2009. szeptember 4.

Csekk - OK, torta - kész, szalmaözvegység - ajaj...

Volt főnököm úgy elszégyellhette magát (tegyük fel), amiért nem fizetett ki időben, hogy zavarában az egy hónapja aláírt, de még kitöltetlen csekkre az augusztusra járó összeget írta be a júliusi helyett. Ami sok-sok euróval több, mint a júliusi. Hihihi. Örülünk.

Lydiát hívtam, hogy felhívjam a figyelmét a tévedésre, s azért őt, mert abban biztos lehettem, hogy ex-főnököm idén is, mint máskor, éppen útban van az Electric Picnic nevű vidéki hejehuja helyszínére. Nem tévedtem. Lydia - miután írt neki egy feljegyzést a problémáról - elmesélte, hogy ez az utolsó munkanapja! Leesett állal hallgattam terveit: lazítás, utazás Vietnam-ba októberben... Megköszöntem a munkáját, hogy mindig zargathattam a nyűgeimmel, és mindig készséges volt, segíteni próbált... aztán barátian elbúcsúztunk. Mondta, Karácsony környékén lehet, hogy megkeres néhány süti erejéig. Jövő héten pedig egy Peter nevű embernek kell majd bemutatkoznom, ő lesz a manager mostantól.

***

Ez itt Theodore tortája. Theodore 90 éves, és Stephanie férje, azé az idős hölgyé a piacról, aki engem annyira szeret, nem utolsósorban azért, mert magyar vagyok. (Volt neki lánykorában egy magyar barátnője.) A torta gyümölcstorta, az emészthetőbb, amerikai változat, szárított mazsolával, cseresznyével, dióval, és koktélcseresznyével dúsítva. Marcipán- és cukormáz réteg fedi. A tortán a dísz tubusból kinyomható csokoládéra hajazó mázzal készült, ezüst cukorgömbökkel. A csokoládé majdnem remek minőségű, egyetlen hibája, hogy a minta körül kissé gyöngyszínűre vált a cukormáz az elmúlt két órában - talán a csokiban lévő zsír miatt. Várom, reggelre milyen lesz, mert ha nagyon elszíneződik, akkor újra kell díszítenem a tortát. Theo születésnapja szerdán lesz, tehát még van időm, de Stephanie holnap akarja átvenni a tortát a piacon. A mintát - khm - Peggy Porschen könyvéből "kölcsönöztem". A felirat kissé elcsúszott, ezért biggyesztettem oda egy cikornyát.

***

Ma bejelentették egy waterfordi gyógyszergyárban, hogy jövőre kb. 400 embernek mutatnak ajtót, s a gyártást áthelyezik Magyarországra. Mivel harmadannyiba kerül ugyanannak a gyógyszernek a gyártása odahaza. Vagyis az írek szeme sír, a magyaroké nevet, vagy hogyan...

***

V. legnagyobb bánatára a vártnál több autót kell fotózniuk Frankfurtban, így a 4 nap helyett 10-et lesz távol... S hiába lesz benne hétvége, nem pihenhet, mert majdnem egy tucatnyi autót kell lefényképezniük. 10 nap - amennyire emlékszem, még csak egyszer volt tőlem távol ennyi időre. Szalma leszek, de nagyon...

***

Következő bejegyzésünk recept lesz, egy finom, pekándiós, dús süti, egyszerű, hamar kész, és remekül felhasználhatók hozzá a megmaradt tojásfehérjék. Stay tuned!

Nincsenek megjegyzések: