2008. november 25.

Receptajánló Erikának, disznóölés után

Jamie Oliver-től nem voltam különösebben oda, nem tudom, Te mit gondolsz róla, én mindig azt gondoltam, túl nagy a hírverés körülötte. Aztán elkezdtem nézni Jamie at home c. műsorát, s mindjárt úgy gondoltam, érdemes lesz odafigyelni. Néha még V. is végignézett velem egy-egy részt, megjegyezve: "Ezt ki kellene próbálnod." Vagy: "Na, ezt megenném."

Az egyik receptje annyira megtetszett, hogy még a műsor weboldaláról letöltöttem. A sorozatot kísérő könyv nincs meg, de több receptet kimásoltam belőle, míg a kávézóban dolgoztam, mert volt főnököm megkapta tavaly karácsonyra. Az alábbi recept igazi tömegkaja, úgy értem, népes vendégsereget jól lehet belőle lakatni. Elvileg 4-6 főre elég az adag.

Főleg a kísérőszöveg miatt figyeltem fel rá, mert azt mondta, ezt a gulyás ihlette, ez is amolyan magyaros "goulash", sok paprikával, ahogy kell. Hm. Mivel már volt hozzá edényem is, semmi sem tartott vissza, hogy az ételt elkészítsem. Azóta is rendszeresen csinálom, nagyon finom! Az eredeti receptből én ezt-azt kihagyok, de azért feltüntetem, ő mit rak bele.

Csípős csilis-paprikás sertésgulyás (a gulyás erős idézőjelben értendő)

Hozzávalók:

2 kilós sertéslapocka, kicsontozva, bőre nélkül, de a zsírosa maradjon a húson
tengeri só és frissen őrölt bors
olíva olaj
2 lilahagyma, vékonyra szelve
2 friss piros csilipaprika, kimagozva, finomra felaprítva
2 igen csak púpos evőkanál füstölt édes őrölt paprika, plusz egy kicsi, a tálaláshoz (én a csípős magyart, és füstölt spanyolt szoktam használni, fele-fele arányban)
2 kkanál őrölt kömény
kis csokor friss majoranna, vagy oregano (szárítottat teszek bele, kiskanálnyit, ha nincs friss)
5 különböző színű kaliforniai paprika
(ha van, de már régen nem kapok itt a boltban) egy kis üveg (280 g) grillezett paprika, felkockázva, bőre nélkül
400 g-os konzerv paradicsom
(4 evőkanál borecet - nem rakok bele)
400 g basmati rizs vagy nagyszemű fehér rizs
150 ml tejföl
1 citrom héja (szintén nem használom fel)
friss francia petrezselyem, apróra vágva (ez is kimarad)

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Vegyünk a jókora mély, fedővel rendelkező tűzálló cserép- vagy fémedényt, amibe később minden belefér, és a lángon is használható. Öntsünk bele egy jó adag olívaolajat, s forrósítsuk fel. Míg melegszik, a lapocka zsírosát kockázva vagdaljuk be mélyen, a húsig, majd alaposan sózzuk és borsozzuk meg. Rakjuk a lapockát zsírosával lefelé a forró olajba, s közepes lángon 15 percig olvasszuk ki belőle a zsírt.

2. Vegyük ki a lapockát az edényből. Az olajba rakjuk bele a lilahagymát, a csilit, a paprikát, a köménymagot, és a majorannát (vagy oregano-t), adjunk hozzá egy nagy csipet sót és borsot. Kis lángon 10 percig főzzük a hagymát, majd adjuk hozzá a vékonyra szelt paprikákat, és a konzervparadicsomot. (Ha már oda akarna kapni, egy kis olíva olajat még szoktam alá önteni.) Alaposan keverjük meg, majd rakjuk a tetejükre a lapockát (ha túl nagy lenne a hús, vágjuk nyugodtan félbe). Öntsük fel annyi vízzel, hogy a húst éppen ellepje, rakjuk rá az edényre a fedelet, forraljuk fel, s amikor már forr, rakjuk a sütőbe, majd 3 órára felejtsük el.

Ez nem fog sikerülni. Hamarosan olyan finom paprikás illat fog terjengeni, hogy az ember kénytelen folyton odalopózni a sütőhöz, s megnézni, mi folyik a fedő alatt. 3 óra múlva elvileg a hús kész. Próbáljuk meg széthúzni a húst két villa segítségével, ha ez nem sikerülne, adjunk neki még negyedórát. A húsnak omlósnak, szálasan szétesőnek kell lennie.

Jamie Oliver még borecetet is rak bele, hogy egy kissé savanykássá tegye, de én azt nem kedvelem. Tálaláshoz főtt rizst tesz mély tálak aljába, s arra meri ki a paprikás, sűrű finom szaftot a hússal egyetemben. A tejfölt összekeveri a citromhéjjal (én nem, beérjük sima tejföllel), s egy jó kanálnyit rak a hús tetejére. Végül megszórja patrezselyemmel, amit szintén kihagyok - az uram nem rajong a dekoratív zöldekért sem.

Most, hogy itt ülök már-már túlcsorduló nyállal a számban, megyek, s eszem ebből a kajából. Míg ezt begépeltem, fogyaszthatóra hűlt a hús a tányéromon!

4 megjegyzés:

Erika Antal írta...

Hali! receptet köszi, megmutatom a Leányfalui Jamienek (Sima) és sztem szilveszterre összedobjuk a kemencében. Ő talán már hallott a füstölt paprikáról, én bevallom még nem. Amúgy nem lehet, hogy a lapocka jelen esetben a csülköt (nem a füstöltet, hanem a simát) jelenti (említetted, hogy a húsok magyar neveivel bajban vagy)? A lapockának az én tudomásom szerint nincs bőre meg zsírja, de én is autentikusan jutottam a húsis ismereteimhez.
Erika

kisrumpf írta...

Nem, ez esetben biztos, hogy lapocka (pork shoulder, a segítségül hívott könyv képén ugyanúgy néz ki, mint amit vettem). Itt rajta hagyják a bőrét-zsírosát, összekötözve árulják, itthon kell kihámozni a kötelékeiből. Füstölt paprikát főleg a spanyolok csinálnak, én az itteni Tesco-ban kaptam, pimenton néven fut, de ha csak jóféle magyar paprikát használsz, erőset-édeset, az eredmény akkor is szuper. Sok leve marad - azt tegnap kenyérrel mártogattam ki.... óóóó....

Erika Antal írta...

Aha, na akkor a december 7-i vágásnál megmondom a Tomkának, hogy hagyják úgy a lapockát és Szilveszterkor meg próbáljuk megcsinálni.
Még, jó, hogy az én Drágám disznóvágás függő, így van lehetőségünk korrigálni, lesz lapocka bőröstőőől :)))) Szuper, még1x köszi.

ui: az jutott eszembe, hogy Karácsonyi előadással mi újság?

kisrumpf írta...

Buzgón írom. Eddig 3 oldal :-) Már megrendeltem rá a Szamos-szaloncukrokat és a Mikuláscsomagot. A beigliket is begyűjtöm a hétvégén. Izgulok!