2013. január 17.

Rendezkedünk

Az év eleje óta enyhének nem nevezhető türelmetlenség gyötör. Mindenhez van kedvem, s semmihez sincs.  Attention span-em, mint egy aranyhalé. Komolyan. Belekapok kötésbe, rendezkedésbe, filmekbe, nem köt le semmi. Fejben blogolok, s mire leülnék a gép elé, valami más foglalkoztat. Örökbecsű mondatok szállnak el a semmibe. S amikor leülök, a bejegyzés túl hosszúra sikerül... végtelen locsifecsi, a felét kihúzom, nagy nulla a semmiről.

***

Tovább kísérletezem új dolgokkal. Már amennyire van időm kísérletezni, mert akármennyire is igyekszem, az Üzemben a rutin mellett alig marad idő olyan hívságokra, mint kísérletezés. (Talán ha full time dolgoznék...?) A Vízkeresztkor készített glutén- és tejtermék mentes citromtorta itthon V.-nek ízlett, a bevitt fél torta is ízlett mindenkinek, de amikor már az Üzemben készítettem el ugyanazt, merev elutasításra talált a vevők részéről. Hiába, a benti eszközökkel nem nagyon lehet elég finomra darálni a főtt citromot/narancsot, ami a tortához kell. Másmilyen lett. Ezért - némileg lehervadva a torta kudarca miatt - úgy döntöttem, hogy majd a piacra fogom megsütni csütörtökönként. Az itthoni eszközökkel. Bár a hozzávaló narancsok két órán át való főzése nem éppen pénztárcabarát megoldás... Pedig ez nem száradna ki a szombatra, sőt, még jót is tesz neki, ha áll egy kicsit. A recept egyébként eredetileg Claudia Rodené, én Nigella Lawson egyik könyvéből vettem. Aki elkészítené, íme, itt van angolul. Nálam citrommal készült el. Biztos finom lime-ból is, elsőre azonban most már inkább a narancsot választanám. Ha a citromunk egy kicsit keserűbb a szokottnál, az agyoncsaphatja a tortánk ízét.

Tovább nézelődtem, mi az, ami a népeknek tetszene. Elmesélem, mennyire nem könnyű a dolog. A sütinek számos kitételnek meg kell felelnie: 

A) legyen viszonylag gyorsan elkészíthető. 
B) Legyen az évszakhoz passzoló, mert ha gyümölcs kell hozzá, akkor az éppen érő friss gyümölcsökből készülhet csak (így tehát meggy, cseresznye szóba sem jöhet errefelé, a lengyel befőtt még megváltóm lehet). 
C) Nem árt, ha  gluténmentesként is elkészíthető. 
D) Ne kerüljön sokba a hozzávaló. 
E) Elfogadható legyen az ír ízlésnek.
F) El lehessen érte kérni jó sok pénzt, tehát legyen a szelet/adag elég nagy. Pl. nem lehet mini "tart", mert azt babrás elkészíteni, és darabonként csak másfél eurót lehet érte felszámolni - magyarázta Ray.

A felsorolása végére már erősen rángatózott az arcom. Akárki profival beszéltem fennállásom során, akárkihez fordultam tanácsért, mind ugyanazt mondta: a hozzávalók minősége számít. De nagyon. "Szarból" - ugye -  "nem lehet kötelet fonni". Hogyan csináljunk az "ócsóból" drágán mérhetőt?

Végiglapoztam a Váncza süteményeskönyvet oda, és vissza (támaszkodjunk a  klasszikusokra!), és értekeztem Ray-jel, feldobtam ötleteket, amire mind "nem", "nem", és" nem" volt a válasz. Talán csak az almáspite ejtette gondolkodóba. Végül csak találtam egy sütit, igaz, már nem Vánczánál, hanem az eddigi legmegbízhatóbb és segítőkészebb forrásomnál, vagyis megint csak Nigella Lawson-nál. Fahéjas csiga, apróra vágott mogyoróval töltve, sűrű sziruppal. Amolyan "majdnem skandináv" fahéjas csiga, a hozzávalók mind rendelkezésre álltak az Üzem konyhájában, hajrá. Molly, félig svéd, félig ír kollégám mondta, hogy amint mogyoró, vagy egyéb olajos mag kerül a fahéjas csigába, már nem skandináv, hanem valami elszármazott fajzat, de a végeredmény neki is ízlett.

Siker lett, még a kanadai telelésről visszatért főnököm is hagyott egy üzenetet, hogy módfelett ízlett neki. Úgyhogy felvesszük a "must have" listába. Kicsit zavaró, hogy másnapra megszikkad a csiga külseje, s kicsit fel kell melegíteni ahhoz, hogy megint kívül-belül puha legyen.

