2009. január 26.

Hugh receptje csirkéhez

No, akkor jöjjön a recept: zöldséggel sült-főtt csirke

Kell hozzá egy jókora cserépedény, fedővel, olyan legyen, amit bele lehet rakni a sütőbe. További hozzávalók:

egy 2-3 kilós csirke, lehet tyúk is, legfeljebb azt tovább kell majd sütni
2 vöröshagyma
3 nagyobbacska sárgarépa
3 szál póréhagyma
3 burgonya
2 babérlevél
2-3 szál kakukkfű
egy darabka vaj
egy pohár fehérbor
egy pohár víz
1 kk só
frissen őrült fekete bors

A csirkét belerakjuk az edénybe (le szoktam vágni róla a fölös bőrt a hasánál). A hagymát felszeleteljük, a többi zöldeket feldaraboljuk. A fűszerekkel együtt elrendezzük a csirke körül. (Rendszeresen elkövetem azt a hibát, hogy több zöldet rakok a csirke köré, ilyenkor a sütés második részében kiemelem alóluk a csirkét, elrázogatom a zöldeket az edényben, s a sütés úgy folytatom tovább, hogy a csirke a zöldek tetején pirul, míg a zöldek a dús lében főnek.) A puha vajat elkenjük a csirke mellén, aláöntjük a bort és a vizet, s alaposan megsózzuk, borsozzuk. Lefedve a 190 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, 50 percre. Ekkor levesszük a fedőt róla, megkavarjuk a zöldségeket, meglocsoljuk a zsíros lével a csirkét, és 25-35 percig sütjük tovább, míg a melle szépen megpirul. Egy hústűvel belebökünk a csirke combjába ott, ahol a testtel érintkezik - ha áttetsző lé folyik ki a húsból, kész a kaja.

Előmelegített tálra szedjük a csirkét, s feldaraboljuk. Mindenki szedhet zöldséget a tálból, s a finom zsíros-vajas léből is bőven locsolhat a zöldekre.

A zöldségeket szezononként variálhatjuk, kedv és ízlés szerint.

Ha vén tyúkot sütünk-főzünk így, akkor az első félóra sütés után vegyük le a sütőt 140 fokra, és süssük tovább a madarat, még további 1.5-2 órán át, de a fedelet ne vegyük le az edényről. Félúton fordítsuk hasára a madarat, így a lében puhára sül-fő a mellehúsa is.

Amiért ez a recept igen jó, az az alábbi ötlet, amivel rendszeresen élek. Hugh javasolja, hogy a két emberre elég zöldséget és levet tegyünk turmixgépbe, és valamilyen friss zöldséggel (csalán, sóska, vizitorma stb.) turmixoljuk fel levessé. Az eredmény remek: előételként finom zöldségleves, főfogásként puhára sült-főtt csirke, durvára darabolt zöldségekkel.

***

Amilyen hideg, nedves volt az idő a hétvégén, olyan szépen süt most a nap. A hóvirágok csodaszépek az erős fényben. Megyek is kertészkedni.

2 megjegyzés:

Immacolata írta...

Sziiiiaaa.

olvaslak ám, csak nem érek rá írni, mert minden második postodhoz annyi mondanivalóm van, hogy inkább nem is állok neki:)

viszont ehhez csak nyúlfarknyi akadt. van egy pont majdnem teljesen ugyanilyen receptem, csak mi úgy hívjuk: "hasrab...szott csirke". a hátánál szét szoktam vágni, és szétnyomom laposra, így fektetem a zöldségek közé. a különbségek:
- kakukkfű helyett rozmaringot szoktam
- beledobálok megpucolt egész fokhagyma gerezdeket, legalább 10et

Már nem tudom, honnan szedtem, de meglepően ugyanilyen recept.

a krémleves nagyon jó ötlet!

kisrumpf írta...

Ismerős metódus: annyiban más, hogy ki szoktam vágni a gerincét az állatnak, s grill alá vele. Zöldek nélkül, úgy még sosem próbáltam, de most, hogy mondod... A rozmaringot az uram pfújjolja, de azért néha rácsempészem a húsra :-)

Rick Stein-nél olvastam ilyesmiről először, de felbukkan N. Lawsonnél, spatchcock bird-ként. NZ-n, barbi-n elkészítve nagyon finom lehet ;-)