2009. március 13.

Kedves Erika!

Mindjárt délután öt óra van, tea-time, mi mással is tölthetném a tea break-emet, mint a tea brack receptjének ismertetésével. (Hahaha, jaj de humoros vagyok ma. Pedig csak fel vagyok dobva, mert ma először csináltam teljes kiőrlésű rozsból a kenyereimet a megszokott "light rye" helyett, s hagytam őket tovább kelni, s akkora monstrumok ülnek a sütőben, hogy az hihetetlen.)

Végre-végre megkaptam a könyvet, amiben szerepel a recept. S mindjárt fel is visítottam, mert a folyadékokat (valami ördögi módon, az egész könyvben csakis ennél a receptnél) cup mértékegységben adták meg. Miért sújt engem a Feljebbvaló?? Lemértem mindkét cup-os edénykémet, s úgy tűnik, hogy 1 cup = 2 deci. Úgyhogy kéretik eszerint számolni!

A recept Liz Orr receptje, a híres Avoca kézműves boltok receptgyűjteményéből származik, kézen-közön jutott el hozzájuk is. A hölgy nem kispályázik, mert azonnal 3 darab, 900 grammos tömb készül ebből az adagból. Tehát, Erika, 3 darab olyan négyszögletes sütőformára lesz szükséged, amibe a vekni kényelmesen belefér, az enyémek mérete (segítségül): 19 (az alján) x 9 x 6.5 centiméter. Vagy fogod magad, osztasz-szorzol, s csak egy veknit készítesz.

Nem kell, hogy valami drága márkás izé legyen, az enyémeket a Tesco-ban vettem, olcsón, bírják a gyűrődést. (Ami azért meglepett, mert a Tesco-s tepsim kb. 2 hét alatt ledobta magáról a bevonatot.).

A tea brack-hez szükségeltetik:


450 g barnacukor. A lehető legbarnább, amit be tudsz szerezni. Adhaimhín, akitől a könyv kölcsönbe érkezett, azt mondta, ne spórolj vele, ez adja meg igazán az ízét, színét.
2 és fél cup fekete tea
fél cup whiskey (igen! a titkos adalék! Lehet egy egészen csöppet több a whiskey a tea rovására, de csak óvatosan.)
450 g mazsola
450 g szárított gyümölcskeverék. Ez mifelénk szárított narancs- és citromhéjak, és mazsolák keveréke. Nincs mese, össze kell állítanod magadnak a keveréket.
3 tojás
450 g sima liszt
3 csapott evőkanál sütőpor
3 csapott teáskanál fűszerkeverék - odaha talán a Kotányi mézes fűszerkeveréke hasonlít leginkább erre.
méz, a bevonáshoz - ezt furcsa nevű kolléganőm el szokta hagyni.

A friss teában old fel a cukrot, keverd bele a whiskey-t (nem kóstolgatni ;-)), majd áztasd bele a mazsolát és a szárított gyümölcsöket éjszakára. Másnap melegítsd elő a sütőt 170 fokosra. A három sütőedényt kicsit vajazd ki, majd béleld ki sütőpapírral. A teás-gyümölcsös keverékbe kavard bele a tojásokat, a lisztet, a sütőport és a fűszert. Oszd el igazságosan a három sütőedény között. Süsd egy órán át. Kés hegyével, hústűvel ellenőrizd, hogy megsült-e (nem szabad, hogy a hústű ragacsos legyen!), majd vedd ki a tömböket a sütőből, és azon forrón kend meg a tetejét langyos mézzel, ha gondolod.

A brack később, amikor már kicsit állott, kiváló megpirítva, és vajjal megkenve. Itt frissen szeletelve, vajazva eszik tea mellé.

Ha nagyon nem megy a fura hozzávalók beszerzése (fogalmam sincs a magyar boltok ellátottságáról), szólj, s megpróbálok összeállítani egy kis sütőcsomagot ezekből a finomságokból.

Mintegy végszóra, csöngettek a monstrumok, szépek lettek, alig fértek el ketten a tepsiben. Engedelmeddel visszatérek a konyhába, még van tennivaló. Jó hétvégét és jó ünnepet!

1 megjegyzés:

Erika Antal írta...

Köszönöm a receptet és a sütési útmutatót a hozzávalók beszerzését megkezdtem, eredményről beszámolok :)