Most már csak be kell illeszteni a rutinba :-)

***

Mivel a lakásban felhalmozott könyv- és irathalmok földön heverő mennyisége elérte a tűrőképességünk határát, polcnézőbe mentünk az Ikeába két hete. Trish, aki ülőgarnitúrát keresett a házába, jött velünk. Szombat délután nem nevezhető ideális vásárlóidőnek az olyan megrögzött gyereknélkülieknek, mint mi vagyunk. Családok, családok csöppségekkel mindenütt. Egy idő után enyhe klausztrofóbia tört ki rajtam: az Ikea által berendezett minta-lakóhelyiségekben erősen hangsúlyozva van a "'sok dolgot ésszerűen, kis helyen", így a szűk ál-hálószobákban, folyosókon, kislakásokra méretezett fürdőkben sokadmagunkkal nyomakodni, ötleteket gyűjteni, jegyzetelni, szkerényajtógat nyitogatni, fotózni aligha lehet kényelmesen, miközben az ember próbál nem keresztül esni valaki bébijén, aki éppen most teszi meg az első lépéseket apu-anyu örömére. Na jó, erősen túlzok, de azért üvöltés volt elég, s voltak a bútorok között kóborló dedek is :-)

Nyafi ide vagy oda, lényeg, hogy találtunk tetszetős polcokat. Tegnapelőtt vettünk kellő számú iratgyűjtőt, tegnap pedig elmentünk az Ikeába, hogy kifizessük a polcokat, és megbeszéljük a házhoz szállítást. Így semmi sem ment meg attól, hogy a talán már a hétvégén magamat a Rumpf-V. páros iratai és könyvei alá temessem. Legalább a könyvek-papírok ne növeljék a lakás rendezetlen külsejét. 

V. már most örül, hogy végre rend lesz :-) Én pedig örülök, hgy végre a szakácskönyvek egy helyre kerülnek. 

Az Ikeában pedig tesztelhettem az igazi skandináv kanelbullart, vagyis fahájas csigát, s örömmel állapítottam meg, hogy akárcsak az enyém, ez is szárazabb lesz másnapra. Egy csöppet. Micsoda megkönnyebbülés. Majd rakok jó sok szirupot az enyémekre, nemcsak a belsejükbe, hanem a tetejükre is, s akkor talán megmaranak frissnek másnapra is.

***

Az uram ugyan aktívan még nem keres munkát, de a LinkedIn profilja alapján már jött két komolyabbnak tűnő érdeklődés. Meglátjuk, lesz-e belőlük valami. Most esetleges interjúk időpontjaira vár. Kapott képzést is, hogy hogyan rakja rendbe a cv-jét, s nemsokára megpróbálja kideríteni, a biztosítása felhasználható-e még egy-egy alapos orvosi kivizsgálásra. Némelyik kórházak ajánlanak ilyen, pár óra alatt lezajló, tetőtől-talpig való kivizsgálást. Jó volna túlesni rajta, most, hogy én is megkaptam az ingyenes méhnyakrákszűrésre a meghívómat, orvoshozmenős hangulatban vagyok. Talán említettem már annak idején, ha nem, megismétlem: ha nőnemű valaki, 25 és 60 év közötti, PPS száma van, akkor - korának megfelelő időközönként 3 vagy 5 évente - kap egy lehetőséget ingyenes rákszűrésre. Az első meghívót elvileg automatikusan küldik ki, mert a szűrést szervező intézmény a személyes adatainkat birtokló hivataloktól megkapja a nők adatait. 

Jobb élni a lehetőséggel.

***

Az Üzemben komoly kovászoskenyérsütő verseny folyik, magam is indultam a versenyen, félsikerrel, de erről majd a következő bejegyzésben...

6 megjegyzés:

zsuzsi írta...

A fahejas csigakat felkeszen fagyaszthatnad es csak a fogyasztas elott kellene sutni, hallottam olyat, aki a fagyibol tette a hideg sutobe es jo lett, bar ezt nem probaltam. Hutobol mar sutottem masnap zsemlet, az mukodik.

