2009. április 21.

OEP - OTT

Amikor egyedül vagyok, meglehetősen gyorsan megy az idő, akármivel foglalkozom is. Esténként felnéztem a könyvből, upsz, már éjfél, aludjunk. De most, amikor az uramat várom, hogy leszálljon a reptéren, és végre hazahozza a busz, most bezzeg csigalassan kúszik előre a mutató... hiába csinálok ezt-azt, az idő sehogysem akar múlni.

***

Így van időm bosszankodni. Írországi magyar topikon kérdezett rá valaki, hogy nézzétek, mit olvastam, ti hallottatok-e róla, igaz ez, mit kell most csinálni? Mint rendes kispolgár, akit mindennel meg lehet ijeszteni, utánanéztem, íme két link, tobzódjatok.

Egy új OEP-es rendeletről

Ugyanaz pepitában

Tehát be kellene jelentenem az Egészségügyi Pénztár és az APEH felé (a 2009. január 1-én hozott "szabál" - vagy minek nevezzem - alapján) legkésőbb 2009. április 30-ig, ha külföldön élő, egy adott EU-országban adót fizető magyar állampolgárként az adott EU-országban fizetek "TB"-t, vagy betegbiztosítással rendelkezem. (Ez az egyik lehetőség, van még lehetőség bejelentésre, ha időközben hazatértem, vagy külföldre ingázóként járok dolgozni, de odahaza lakom és TB-t fizetek a mindenkori minimálbér után, blablabla.)

Ez még hagyján, nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ha nem teszem, pénzbüntetésben részesítenek. A pletykák 100 ezer jó magyar forintot emlegetnek, ez akár még igaz is lehet, a mellékelt link csak "elmulasztási bírságot ír", összeget nem.

Na most.

Mi van, ha vagyok olyan "elvetemült", s időmet munkával töltöm, s nem unatkozó háziasszonyként fórumokon olvasom a mások nyűgeit? S nem találok rá erre a bejegyzésre? S nem jár nekem a Magyar Közlöny? (Miért is járna?) Tehát akkor honnan kellene tudnom erről? Akkor röhögve megbüntetnek? Mert erre megy ki a játék? Én meg visszaröhögök, hogy vonjátok le a ... a miből is?

Alig várom már, hogy mit mond majd erre az uram. Alighanem valami vaskosat.

S ha nem jelentem be, hogy hajtják be a büntetést? Miből vonják le? S meddig lesz ez a szabály érvényes? Lesz olyan hosszú életű, mint a vizitdíj?

Értékeltem volna, ha mondjuk a követség küld erről egy körlevelet, s nem az új salsa-tanfolyamról... Grrr...

A) változat: De, persze, kispolgár vagyok, megyek papírt kitöltögetni, morgó férjjel is aláíratni, anyósomat megkérni, hogy a megfelelő címre juttassa el. Mert nekem gőzöm sincs, hogy melyik területileg illetékes EÜ-Pénztárhoz is tartozunk.

B) változat: hagyom a fenébe, eddig is fizettem a kezelésekért, ezután is fogok. Büntessenek!

13 megjegyzés:

Pappito írta...

hehe, ott legalább van követség... itt csak tiszteletbeli konzul van, aki bár nagyon rendes ember, de a magyar állam egy villamosjegyét se fedezi, pedig a magyar állam adta neki a tiszteletbeli konzul cimet...

akkor te miért csodálkozol, hogy a követséged nem tájékoztat?

Névtelen írta...

Már megint mi ez? Otthon fizetem a TB-t, itt nincs semmi. Attilával az a helyzet, hogy fizeti otthon a TB-t, mert itt nem úgy van bejelentve, ahogy a teljes TB-hez kellene. Valami ilyesmit mondtak otthon az OEP-nél. Kitöltendő nyomtatványt honnan szereztél?

Ági Dublinból

Névtelen írta...

Szerintem ez csak arra vonatkozik akinek MO-n állandó lakcíme van. Nyilván ez csak az én véleményem.
drBJ

kisrumpf írta...

Pappito, a naivságom, az. Azt hinném, ezért (is) van a követség. Ezért gondolom, hogy a pénzbüntetésre megy ki az egész, mert odahaza be van jelentve, hogy külföldön élünk.

Ági, az egyik link végén ott a nyomtatvány, illetve az OEP oldaláról letölthető. Mi is fizettük a TB-t (is), amíg EU-tagok nem lettünk. Azóta nem kell kétfelé fizetni (uramnak van biztosítása).

kisrumpf írta...

Kedves drBJ, mi nem hagytuk el végleg Mao-t: anno megfelelő hivatalban bejelentettük, hogy tartósan külföldre költözünk, de van magyar címünk, ahová be vagyunk jelentve. Anyósom beszélt az OEP-pel, mondták, küldjük el a nyomtatvány, így "jobb a békesség" felkiáltással ma kitöltjük, és feladjuk.

Névtelen írta...

Igen, magam miatt nem is aggódom, Attila dolga a kérdéses. Tavaly azt az infót kaptuk az OEP-nél, hogy kérdezzük meg, milyen papírt tud adni a cég, ahol dolgozik, hogy van bejeletve, mert nem törvényszerű, hogy teljeskörű ellátásra jogusult. Nos, nem azt a papírt kapja, amit az OEP mondott, így otthon is fizetjük a TB-jét. Itt jön a bibi, hogy akkor most mi van. Ha lemondjuk az otthonit, mert itt fizeti az adót, akkor sehol sem kap teljeskörő eü ellátást? Ne már! :(

Ági

Névtelen írta...

Ja, és mindkettőnknek van otthon állandó lakcíme, és be sm jelentettük, hogy külföldön tartózkodunk, legalábbis nem emlékszem.
Ági

kisrumpf írta...

Ági, kérlek, nyugodj meg. Rád/rátok érzésem szerint ez nem vonatkozik. Megnyugtatásodra idemásolok egy hozzászólást:

"Na, most beszéltem az OEP- pel errõl. Szó sincs százezres büntetésrõl. Az egész arról szól, hogy otthon ha van TAJ- számod és mégsem fizetsz semmit annak érdekében hogy jogosult legyél az egészségügyi ellátásra, akkor KÖTELEZÕ fizetned a 4500 Ft- os havi díjat. Ha nem igazolod ezzel az OEP oldaláról letölthetõ, 2 perc alatt kitölthetõ nyomtatvánnyal, hogy te itt biztosított vagy, akkor az APEH otthon elkezd zaklatni téged, kérni fogja a havi 4500 Ft- ot, mivel azt látják hogy sehol nem vagy biztosítva. És ezt a havi 4500 Ft- ot fizetned kell KÖTELEZÕ jelleggel, nem csak akkor ha igénybe akarod venni az egészségügyi rendszert Magyarországon, hanem mindenképpen. Csak akkor nem, ha máshol, más országban biztosítva vagy. Ennek igazolására kell nekik ez a nyomtatvány e hó végéig. Kinyomtatva és kitöltve ajánlott levél formájában a regionálisan illetékes OEP- kirendeltség nevére és címére hazapostázandó. A Medical Card, mint szociális alapon kapott egészségbiztosítás érvényes, értelemszerûen az azon található biztosítási számot kell a nyomtatványra ráírni."

De esetleg kérdezzen rá egy hozzátartozód az OEP-nél.

Névtelen írta...

Ha te mondod, akkor megnyugszom.:) Rám tuti nem vonatkozik. Attila is azt mondja, hogy rá sem.
Köszi az infókat.
Ági

klapanciusz írta...

Még egy információ, most hívtam fel őket ez ügyben.
Ha már az EU-bővítés (és az EU biztosítás elfogadása) előtt külföldön éltél, akkor két lehetőséged volt: vagy fizetsz otthon a mindenkori minimálbér után TB-t, és így nem veszítetted el a jogosultságodat ha pl. hazalátogatáskor mentél orvoshoz, vagy nem fizetsz TB-t, és ekkor nyilván nem voltál jogosult igénybevenni az orvost sem TB-re otthon. Na most, ha az első opciót választottad, akkor ennél a nyomtatványnál az Utolsó magyarországi jogviszonyhoz nem az utolsó magyarországi munkahelyed kell beírni, hanem azt, hogy minimálbér után fizetett TB, és a megszűnése nyilván az EU csatlakozás dátuma.

kisrumpf írta...

Akkor minden rejtély megoldva, holnap fel is tudom adni, köszönöm!

Immacolata írta...

2008 áprilisban írtam egyébként erről részletesen, csak akkor még nem volt kötelező (májusban jött ki az állásfoglalás, hogy az lett) illetve ez a papírkitöltés is valami újdonság.

Akit érdekel bővebben, itt: http://balratarts.blogspot.com/2008/04/kivndorolni-hivatalosan.html

kisrumpf írta...

Imma, ah régi emlékek. Végigjátszottuk mi is ezt, nászút helyett az APEH és az egyéb hivatalok folyosóin töltöttük az első napokat...

Köszönöm a linket.