2020. április 2.

COVID-19: no unnecessary journeys

Paprikás krumpli. Virslivel. Ez lesz a korai vacsora. Magamtól nem jutott volna eszembe, de Neasa (egyik piaci kollégám) küldött egy képet, amint a párja a kis bray-i közben lévő házuk falatnyi kertjében bográcsban (!) paprikás krumplit főz. Először csak a kép érkezett meg, hogy lám, "bogrács"! Gulyásra tippeltem, de kifogástalan magyar helyesírással jött az üzenet, hogy "paprikás krumpli"... Ő évekig élt Budapesten, a kutyája és a macskája is onnan mentett állat, hazahozta őket, amikor visszaköltözött. A kutya kövérkés vizslakeverék, a macska igazi szépség, fekete jószág.

A poén az, hogy előtte való nap arról jött hír, hogy egy vendéglős ismerősünk egy régi ír szakácskönyv nyomán Guinness stew-t főz. Itt paprikás krumpli járja, ott Guinness-es "gulyás".

***

Sok művész ad ingyenkoncertet a neten, nekem is feljött pár ajánlat, de ebből csak Hozier zenélését hallgattam meg. Andrew John Hozier-Byrne Bray egyik leghíresebb exportja, a saját nappalijában zenélt egy barátjával a Together At Home jótékonysági alapítványt támogatandó. Nem is maga a zenélés volt annyira jó, hanem az, hogy az éneklés alatt behallatszottak a kéményén fütyülő rigók! Nekem továbbra is ez a dal a kedvencem. Karen Cowley szintén "local", a Wywern Lingo nevű bray-i együttes egyik énekese.

***

Ma begyűjtöttük a tojásokat és az almákat. Ahogy várható volt, alig láttunk kocsikat az utakon, inkább csak kamionokat, kis teherautókat. A főút felett mindenhol ott világított a felirat: COVID-19, No Unnecessary Journeys. Nem állítottak meg miket sehol, de állítólag a hegyekben sok helyen van ellenőrzés, s elhajtják azokat, akik most akarnának kirándulni.  A promenád parkolói és a mólok is Dun Laoghaire-ben le vannak zárva. 

Stillorgan egyik GAA klubjának parkolójában állt a teherautó, mögötte asztal, arra pakolta ki a fickó a dobozokat a cuccaimmal. Régen jártunk errefelé, korábban pedig hetente jöttük a Tesco-ba, Dunnes-ba vásárolni, amikor Sandyford-ban laktunk. A régi autókereskedés, ahová néha Focist hoztuk szereldébe, ma már nincs meg, a mellette lévő étteremmel egyetemben eltűnt, építkezési terület van helyette, gondolom, apartmanblokkok lesznek majd itt is. Az állatorvosi rendelő megvan, az, ahová annak idején a poros szagú Mimocskát hoztam a kölykeivel is, elaltatni (...). 

Aláírtam az átvételi papírt, s már ott sem voltunk. Van most 180 tojásunk és 60 almánk,illetve abból már fogyott, a szomszédasszony nem kapott almát a boltban, így nagy örömmel vett egy dobozzal. 

Utána bevásárlás, vettem egy vagon húst, azokat fogom variálni tésztával, krumplival, rizzsel. A biofarmból érkező dolgok közül hiányzott a répa, nem volt már nekik, s a paradicsom katasztrófális volt, sok meg volt nyomódva, buggyanva, így azt hiszem, ha rászorulok, inkább a másik zöldségestől fogok vásárolni, ők ki is hozzák, Nem bio ugyan a cucc, de talán nem lesz megviselve.

Oda- és visszafele is megcsodáltam a még virágzó tömött nárcisz-sort az N11-es mellett. Sajnos, csak úgy sebtiben lőttem a képet a telefonnal, nem valami jó, de a sárga csík látható.


***

Tegnap először éltünk ír állampolgárságunkkal. Kaptunk egy levelet, miszerint levettek minket a  helyi szavazólistáról. Nem emlékeztem rá, hogy nem küldtem volna vissza az évente kiküldött papírt, hogy mire vagyunk jogosultak... Hm. Mindegy, most emailben válaszoltam (ha nem muszáj, nem baktatok el a postaládáig), s az "állampolgársága" kérdésre az írt adtam meg. Ha! A biztonság kedvéért jeleztem, hogy ezt csak nemrég kaptuk meg, s ha kell, küldök másolatot a papírjainkról. Nem kellett, elfogadták bemondásra, annak ellenére, hogy jelezték, a hivatalok nem osztják meg egymás között a személyes információt, tehát nincs velük tudatva, hogy az Igazságügyi Minisztérium engedélyezte számunkra az állampolgárságot.

***

Most már hetente négyszer sütök a telepieknek. Készült egy csokoládétorta is, a rendes fajtából, s a krumplis bucik egyre népszerűbbek, s a gyerekesek is többször kérnek sima élesztős szendvicskenyeret, mint kovászosat. Néha trükközni kell, hogy elférjenek a hűtőben a kosarak és a tepsik a kelő bucikkal... 


Hannah a filmrendező szomszédunk, s van pilótaigazolványa. Ezért került a tortára repülőgép. 

2 megjegyzés:

Erika Antal írta...

Moni, csinálj az almából kompótot, tudod, azt a klasszik fincsit. Jó nasinak is :)

kisrumpf írta...

V almas palacsintaert nyaggat... mondjuk azzal fogy az alma a tojas es a sok tej is :-)