam, hogy elköltöztem Bray-be, nem az ő választó körzetébe tartozom már. Amúgy Sandyford-ban két jelöltet is ismertem személyesen, s most valószínűleg a választás is könnyebben menne, ha még ott laknék :-) De itt Bray-ben egyet sem ismerek. S hogyan döntse el az ember, kinek higgyen a sok ígérgető közül?!

Willie-től egyébként igen profin elkészített és szép, függő virágkosarat kaptam (árulja őket a piacon is, 20-25 euró egy-egy, saját növényeiből összeállított kosár. Igen kapósak!) Eredetileg dekorációnak szántam volna a piac ajtaja elé, de a lánca rövid, túl magasan lógna le az eresz alól. Így hazahoztam, és most a madáretető akasztóján lóg. A madáretető pedig odébb költözött. Amúgy észrevételem szerint a madarak inkább csak inni járnak mostanság a kertbe, hogy megjött a jó idő, sűrűn fürdenek, úgyhogy azoknak a vizét is naponta kell frissíteni. A kosárhoz pedig részletes instrukciókat kaptam: naponta öntözni kell, s tápozni hetente.

A paradicsomnövénykék szezonja kifutott, ma már más növények (főleg eperpalánták) voltak kirakva a pultokra. De Willie azért igért 3 növényt a jövő hétre.

Továbbá volt a piacon az RTE, az itteni tévé, felvételeket készítettek, mert szó lesz a Nationwide műsorában a közeli allotment-ekről, vagyis bérbe vehető parcellákról. Mivel a műsor készítője kuncsaftunk (hehe), ezért hozzánk is eljöttek, pár képnyi felvétel erejéig. Volt spontán "most bejövök, szétnézek, oldalról vegyétek, ahogy a lekvárért nyúlok"-típusú felvétel. Remélem, nem felejtem el megnézni a műsort!

Állítólag ez az allotment-es hely (Beech Hill) igen szépen van kialakítva, fakerítés választja el egymástól a parcellákat, kerti házikók van mindegyiken, kis, növényekről, bokrokról elnevezett utcácskák futnak a parcellák között, persze, van vízforrás, jó nagy parkoló... Valaki már be is dobta ötletként a piacon, hogy talán a piac épülete mögötti részt ki lehetne adni...

Ha valaki ilyesmire vágyna itt, íme, egy hasznos weboldal a kereséshez: http://www.allotments.ie/

Nincsenek megjegyzések: