tag:blogger.com,1999:blog-9135402160601688590.post4654059532158541126..comments2024-03-28T22:47:59.246+00:00Comments on "...Or to be a place that has got To be forgiven for its faults.": Kovászoskenyér-sütés Moni-módra - recept Zsuzsáéknakkisrumpfhttp://www.blogger.com/profile/18071311144290358988noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-9135402160601688590.post-15792040089339946492015-11-26T09:05:26.345+00:002015-11-26T09:05:26.345+00:00Vizet ráérsz bespriccelni akkor, amikor a kenyeret...Vizet ráérsz bespriccelni akkor, amikor a kenyeret berakod. A tető mindenképpen kell az edényre, azzal teremted meg a jó forró "kemenceutánzatot" a kenyerednek. <br /><br />Az én sütőkövem pl. egy gránit "vágódeszka", a csiszolatlan felén sütök, a Tescoban vettem 😊 eszembe jutott még, hogy talán nem kelt meg eléggé a kenyeres? Elképesztő mennyivel hosszabb a sütés az alsó-felső lángosban... <br /><br />Próbáld meg papírral bélelt jénaiban, úgy, hogy a szintén előmelegített tetejét is rárakod a sütéskor...kisrumpfhttps://www.blogger.com/profile/18071311144290358988noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9135402160601688590.post-2950220043630534742015-11-26T08:43:23.772+00:002015-11-26T08:43:23.772+00:00Alsó-felső lángos a villanytűzhelyem. Mindegyik sü...Alsó-felső lángos a villanytűzhelyem. Mindegyik sütésnél legalább 40 percet előmelegítettem, az edénnyel-tepsivel együtt, vizet berakva.<br />Jénaiba még nem tettem sütőpapírt, ezt esetleg még kipróbálom.<br />Ahogy olvasom az igazipizza oldalát, az ott ajánlott porózus samott bizonyára ideális a hőn- és nedvességtartásra is. Bíztam benne, hogy a kacsasütőm fél napos beáztatás után is tudja majd produkálni ezt az elvet, mégis, talán épp ebben volt a leggyengébb minősége a kenyérkém aljának. Tetőt nem használtam sütéskor. Lesz még egy próba a kacsasütőmmel úgy, hogy nem a mázas belsejében, hanem az agyagos külső felületen próbálom ki a sütést.<br />A sütési időt szerintem jól határoztam meg minden esetben - fél kilós cipócskánál kb. 45 perc, 60-70 dekásnál kiböjtöltem az 1 órát is. A teteje és a bélzete mindig tökéletes volt, belül nem volt sehol ragacsos-sületlen, hanem szellős-lyukacsos.Bodzás Vendégházhttps://www.blogger.com/profile/12989771635882846718noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9135402160601688590.post-46749928201491668842015-11-25T18:00:58.941+00:002015-11-25T18:00:58.941+00:00Milyen a sütőd? Légkeveréses? Vagy alsó-felső láng...Milyen a sütőd? Légkeveréses? Vagy alsó-felső lángos? Amikor előmelegíted a sütőt, benne hagyod a tepsit is, amin sütsz? Jó forrónak kell lennie, hogy alulról jól megadja a kezdő lökést a kenyérnek. Elég hosszan sütöd? A jénaiban próbáltad már úgy, hogy sütőpapírt teszel a kenyér alá? Alaposan begőzölöd a jénait vagy a sütőt, amikor berakod a kenyeret? Nem baj, ha igen sötét lesz felülről, talán hagyd bent tovább... <br /><br />kisrumpfhttps://www.blogger.com/profile/18071311144290358988noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9135402160601688590.post-45446680103440792892015-11-25T17:40:01.909+00:002015-11-25T17:40:01.909+00:00Móni visszajöttem hozzád még egy kis tapasztalatsz...Móni visszajöttem hozzád még egy kis tapasztalatszerzésre. Az igazipizza.hu oldalon lévő sütőkő lehet, hogy meg lesz vásárolva, de...