Sutireceptem is van egy, ami megfelel a kivanalmaknak, a glutenmentessegrol nincs infom, de ki lehet probalni olyan liszttel. A recept ebbol a konyvbol valo
http://www.google.co.uk/products/catalog?q=ultimate+bread+machine+cookbook&hl=en&client=safari&num=20&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.&bvm=bv.41248874,d.d2k&biw=1024&bih=644&um=1&ie=UTF-8&cid=12301824893368651023&sa=X&ei=tSf5UMypLqeI0AXn1IGYDw&ved=0CEoQ8wIwAA

A kozepes meretu hozzavaloi:
100g vaj v margarine
140g kristalycukor
2 nagy tojas
140g szaritott kokuszreszelek
100g selfraising liszt
70ml soured cream (en mar valszeg mindenfajta tejtermekkel cainaltam, joghurt stb, minddel isteni)
7.5ml (masfel teaskanal) reszelt citromhej

Az elkeszites a szokasos, vajat cukorral kikeversz, minden egyebet hozzadsz (en szitalom a lisztet, konnyebb a teszta ugy, meg ha kedvem van mindenfele sorrendekben adagolom, ha sietek akkor zutty egybe), eredetileg a kenyersutoben kell sutni, de en mindig sutoben sutom. Csinaltam mar egyben, muffinkapszliban, savarinformaban, kuglofnak, elronthatatlan. A vegere lehet citromsziruppal locsolni, azzal lesz mennyei, de anelkul is finom (es anelkul nem ragad osszevissza). A szirup 30ml citromle, 85ml viz es 100g cukor par percig osszeforralva, a vegen a sutobol kivett forru sutore locsolva. Meg szoktam szurkalni, h mindenhol atjarja, nyami :)

kisrumpf írta...

Köszönöm szépen, ki fogom próbálni, joghurttal, az van.

Mélyhűtő azonban nincs, de sebaj, megoldjuk a frissítést máshogy!

Ilyen citromszirupos tortánk ugyan már van, de majd kotyvasztok ehhez mondjuk valami kókusztejes bevonatot...

geszt írta...

Ikeába csakis és kizárlóg hétköznap este (esetleg reggeli nyitásra, ha a gyereket is vinnem kell) vagyok hajlandó menni. Hétvégén a sztenderd program a gyerekeseknek az IKEA, ha nem akarnak/nincs pénzük játszóházba menni: olcsó kaja, hatalmas játszótér, kell több?

ditte írta...

Ez nálunk nagy siker, eleve gluténmentes, sőt, ha kókusztejből és étcsokoládéból csinálod, akkor tejmentes is.
http://tucsokbogar.blogspot.ie/2012/05/bounty-szelet-sutes-nelkul-ujra.html

zsuzsi írta...

Tegnap talaltam egy hatalmas zacsko szaritott datolyat a kamraban, vmi impulse buy lehetett ki tudja mikor es bar a friss datolyat szeretem enni csak ugy, a szaritott nem izlik. Hosszas kutakodas utan, mindenfele recepteket osszekutyulva a kovetkezot alkottam. Egy bogre apritott datolyat (legkozelebb rakuldom a mixert, h ne maradjon darabos) osszekevertem 3/4 bogre mandulaliszttel (apritott v daralt mandula is jo, az eredeti recept vagdaltat irt, de sztem a liszt ehhez jobb) es 3/4 bogre tejjel. Ezt elkezdtem fozni, de a datolya sehogysem akart pepesedni, ezert vizet is adtam hozza, legalabb egy decinyit, de sztem a mixelt datolyaval ez nem lenne szukseges.
A pepet hagytam kihulni, rakentem egy szinten surgos elhasznalasert konyorgo puff-pastry lapra, feltekertem a hosszanti oldalan, felszeleteltem es kisutottem csiganak, 200 fokon 20 perc. Aznap este elfogyott, pont eleg edes suti, pedig semmi cukor nincs benne. A datolyakrem sztem iszonyu sokoldaluan hasznalhato es biztosan mas, nem teheneredetu tejfelevel is finom lehet, de akar meg siman vizzel is.

zsuzsi írta...

Van meg egy recept otletem. Tegnap habos makosgubat csinaltam, a recept kisertetiesen hasonlitott a breandandbutter puddingera. Csak ugye ebben volt mak is, de azt az irek tuti nem ismerik ilyen formaban, szoval kihagyhato. Tehat kepzelj el egy B&B puddingot, ami tojassal osszefozott tejjel keszul (plusz a cukor, vanilia, ami extrakat meg elkepzelsz). A fel ora sutes utan a tojasok cukorral felvert habjat a tetejere kenni, vissza a sutobe meg 10 percre. Ez utobbi muvelet legjobb, ha talalas elott zajlik, a sutobol kiveve nezett ki a legjobban, kesobb a hab osszeesett, bar lehet h nem sutottem meg elegge. De elfogyott am hamar igy is :). Szepen lehetett szeletelni, en kenyerformaban sutottem magasra. Ha vendegeknek sutnem, akkor egyadagos pie formaban keszitenem, dekorativabb.