<br />Adj tanácsot: miért nem kong a kenyereim alja? Világos, majdhogynem sületlen. Kipróbáltam fém (nem vas) tepsi hátán, cserépedényben, aminek mázas az alja, és a jénaival sem jártam jobban, abban még csak-csak jó lett az alja, de alig bírtam kibányászni belőle. Széttöredezett az alja, mire kivettem.Bodzás Vendégházhttps://www.blogger.com/profile/12989771635882846718noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9135402160601688590.post-82582437501915213612015-11-20T09:12:36.444+00:002015-11-20T09:12:36.444+00:00Móni, ma tettem fel a cipócskáimat a blogomra:))Móni, ma tettem fel a cipócskáimat a blogomra:))Bodzás Vendégházhttps://www.blogger.com/profile/12989771635882846718noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9135402160601688590.post-74492428194224257202015-11-12T14:13:05.313+00:002015-11-12T14:13:05.313+00:00Sztem semmi baja nem volt a hutobol kivett kovaszn...Sztem semmi baja nem volt a hutobol kivett kovasznak. Annal is inkabb, mert jo 10 nappal azelott etettem, nem ertem ra sutni, elmentunk a hetvegen, stb, kicsit aggodtam is, el-e meg.<br />Keep it simple ;)<br />Az enyem is merev, betettem a vizbe es kevergettem kicsit, de aztan csak odaadtam a gepnek, dolgozzon vele o, egy perc alatt mindent osszekevert.<br /><br />A csudaszep edenyekkel egy gondom van csak, h HOVA teszem oket, mert hely az nincs :(<br /><br />Van egy panasonic kenyergepem, a kettovel ezelotti modell, de lattam, h a legujabb tud kovaszos kenyeret is. Megneztem a gepkonyvet neten es egeszen mas idokkel dolgozik mint az enyem, sajnos nem tudom megtrukkozni az enyemet :( muszaj lesz venni egy uj kenyersutot is hehe. Az a bajom a sutoben sult kenyerekkel, h a suto 2kW orankent, a kenyergep meg a toredeke.zsuzsihttps://www.blogger.com/profile/14229510552486569276noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9135402160601688590.post-90281275002038471152015-11-12T10:03:12.603+00:002015-11-12T10:03:12.603+00:00Kérdés: s a hideg kovász nem okoz gondot? Az enyém...Kérdés: s a hideg kovász nem okoz gondot? Az enyém rettenetesen merev, elég nehézkes lenne, ha egyenesen a hűtőből használnám. Feldarabolod apróra, vagy egy tömbben kezdi el keverni a gép a liszttel?<br /><br />A két etetés nemrég kezdtem el, jobb lett tőle a kovászom, előtte mindig elég merev volt szegény, ha egy adagban kapta meg a kajáját.kisrumpfhttps://www.blogger.com/profile/18071311144290358988noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9135402160601688590.post-32606651721957182442015-11-12T09:59:29.591+00:002015-11-12T09:59:29.591+00:00Jaj, Zsuzsa, ez az edény gyönyörű (mint a kenyered...Jaj, Zsuzsa, ez az edény gyönyörű (mint a kenyered), de van egy hasonló jénaim, illetve kaptam egy nehéz vas ún. dutch oven-t, így most ilyen szépségre nem gondolok. Egyetlen Emilemet használtam kenyérsütésre, az elrepedt tetejét fóliával tettem gőzmentessé, de most hogy van fémedény, pihen... Annyira szépek ezek a cuccok... <br /><br />Másikzsuzsánál elég nagy élet folyik, állatokkal, birtokkal, gondolom talán azért is nehéz beépítenie a sűrű óráiba a kenyérsütést. Nekem most pl. lenne időm hajnali keléshez, hogy szuperfriss legyen a tészta a piacra, de nehezen veszem rá magamat. Tervek vannak, most már csak önfegyelem kellene hozzá... Tudom, az elején mit tologattam az időpontokat, hogy éppen úgy érjek haza egy-egy hosszú műszak után, hogy a kenyerek éppen jók legyenek a kisütéshez. S volt, hogy három kenyerem omlott össze, mert nem értem haza időben :-/ De ha egyszer sikerélménye lesz, akkor talán jobban rákap... Nekem évekre elvette a kedvem a kovásztól egy balsikerű próbálkozás.kisrumpfhttps://www.blogger.com/profile/18071311144290358988noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9135402160601688590.post-64379823654455482122015-11-12T08:34:02.547+00:002015-11-12T08:34:02.547+00:00Masikzsuzsa, sztem pont be tudnad epiteni. Este le...Masikzsuzsa, sztem pont be tudnad epiteni. Este legyen kesz a kenyerteszta, formazd meg es csomagold be egy nagy nejlonba is, ne erjen hozza, de ne hagyja kiszarazdni.<br />Reggel mondjuk 8-ra szeretned h kesz legyen, h fel 9-kor ehessek, kell neki kb fel ora csupaszon (a kupolaban tobb mint egy ora volt), fel ora a sutonek h jol bemelegedjen, sztem fel 7-kor eleg nekilatni. Nalunk most 16 foknal nincs tobb ejjel a konyhaban en siman kint hagyom, nyaron esetleg betennem a hutobe, vagy kiteszem a garazsba a huvosre. Probald ki, sztem mukodik :)<br /><br /><br />Ja es az en kovaszomnak semmi szaga nincsen, max liszt vagy kenyerteszta szaga, minel idosebb, annal kevesbe szagos sztem. Meg a hig kovasz szaglik jobban, ez a suru nem.zsuzsihttps://www.blogger.com/profile/14229510552486569276noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9135402160601688590.post-31298652102401778472015-11-12T08:25:58.063+00:002015-11-12T08:25:58.063+00:00Elszallt egy hosszum :(
Megirom megint. Koszi meg...Elszallt egy hosszum :(<br /><br />Megirom megint. Koszi megint h megosztottad a tudomanyt, ez alapjan modositottam az en kovaszolasomat.<br />Nalam most kb 300g 50%-os kovasz van (1 resz viz, 2 resz liszt sulyba merve).<br />Ebbol 200 megy a kenyerbe egyszerre (en csak magunknak sutok), a maradek 100-at ket reszletben szaporitom fel 300-ra, kb 10 ora kulonbseggel, a masodik etetes utan megy a hutobe direkt. Kenyerkesziteskor nem cicozok, atgyurom a kovaszt direkt a hutobol es megy a tesztaba, raer ott eletre kelni. Nincs kidobasra itelt kovasz (ezt a reszet utaltam a legjobban, illetve en semmit nem dobtam ki, a legjobb palacsinta, egy cseszenyi hig kovaszhoz kell 2 tojas, sutopor, kis cukor es waffelsutoben vagy amerikai palacsintanak isteni)<br /><br />A 200 g kovaszhoz adok 300g vizet es 400g lisztet (neha kell kicsit tobb), a gep keveri egy percig, aztan fel-egy orat autolizal.<br />Utana 10 perc alatt megdagasztja a gep, adok hozza 1kk sot ilyenkor es 1ek olajat vagy vajat es ilyenkor adok hozza meg lisztet vagy vizet ha szukseges.<br />A kesz tesztat egy fedeles, nagymeretu, kiolajozott muanyag dobozba teszem es egy ora elteltevel athajtogatom. Ezt meg ketszer ismetlem (ora pihanes, hajtogatas), az utolso ora utan formazom es kelesztotalba teszem. A legutolso 5 orat kelt, de sztem az egesz ejjeles se art neki, csak akkor kesobb kell nekilatni.<br />Egy Emile Henry sutokupolaval sutottem meg es csudaszep es csudafinom lett, kepet emilben kuldok.<br />Az EH kupola kepe itt. Meg a kenyerem is hasonlo, csak en feleennyiert vettem ;)<br /> https://www.google.co.uk/search?q=emile+henry+bread+cloche&client=safari&hl=en-gb&prmd=sivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAgQ_AUoAmoVChMIoZyK3beKyQIVR9YUCh3bUw8h#imgrc=-bfE9jraOuk8cM%3Azsuzsihttps://www.blogger.com/profile/14229510552486569276noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9135402160601688590.post-2917287247853890292015-11-04T16:01:37.289+00:002015-11-04T16:01:37.289+00:00Igen, érdekel a gyúrás nélküli kovászos recept. Bá...Igen, érdekel a gyúrás nélküli kovászos recept. Bár magam is ilyesmit csinálok a vendégeimnek, de az élesztős, késleltetett kelesztéssel a hűtőben.<br />Csak így tudom biztosítani, hogy a reggelikbe ki is tudjon sülni, plusz lehűljön annyira, hogy ehető legyen. Nagyon dicsérik és szeretik a vendégek, de az én emésztésemnek már túl nehéz ez a fajta.<br />Móni, ezt a sült fokhagymásat ki kell próbálnom.<br />Most kel a kenyerem olajosan. Nagyon meg voltam ám ijedve, mert az én kovászom folyós volt, nem darabosan kellett hozzátennem a liszthez.Innentől aztán az első gyúrás is eléggé nokedli állagú lett, ragadtam, mint az enyv, kellett liszteznem.<br />Jelentkezem majd a folyamatokkal.:))Bodzás Vendégházhttps://www.blogger.com/profile/12989771635882846718noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9135402160601688590.post-50117859534944949142015-11-04T07:34:03.745+00:002015-11-04T07:34:03.745+00:00Az a jó benne, hogy sokáig eláll, kihűlés után kon...Az a jó benne, hogy sokáig eláll, kihűlés után konyharuhába és zacskóba csomagolva nagyon sokáig ehető - az egyiket másfél hétig ettük. Így előző nap lesütöd, s kész a reggeli. De ha túl munkaigényes, nézek egy hamis kovászos receptet, ami könnyebbé teszi a sütést. Van pár gyúrást nem igénylő recept, ahol tulajdonképpen az időre bízod a munkát, denottnis kell egy éjszaka a kenyérnek/tésztának, hogy szépen megkeljen. Érdekel? Az egyik kenyérrecept, a másik fahéjas csiga... gyúrást nem igényel egyik sem, s a kenyér akár a kovászos, csak lábasban kell sütni. <br /><br />A kenyérbe puhára sült fokhagymákat tettem... még két óra s kisütöm... <br /><br />Sajnálom én is kidobni etetéskor a megmaradt kovászt, de nem tudok vele mit kezdeni. Próbáljam meg eladni? A piacon inkább megveszik a kész kenyeret, mint hogy bajlódjanak a sütéssel... <br /><br /> kisrumpfhttps://www.blogger.com/profile/18071311144290358988noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9135402160601688590.post-35004043397948766092015-11-04T06:04:44.357+00:002015-11-04T06:04:44.357+00:00Jaj, de jó, erre én is kíváncsi vagyok! Fokhagymap...Jaj, de jó, erre én is kíváncsi vagyok! Fokhagymaport használtál?<br />Azért a kovászos kenyér elkészülte drámaian sok időt kíván...Nem hiszem, hogy be fogom tudni építeni a vendég-reggelikbe. Ma fogom elkezdeni, ... és még nem látom a végét...<br />Azt még elmesélem, hogy a kovászból azt a mennyiséget, amit ki kellett volna dobni,leszárítottam és porrá őröltem. - eléggé spórolós típus vagyok :))Kíváncsian várom, hogy langyos vízzel felengedve hogyan fog működni...Bodzás Vendégházhttps://www.blogger.com/profile/12989771635882846718noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9135402160601688590.post-32749365573731167922015-11-03T18:59:59.160+00:002015-11-03T18:59:59.160+00:00Igen, elég erős szaga van 😊 Drukkolok! Most kísé...Igen, elég erős szaga van 😊 Drukkolok! Most kísérletezem fokhagymával dúsított kenyérrel. Holnap kiderül, működik-e. Majd mesélj, hogy sikerült!kisrumpfhttps://www.blogger.com/profile/18071311144290358988noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9135402160601688590.post-74551452462268827352015-11-03T18:21:10.292+00:002015-11-03T18:21:10.292+00:00Ez jó vicc volt a végén:)) hehehe.
Amúgy imád a ko...Ez jó vicc volt a végén:)) hehehe.<br />Amúgy imád a konyhában sütni-főzni, álma-vágya lenne egy tuti kis kajálda.<br />Hm...az is lehet, hogy meggyúrná...<br />Elkészült a kovász, olyan savanyú a szaga, hogy na!<br />Jöhet a kenyérgyártás!Bodzás Vendégházhttps://www.blogger.com/profile/12989771635882846718noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9135402160601688590.post-50413233290902650612015-10-24T18:19:52.774+01:002015-10-24T18:19:52.774+01:00Szívesen! Főleg a könyvéből idéztem. A csapkodásos...Szívesen! Főleg a könyvéből idéztem. A csapkodásos módszerrel csak a fenti recept felét dolgoztam ki eddig, aztán fogtam be Őrnagy urat... Nehéz, na, de elvileg, ha egyszer belejön az ember... s találtam receptet máshol, ahol nem is gyúrnak, csak párszor áthajtogatják a tésztát. Egyszer azt is ki fogom próbálni. S ma beszereztem egy mély fémedényt fedővel, Limara kenyereihez... Annyifélét ki kell majd próbálni 😊<br /><br />Férjet nem tudod befogni gyúráshoz?kisrumpfhttps://www.blogger.com/profile/18071311144290358988noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9135402160601688590.post-4966797839611086172015-10-24T14:12:57.202+01:002015-10-24T14:12:57.202+01:00Hú, Móni, ez tuti komoly, és tényleg köszönöm, hog...Hú, Móni, ez tuti komoly, és tényleg köszönöm, hogy egy fizetett tanfolyam anyagának egy részét közkinccsé tetted. - A címben lévő Zsuzsáék - gondolom én vagyok:)))<br />Ám nekem nincs Őrnagyom, marad a kézimunka:((<br />Olvasom tovább a kovászt!Bodzás Vendégházhttps://www.blogger.com/profile/12989771635882846718noreply@blogger.com